Seksualiteti në menopauzë

Kontracepsioni gjatë menopauzës

Sa kohë duhet të përdor kontracepsionin gjatë menopauzës?

Si rregull, ju duhet të vazhdoni të përdorni kontracepsion për një deri në dy vjet pas menstruacioneve tuaja të fundit. Kjo do të thotë se kontracepsioni nuk është më një problem në postmenopauzën më të hershme. Është mirë të flisni me gjinekologun tuaj. Rastësisht, koha e menstruacioneve të fundit ndryshon nga gruaja në grua: Ndërsa disa gra u thonë lamtumirë periodave në mesin e të 40-tave, të tjerat kanë ende perioda në fillim të të 50-tave.

Më shumë për fazat e menopauzës mund të mësoni në artikullin “Menopauza – nga kur?

Çfarë kontracepsioni gjatë menopauzës?

Efektet anësore të njohura të pilulës përfshijnë mbylljen e enëve të gjakut (trombozë), atakun në zemër dhe çrregullimet e qarkullimit të gjakut. Rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare rritet me moshën. Për këtë arsye, mjekët këshillojnë gratë në menopauzë që të mos marrin pilulën. Përndryshe, metodat e mëposhtme janë të disponueshme për kontracepsionin e menopauzës:

 • IUD
 • sterilizim
 • Kontracepsioni natyral (p.sh. metoda e temperaturës)

Libido gjatë menopauzës

Menopauza ndonjëherë mund të shkaktojë një tronditje të vërtetë në jetën tuaj seksuale: disa gra nuk kanë më asnjë dëshirë për seks, ndërsa të tjera raportojnë një rritje të dëshirës gjatë menopauzës. Më poshtë mund të mësoni pse ndodh kështu.

Humbja e libidos gjatë menopauzës

Ne flasim për një humbje të libidos kur dëshira seksuale reduktohet ndjeshëm. Të prekurit thjesht nuk kanë dëshirë për seks.

Meshkujt kanë probleme të ngjashme. Duhet pranuar që nuk është menopauza ajo që ndikon në seksualitetin tek meshkujt. Përkundrazi, janë ndryshimet fizike për shkak të rritjes së moshës që i shkaktojnë telashe. Përveç kësaj, nivelet e testosteronit bien. Kjo rrit rrezikun e mosfunksionimit erektil dhe humbjes së dëshirës seksuale.

Përveç shkaqeve fizike, faktorët psikologjikë janë gjithashtu të mundshëm për uljen ose mungesën e dëshirës, ​​për shembull:

 • Pikëllimi për shkak të humbjeve (për shembull, largimi i fëmijëve nga shtëpia prindërore, vdekja e prindërve të tyre)
 • stresi për shkak të varësive të reja (për shembull, kujdesi për prindërit)
 • Vetëvlerësim i ulët
 • problemet e partneritetit
 • gjendjet depresive

Përveç kësaj, medikamentet – të tilla si ilaqet kundër depresionit, qetësuesit, pilulat e gjumit dhe qetësuesit – mund të kenë një efekt negativ në epsh.

Ndonjëherë dëshira kthehet gjatë ose pas menopauzës, kur mirëqenia mendore dhe fizike përmirësohet. Teknikat e relaksimit (për shembull, Qi Gong), akupunktura ose një ndryshim në dietë mund të kontribuojnë në këtë. Megjithatë, vështirë se ka ndonjë provë shkencore për efektivitetin e metodave alternative të shërimit.

Mund të lexoni më shumë rreth shkaqeve dhe opsioneve të trajtimit të dëshirës seksuale tek gratë në artikullin "Humbja e libidos".

Disa gra përjetojnë të kundërtën: menopauza rindez dëshirën e tyre për seks. Në veçanti, eliminimin e barrës kontraceptive e ndjejnë si çlirim. Përveç kësaj, largimi i fëmijëve tashmë të rritur siguron më shumë bashkim me partnerin. Këto gra janë më të gatshme për të eksperimentuar, duan të fitojnë përvoja të reja dhe të rizbulojnë seksualitetin e tyre. Kjo është edhe më e vërtetë për gratë që bien sërish në dashuri. Ata gjithashtu përjetojnë rritje të dëshirës seksuale gjatë menopauzës.

Nëse seksualiteti gjatë menopauzës shkakton dhimbje (dyspareunia), shpesh shkaktohet mungesa e estrogjenit në traktin gjenital. Kjo çon, ndër të tjera, në:

 • Hollimi i lëkurës vaginale
 • Reduktimi i sekretimit vaginal
 • @ Vonesa në lubrifikimin vaginal gjatë zgjimit seksual

Mund të lexoni më shumë rreth shkaqeve të seksit të dhimbshëm dhe çfarë mund të bëhet në lidhje me të në artikullin “Dhimbje gjatë seksit”.