Seksi gjatë shtatzënisë: Lejohet, përveç këtyre përjashtimeve

Seksi - fëmija është i mbrojtur mirë

Në veçanti, baballarët shqetësohen shpesh se mund të dëmtojnë fëmijën e tyre të palindur gjatë seksit gjatë shtatzënisë. Megjithatë, foshnja mbrohet mirë në barkun e nënës nga mitra, lëngu amniotik dhe muskujt përreth, në mënyrë që dridhjet të mos e dëmtojnë atë. Edhe nëse barku bëhet i fortë gjatë orgazmës dhe mitra pulson, fëmija është mirë. Anatomikisht nuk është e mundur që penisi i mashkullit të depërtojë tek foshnja.

Ndërsa trupi ndryshon, ndryshon edhe seksi

Shtatzënia mund të shoqërohet me simptoma të tilla si nauze dhe të vjella, veçanërisht në javët e para. Lodhja, ndryshimet e humorit dhe dhimbjet e gjoksit gjithashtu zakonisht kufizojnë dëshirën seksuale të një gruaje. Shumë gra shtatzëna janë më të disponuara për afrim, përkëdhelje, përkëdhelje apo masazh relaksues.

Tremujori i dytë i shtatzënisë: seksi bëhet më i këndshëm

Në tremujorin e dytë të shtatzënisë, të përzierat dhe lodhja zakonisht ulen dhe për shumicën e grave fillon një kohë e këndshme me ndjesi të reja erotike. Hormonet bëjnë që zona gjenitale të furnizohet me më shumë gjak. Gjinjtë më të plotë, thithkat e ndjeshme dhe më shumë sekrecione vaginale do të thotë që gratë shtatzëna përjetojnë orgazëm më të lehtë gjatë këtyre javëve.

Përveç kësaj, shumë baballarë të ardhshëm tërhiqen nga kthesat e reja dhe format femërore të partnerit të tyre. Jeta dashurore është shumë e kënaqshme për shumë çifte në këtë fazë të shtatzënisë.

E treta e fundit e shtatzënisë: seksi shpesh bëhet i lodhshëm

Në fund të shtatzënisë, ankesat e shumicës së grave rriten sërish. Dhimbja e shpinës, urthi, barku i madh dhe rrjedhja e kolostrumit nga gjiri mund të frenojnë dëshirën për të bërë seks gjatë shtatzënisë. Megjithatë, nëse ndiheni rehat në trupin tuaj dhe nuk ka rreziqe nga pikëpamja gjinekologjike, nuk ka arsye të mos bëni seks edhe në shtatzëni të avancuar.

Megjithatë, barku shpesh pengohet dhe pozicionet e zakonshme nuk funksionojnë më. Shumë gra më pas e gjejnë të rehatshme një pozicion të shtrirë ose ulur.

Pak para datës së caktuar, seksi gjatë shtatzënisë ndonjëherë ka një efekt anësor të dobishëm: substancat e ngjashme me hormonet që gjenden në spermë, të njohura si prostaglandina, mund të shkaktojnë kontraktime. Ato gjithashtu zbutin qafën e mitrës dhe e bëjnë më të lehtë hapjen. Por nuk ka nevojë të shqetësoheni: kjo funksionon vetëm nëse trupi juaj është gati për lindjen.

Higjiena është e rëndësishme!

Meqë ra fjala: Sigurisht që mashkulli duhet t'i kushtojë vëmendje edhe pastërtisë dhe higjienës.

Gjakderdhje pas seksit gjatë shtatzënisë

Për shkak të qarkullimit të përmirësuar të gjakut në zonën gjenitale, nuk është e pazakontë që të ketë gjakderdhje të lehtë pas seksit gjatë shtatzënisë. Kjo nuk është gjithmonë një shkak për shqetësim. Zakonisht është e ashtuquajtura gjakderdhje kontakti, e cila mund të ndodhë edhe pas një ekzaminimi vaginal. Gjakderdhja në mukozën vaginale vjen nga qafa e mitrës, e cila furnizohet mirë me gjak. Ato janë të padëmshme dhe nuk paraqesin rrezik për nënën ose fëmijën. Zakonisht zhduken shpejt. Megjithatë, nëse shkaku i gjakderdhjes është i paqartë, ndoshta i kombinuar me dhimbje, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek!

Kur duhet të përmbaheni nga seksi gjatë shtatzënisë?

Në disa raste, gjinekologu juaj do t'ju këshillojë që të mos bëni seks gjatë shtatzënisë, për shembull nëse është një shtatzëni me rrezik të lartë. Në përgjithësi, mund të jetë e nevojshme të përmbaheni nga seksi gjatë shtatzënisë në situatat e mëposhtme:

  • Abortet e mëparshme ose lindjet e parakohshme
  • punë e parakohshme
  • hapja e parakohshme e qafës së mitrës (ligamenti i shpuar)
  • Humbja e lëngut amniotik
  • placenta praevia (pamjaftueshmëria e placentës)
  • shtatzënia e shumëfishtë
  • i gjakosur
  • Infeksionet

Format e reja të seksit gjatë shtatzënisë

Thënë kështu, siç u përmend më lart, seksi gjatë shtatzënisë mund të mos jetë i këshillueshëm për arsye mjekësore.

Në raste të tilla, ju dhe partneri juaj mund të provoni edhe forma të tjera intimiteti. Flisni hapur për dëshirat tuaja dhe ndoshta kërkoni këshilla nga një terapist çiftesh, mami ose gjinekologu juaj. Seksi gjatë shtatzënisë mund të marrë shumë forma – jini kreativ dhe punoni me partnerin tuaj për të gjetur një formë intimiteti që të dy mund ta shijoni!