Omentum majus

Anatomia dhe Funksioni Omentum majus do të thotë i përkthyer "rrjetë e madhe" dhe përshkruan një dyfishim të peritoneumit. Shtë ngjitur në pjesën e poshtme të stomakut (lakim i madh) si dhe në pjesën horizontale të zorrës së trashë (zorrës së trashë tërthore) dhe varet poshtë në formën e një platforme. Kështu ajo mbulon thellësinë… Omentum majus

Kaseta | Omentum majus

Kaseta Tumoret në zgavrën e barkut dhe legenit mund të çojnë në metastaza, pra në vendosjen e tumorit në omentum majus. Qelizat tumorale të kancerit të vezoreve veçanërisht pëlqejnë të metastazohen në dyfishimin peritoneal të pasur me yndyrë, sepse përmban shumë lëndë ushqyese dhe energji, kështu që jepen kushtet optimale të rritjes për metastazat. Ata mund të… Kaseta | Omentum majus

Kordoni i kërthizës

Përkufizimi Kordoni i kërthizës është lidhja midis placentës së nënës dhe embrionit ose fetusit. Ai përfaqëson një urë lidhëse midis dy rrjedhjeve të gjakut dhe për këtë arsye shërben si për të furnizuar fetusin me oksigjen dhe lëndë ushqyese ashtu edhe për të hequr produktet e mbetjeve metabolike siç është dioksidi i karbonit. Tek njerëzit, kordoni i kërthizës, i cili është rreth 50… Kordoni i kërthizës

Funksioni i kërthizës | Kordoni i kërthizës

Funksioni i kordonit të kërthizës Kordoni i kërthizës shërben për të furnizuar embrionin ose fetusin me oksigjen dhe lëndë ushqyese. Kjo është bërë e mundur nga enët e kërthizës të ngulitura në ind. Këto anije janë një përjashtim. Normalisht, arteriet transportojnë gjak të pasur me oksigjen dhe venat transportojnë gjak të varfër me oksigjen. Kjo është pikërisht e kundërta me kordonin e kërthizës. … Funksioni i kërthizës | Kordoni i kërthizës

Birë në kordonin e kërthizës | Kordoni i kërthizës

Punksioni i kordonit të kërthizës Punksioni i kordonit të kërthizës, i quajtur edhe “koracentezë”, është një metodë vullnetare, pa dhimbje, por invazive e diagnostifikimit prenatal, pra kujdesit të veçantë prenatal. Vena kërthizore e foshnjës shpohet me një gjilpërë të gjatë dhe të hollë përmes murit të barkut të nënës. Pozicioni i gjilpërës së shpimit monitorohet vazhdimisht nga një ultratinguj paralel. … Birë në kordonin e kërthizës | Kordoni i kërthizës

Hapësira Douglas

Anatomia Hapësira e Douglas, e quajtur anatomikisht edhe "Excavatio rectouterina", i referohet një zgavre të vogël në legenin e poshtëm të gruas. Siç sugjeron termi teknik latin, hapësira është e vendosur midis mitrës dhe rektumit, pjesa e fundit e zorrës së trashë. Tek meshkujt, për shkak të mungesës së mitrës, hapësira shtrihet në… Hapësira Douglas

Funksioni i hapësirës Douglas | Hapësira Douglas

Funksioni i hapësirës Douglas Në njerëzit e shëndetshëm, zgavra e Douglas është një zgavër e lirë brenda zgavrës së barkut dhe për këtë arsye nuk ka asnjë funksion të vetin. Tek gratë, ajo ndan rektumin nga mitra. Muret e saj janë të veshura me peritoneum. Kjo përbëhet nga një shtresë e hollë qelizash, një i ashtuquajtur epitel. Peritoneumi… Funksioni i hapësirës Douglas | Hapësira Douglas

Lëng në hapësirën Douglas | Hapësira Douglas

Lëngu në hapësirën Douglas Lëngu në zgavrën e Douglas është një gjetje e zakonshme tek gratë dhe mund të ketë shkaqe shumë të ndryshme. Meqenëse zgavra e Douglas është pika më e thellë brenda peritoneumit, të gjitha lëngjet falas të zgavrës së barkut mblidhen atje kur qëndroni në këmbë ose ulur. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ekziston një… Lëng në hapësirën Douglas | Hapësira Douglas

Butoni i barkut

Kërthiza është një nivel i rrumbullakët, i cili shtrihet afërsisht në mes të barkut. Në terminologjinë mjekësore kërthiza quhet kërthizë. Shtë një mbetje me dhëmbëza e kordonit të kërthizës që lidh fetusin me nënën gjatë shtatzënisë. Anatomia e kërthizës Kërthiza e barkut është ajo që mbetet nga kordoni i kërthizës… Butoni i barkut

Cilat simptoma ndodhin me sëmundjet e kërthizës? | Butoni i barkut

Cilat simptoma shfaqen me sëmundjet e kërthizës? Në rastin e një fistule të plotë të kërthizës (kanali i verdhë veze nuk është regresuar fare), përmbajtja e zorrëve mund të sekretohet përmes kërthizës. Në rastin e një fistule jo të plotë, kanali është vetëm pjesërisht i pranishëm, domethënë ka inflamacion, por nuk ka shkarkim të zorrëve… Cilat simptoma ndodhin me sëmundjet e kërthizës? | Butoni i barkut

Si mjekohen sëmundjet e kërthizës? | Butoni i barkut

Si trajtohen sëmundjet e kërthizës? Të gjitha problemet e kërthizës mund të trajtohen me sukses dhe kështu të eliminohen me operacion. Në rastin e një hernie të kordonit të kërthizës, duhet të theksohet se lindja bëhet me anë të një prerje cezariane për të parandaluar këputjen e përmbajtjes së hernisë dhe kështu një shumë… Si mjekohen sëmundjet e kërthizës? | Butoni i barkut