Qelizat etmoidale

Anatomia Kocka etmoid merr emrin nga pllaka etmoid (lamina cribrosa), e cila si një sitë ka vrima të shumta dhe gjendet në kafkën e fytyrës (viscerocranium). Kocka etmoidale (Os ethmoidale) është një strukturë kockore midis dy gropave të syrit (orbitae) në kafkë. Ajo formon një nga strukturat qendrore të… Qelizat etmoidale

Swnjtje e qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Swnjtja e qelizave etmoidale Në një gjendje të shëndetshme, grimcat dhe mikrobet në mukus transportohen nga lëvizja e qelizave, qerpikët rrahin, drejt daljes (ostium, njësia ostiomeatale). Gjatë një inflamacioni të qelizave etmoidale (sinusiti ethmoidalis) mukoza (epiteli i ciliuar respirator) i qelizave etmoidale mund të bymehet. Ky ënjtje mund të mbyllë… Swnjtje e qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Inflamacion i qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Inflamacioni i qelizave etmoidale Në varësi të gjatësisë së simptomave, bëhet një dallim midis inflamacionit akut (që zgjat 2 javë), nën-akut (që zgjat më shumë se 2 javë, më pak se 2 muaj) dhe kronik (që zgjat më shumë se 2 muaj) të qelizave etmoidale (sinusit). Qelizat etmoid janë sinuset e vetme paranazale që tashmë janë… Inflamacion i qelizave etmoidale | Qelizat etmoidale

Dhimbje në qelizat etmoidale | Qelizat etmoidale

Dhimbje në qelizat etmoidale Inflamacioni i qelizave etmoidale (sinusiti) mund të shkaktojë dhimbje të forta në sinuset paranazale. Kjo dhimbje mund të nxitet dhe intensifikohet kur përkuleni, kolliteni ose trokitni, domethënë në situata kur presioni është rritur. Për më tepër, veçanërisht nëse sinuset nofullës janë prekur gjithashtu, mund të shfaqen dhimbje të trokitjes dhe presionit në… Dhimbje në qelizat etmoidale | Qelizat etmoidale

Sinus frontalis (sinus ballor)

Sinusi frontal (Sinus frontalis) i përket si sinusit nofull, sinusit sphenoidal dhe qelizave etmoidale sinuseve paranazale (Sinus paranasales). Ai përfaqëson një zgavër të mbushur me ajër në kockë që formon ballin dhe, si pjesët e tjera të sinuseve paranazale, ajo gjithashtu mund të bëhet e përflakur, e cila njihet si sinusit (shih më poshtë). … Sinus frontalis (sinus ballor)

Sinusi sphenoid

Hyrje Sinuset sphenoidale (lat. Sinus sphenoidalis) janë tashmë zgavra të paraformuara në kafkën e çdo njeriu, më saktësisht në brendësi të kockës sphenoidale (Os Sphenoidale). Sinusi sfenoidal është i rregulluar në çifte, domethënë ka një në të majtë dhe një tjetër në anën e djathtë të kafkës. Dy zgavrat janë… Sinusi sphenoid

Terapia | Sinusi sphenoid

Terapia Sinusiti akut viral zakonisht shërohet plotësisht brenda pak ditësh deri në javë. Terapeutikisht, përdorimi i ilaçeve dekongjestive është i këshillueshëm, ndërhyrjet e mëtejshme zakonisht nuk janë të nevojshme. Rekomandohen gjithashtu qetësues të dhimbjeve dhe ilaçe antipiretike. E njëjta vlen edhe për infeksionet bakteriale akute që ndodhin për herë të parë. Në shumë raste, administrimi i antibiotikëve nuk është… Terapia | Sinusi sphenoid

Diagnostifikimi | Sinusi sphenoid

Diagnoza Në parim, këto simptoma tipike janë tashmë të mjaftueshme për të bërë një diagnozë të sinusitit. Sidomos në rastin e përparimeve të rënda të paqarta, një rhinoskopi mund të konsiderohet shtesë, në të cilën mjeku përdor një rhinoskop për të parë zgavrat e hundës nga brenda dhe kështu të vlerësojë mukozën. Përveç kësaj, një rreze x… Diagnostifikimi | Sinusi sphenoid