Grupet e gjakut

Sinonimet Gjaku, grupi i gjakut, grupet e gjakut Anglisht: grupi i gjakut Përkufizimi Termi "grupet e gjakut" përshkruan përbërje të ndryshme të glikolipideve ose proteinave në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut (eritrocitet). Këto proteina sipërfaqësore veprojnë si antigjene. Për këtë arsye, gjaku i huaj i papajtueshëm njihet si i huaj gjatë transfuzioneve dhe çon në formimin e të ashtuquajturës… Grupet e gjakut

Sistemi rezus | Grupet e gjakut

Sistemi Rhesus Ashtu si sistemi AB0 i grupeve të gjakut, sistemi Rhesus është një nga sistemet më të rëndësishme të grupeve të gjakut sot. Këto janë antitrupa kundër përbërësve të gjakut. Emri vjen nga eksperimentet me majmunët rezus, përmes të cilëve faktori rezus u zbulua në vitin 1937 nga Karl Landsteiner. Për shkak të A -së tashmë ekzistuese… Sistemi rezus | Grupet e gjakut

Sistemi Duffy | Grupet e gjakut

Sistemi Duffy Faktori Duffy i grupeve të gjakut është një antigjen dhe në të njëjtën kohë një receptor për Plasmodium vivax. Ky është agjenti shkaktar i sëmundjes së malaries. Personat që nuk zhvillojnë faktorin Duffy janë pra rezistent ndaj malaries. Përndryshe, sistemi Duffy nuk ka ndonjë kuptim tjetër të rëndësishëm. Përmbledhje Përcaktimi i… Sistemi Duffy | Grupet e gjakut

Autoantitrupat

Çfarë janë autoantitrupat? Sistemi mbrojtës i trupit tonë vazhdimisht prodhon të ashtuquajturat antitrupa, proteina të vogla që mbështesin qelizat imune në mbrojtjen e tyre kundër patogjenëve dhe qelizave të kancerit. Fatkeqësisht, ky sistem nuk është i pagabueshëm dhe disa njerëz prodhojnë antitrupa që i bëjnë qelizat e trupit tonë të ndihen të huaj dhe kërcënues. Kjo çon në qelizat imune… Autoantitrupat

Sheqeri i gjakut

Sinonimet Shqip: sheqeri në gjak Niveli i sheqerit në gjak Vlera e sheqerit në gjak Glukoza në gjak Glukoza e plazmës Përkufizimi Termi sheqer në gjak i referohet përqendrimit të glukozës së sheqerit në plazmën e gjakut. Kjo vlerë jepet në njësitë mmol/l ose mg/dl. Glukoza luan një nga rolet më të rëndësishme në furnizimin me energji njerëzore, të dyja… Sheqeri i gjakut

Koagulimi i gjakut

Hyrje Gjaku është përgjegjës në trupin tonë, ndër të tjera, për shkëmbimin dhe transportin e oksigjenit, furnizimin e ushqyesve me indet dhe organet dhe transferimin e nxehtësisë. Qarkullon vazhdimisht nëpër trup. Meqenëse është i lëngshëm, duhet të ketë një mënyrë për të ndaluar rrjedhjen e gjakut në vendin e… Koagulimi i gjakut

Çrregullime të mpiksjes së gjakut | Koagulimi i gjakut

Çrregullimet e koagulimit të gjakut Ashtu si çdo sistem në trupin tonë, sistemi i koagulimit gjithashtu mund të ketë çrregullime të ndryshme. Meqenëse koagulimi varet nga shumë faktorë dhe substanca në ind ose gjak, është veçanërisht e rëndësishme që të mos ndodhin parregullsi. Në të njëjtën kohë, kjo e bën kaskadën e koagulimit shumë të ndjeshëm ndaj gabimeve. Varësisht se cili faktor… Çrregullime të mpiksjes së gjakut | Koagulimi i gjakut

Ndikimi i ilaçeve në mpiksjen e gjakut | Koagulimi i gjakut

Ndikimi i ilaçeve në koagulimin e gjakut Mpiksja e gjakut mund të ndikohet nga ilaçe të ndryshme. Para së gjithash, ekzistojnë dy grupe të mëdha ilaçesh që përdoren posaçërisht për të ndikuar në koagulimin. Nga njëra anë ka ilaçe antikoagulantë. Ata quhen edhe antikoagulantë. Këto përfshijnë antagonistët e vitaminës K (Marcumar®), aspirinën dhe heparinat. Ata vonojnë… Ndikimi i ilaçeve në mpiksjen e gjakut | Koagulimi i gjakut

Funksionet e gjakut

Hyrje Çdo person ka rreth 4-6 litra gjak që rrjedh nëpër venat e tij. Kjo korrespondon me rreth 8% të peshës trupore. Gjaku përbëhet nga përmasa të ndryshme, të cilat të gjitha marrin detyra të ndryshme në trup. Për shembull, përbërësit luajnë një rol të rëndësishëm në transportin e lëndëve ushqyese dhe oksigjenit, por edhe për… Funksionet e gjakut

Detyrat e rruazave të bardha të gjakut | Funksionet e gjakut

Detyrat e qelizave të bardha të gjakut Qelizat e bardha të gjakut (leukocitet) i shërbejnë mbrojtjes imune. Ato janë të rëndësishme në mbrojtjen kundër patogjenëve dhe gjithashtu në zhvillimin e alergjive dhe sëmundjeve autoimune. Ka shumë nëngrupe të leukociteve. Nëngrupi i parë janë granulocitet neutrofile me rreth 60%. Ata janë në gjendje të njohin dhe… Detyrat e rruazave të bardha të gjakut | Funksionet e gjakut

Detyrat e elektroliteve | Funksionet e gjakut

Detyrat e elektroliteve Elektrolite të ndryshme treten në gjak. Një prej tyre është natriumi. Natriumi është shumë më i koncentruar në hapësirën jashtëqelizore, e cila përfshin plazmën e gjakut, sesa brenda qelizave të trupit. Differenceshtë ky ndryshim në përqendrim që bën të mundur transmetimet e veçanta të sinjalit në qelizë. Natriumi është gjithashtu i rëndësishëm për… Detyrat e elektroliteve | Funksionet e gjakut

Formimi i gjakut | Funksionet e gjakut

Formimi i gjakut Hematopoiesis, i njohur gjithashtu si hematopoiesis, i referohet formimit të qelizave të gjakut nga qelizat burimore hematopoietike. Kjo është e nevojshme sepse qelizat e gjakut kanë një jetëgjatësi të kufizuar. Kështu eritrocitet jetojnë deri në 120 ditë dhe trombocitet deri në 10 ditë, pas së cilës rinovimi është i nevojshëm. Vendi i parë i gjakut ... Formimi i gjakut | Funksionet e gjakut