Serotonin: Efektet dhe Struktura

Çfarë është serotonina?

Serotonina është një i ashtuquajtur neurotransmetues: është një substancë lajmëtare që transmeton informacion nga një qelizë nervore në tjetrën në sistemin tonë nervor. Serotonina gjendet si në sistemin nervor qendror ashtu edhe në atë periferik. Ai gjendet gjithashtu në trombocitet e gjakut (trombocitet) dhe në sasi të mëdha në qelizat e veçanta të traktit tonë gastrointestinal.

Serotonina: formimi, shpërbërja dhe sekretimi

Serotonina e përfunduar më pas ruhet në fshikëza të vogla dhe lirohet prej andej sipas nevojës. Pas lëshimit, ai riabsorbohet nëpërmjet një transportuesi 5-HT dhe pjesërisht futet në vezikulat e ruajtjes, pjesërisht i zbërthyer. Kjo ndodh me ndihmën e enzimave të ndryshme si monoamine oxidase A (MAO-A). Produkti përfundimtar i degradimit të serotoninës është i ashtuquajturi acid 5-hidroksindoleacetik, i cili më pas ekskretohet në urinë.

Veprimi i serotoninës

 • Temperatura e trupit
 • oreks
 • Emocionet
 • Sistemi Qendror i Shpërblimit
 • Humor dhe makinë
 • Niveli i vetëdijes dhe ritmi gjumë-zgjim
 • Vlerësimi i dhimbjes

Jashtë trurit, neurotransmetuesi ndikon në zgjerimin e enëve të gjakut, tubat bronkiale dhe zorrët. Ai gjithashtu stimulon trombocitet e gjakut (trombocitet) dhe kështu luan një rol të rëndësishëm në koagulimin e gjakut.

Serotonina: Ushqimet ndikojnë në nivelet e serotoninës

Kur të përcaktohet serotonina?

Nivelet e serotoninës përcaktohen kryesisht kur mjeku dyshon për një tepricë të hormonit të lidhur me sëmundjen për shkak të një tumori që prodhon hormone. Një karcinoid i tillë zakonisht zhvillohet në traktin gastrointestinal, por mund të zhvillohet edhe në pjesë të tjera të trupit. Simptomat e mundshme përfshijnë:

 • Skuqje (skuqje e fytyrës dhe ndjenjë e nxehtësisë)
 • palpitations
 • diarre me ujë
 • ngërçe (spazma) e traktit respirator (bronkospazma)

Vlerat e referencës së serotoninës

Kur ulet niveli i serotoninës?

Disa mjekë dyshojnë se zhvillimi i disa sëmundjeve mendore (siç janë depresioni ose çrregullimet e ankthit) lidhet me një nivel të ulur të serotoninës. Megjithatë, deri më tani, këto janë thjesht teori dhe nuk është gjetur asnjë provë domethënëse.

Mungesa e serotoninës

Nëse dëshironi të mësoni më shumë se si ndodh mungesa e serotoninës dhe çfarë shkakton në trup, lexoni artikullin Mungesa e serotoninës.

Një nivel i ngritur i acidit hidroksindoleacetik (HIES) dhe rrjedhimisht i serotoninës mund të tregojë, mbi të gjitha, një sindromë karcinoide. Vlerat e matura prej më shumë se 40 miligramë HIES në urinën e grumbulluar 24 orë konsiderohen si dëshmi e një tumori të tillë.

Megjithatë, një nivel i ngritur i HIES mund të ndodhë edhe në epilepsi dhe sëmundje celiac (sprue).

Çfarë duhet të bëni nëse nivelet e serotoninës ndryshojnë?