Dhimbje në arterien pulmonare | Arteria e pulsit

Dhimbje në arterien pulmonare Dhimbja në zonën e arteries pulmonare (A. radialis) shpesh nuk ka të bëjë fare me arterien pulmonare, pavarësisht lokalizimit të saj. Tërheqja e papritur, dhimbja therëse në pjesën e jashtme të parakrahut zakonisht tregon dhimbje të muskujve. Dhimbja e muskujve shpesh mund të ndodhë në kontekstin e stresit dhe plumbit… Dhimbje në arterien pulmonare | Arteria e pulsit

Struktura e kapilarëve | Kapilar

Struktura e kapilarëve Struktura e një kapilari i ngjan një tubi. Diametri i një kapilar është rreth pesë deri në dhjetë mikrometra. Meqenëse qelizat e kuqe të gjakut (eritrocitet) që rrjedhin nëpër kapilarë kanë një diametër prej rreth shtatë mikrometrash, ato duhet të deformohen disi kur rrjedhin nëpër enët e vogla të gjakut. Kjo minimizon… Struktura e kapilarëve | Kapilar

Funksionet e kapilarëve | Kapilar

Funksionet e kapilarëve Funksioni i kapilarëve është kryesisht bartja e masës. Në varësi të vendndodhjes së rrjetit kapilar, lëndët ushqyese, oksigjeni dhe produktet përfundimtare metabolike shkëmbehen midis qarkullimit të gjakut dhe indeve. Lëndët ushqyese furnizohen në inde, produktet e mbeturinave absorbohen dhe barten. Në varësi të kërkesës për oksigjen të një… Funksionet e kapilarëve | Kapilar

Efekti kapilar - çfarë është ai? | Kapilar

Efekti kapilar - çfarë është kjo? Efekti kapilar është termi i përdorur për të përshkruar sjelljen e lëngjeve në të cilat ato tërhiqen lart në një tub të hollë kundër gravitetit, për shembull. Nëse vendosni një tub qelqi të hollë vertikalisht në ujë, mund të vëzhgoni sesi uji në tub lëviz pak… Efekti kapilar - çfarë është ai? | Kapilar

endothelium

Endoteli është një shtresë e vetme e qelizave të sheshta që rreshton të gjitha enët dhe kështu paraqet një barrierë të rëndësishme midis hapësirës intravaskulare dhe ekstravaskulare (si hapësira brenda dhe jashtë enëve të gjakut). Struktura Endoteli formon shtresën më të brendshme qelizore të intimës, shtresa e brendshme e strukturës së murit me tre shtresa të një arterie. … endothelium

Klasifikimi | Endoteli

Klasifikimi Endoteli mund të ndahet në lloje të ndryshme themelore. Llojet e ndryshme varen nga funksioni i organit. Struktura ka një ndikim të fortë në përshkueshmërinë e endotelit (përshkueshmëria endoteliale) për substancat që gjenden në gjak dhe inde. Endoteli i mbyllur është më i zakonshmi. Ndër të tjera, veçanërisht në kapilarë dhe të tjerë… Klasifikimi | Endoteli

Mosfunksionimet | Endoteli

Mosfunksionimet Faktorë të ndryshëm rreziku si hipertensioni arterial, niveli i rritur i kolesterolit dhe veçanërisht konsumi i nikotinës ndryshojnë seriozisht funksionin e endotelit të paprekur. Pastaj flitet për një mosfunksionim endotelial. Për shembull, stresi oksidativ mund të ndryshojë mekanizmin e oksidit nitrik dhe formohen metabolitë shumë toksikë të cilët mund të dëmtojnë endotelin. Dëmtimi endotelial është… Mosfunksionimet | Endoteli

Funksioni i limfës | Limfë

Funksioni i limfës Sistemi limfatik shërben kryesisht për të transportuar substanca më të mëdha që nuk mund të kalojnë nëpër murin kapilar përsëri në enët e gjakut. Këto përfshijnë në veçanti yndyrnat (lipidet) dhe proteinat. Nga ana tjetër, sistemi limfatik është një pjesë e rëndësishme e mbrojtjes imune. Ai transporton trupa dhe mikrobe të huaja në… Funksioni i limfës | Limfë