Rripa amë

Sinonimet ligamentet e mitrës, ligamenta uteri Hyrje Në varësi të burimit, të ashtuquajturat ligamente të nënës janë ose të gjitha ligamentet që stabilizojnë mitrën ose vetëm ato që shkaktojnë simptoma të dhimbshme, kryesisht kur ligamentet shtrihen, p.sh. si rezultat i shtatzënisë. Këto janë ligamenti i rrumbullakët i nënës (Ligamentum teres uteri) dhe i gjerë i nënës… Rripa amë

Lidhjet e nënave në shtatzëni | Rripa amë

Ligamentet e nënës në shtatzëni Zakonisht në fillim të tremujorit të dytë të shtatzënisë, ligamentet e mitrës duhet të zgjerohen gjithnjë e më shumë pasi mitra bëhet më e madhe. Kjo do të thotë se ka më shumë forca tërheqëse që veprojnë në ligamentet e mitrës, të cilat janë shtrirë. Rezultati është shtrirja e dhimbjes në formën e një dhimbje tërheqëse, therëse. … Lidhjet e nënave në shtatzëni | Rripa amë

A mund të tërhiqen apo shqyhen kasetat e nënës? | Rripa amë

A mund të tërhiqen ose grisen kasetat e nënës? Një këputje e ligamentit të nënës apo edhe një ligamenti të tërhequr zakonisht shoqërohet me dhimbje shumë të forta në ijë, bark ose në zonën e krahut. Mjeku mund të bëjë një diagnozë të saktë pas palpimit (prekjes) dhe ultrazërit gjatë shtatzënisë. Një diagnozë në distancë është rrallë e mundur, pasi dhimbja… A mund të tërhiqen apo shqyhen kasetat e nënës? | Rripa amë

Funksioni i mitrës

Sinonimet mitër, metra, hystera vezore, shtatzëni, cikël menstrual, vezore Uterus - mitër Qafa e mitrës - Fundus uteri Endometrium - tunica mucosa Zgavra e mitrës - Cavitas uteri Mbulesa peritoneale - Tunica serosa Cervix - Ostium uteri Uterine Trupi - Corpus uteri Uterine shtrëngim - Ustine - Vagina Pubic symphysis pubica Fshikëza urinare - Vesica urinaria… Funksioni i mitrës

endometrium

Hyrje Endometriumi është një shtresë rozë e mukozës që rreshton pjesën e brendshme të mitrës. Endometriumi luan një rol veçanërisht të rëndësishëm gjatë shtatzënisë kur veza e fekonduar përdor rreshtimin e mitrës për implantim. Në gratë që kanë kaluar pubertetin dhe janë ende para menopauzës, rreshtimi i mitrës… endometrium

Struktura e mukozës së mitrës | Endometriumi

Struktura e mukozës së mitrës Struktura e mukozës së mitrës ndryshon në varësi të fazës së ciklit. Në përgjithësi, mund të bëhet një dallim midis dy shtresave të ndryshme të mukozës. Për shembull, e ashtuquajtura shtresë bazale shtrihet në majë të muskulaturës së mitrës. Gjatë ciklit, kjo shtresë mbetet gjithmonë në… Struktura e mukozës së mitrës | Endometriumi

Sëmundjet e mukozës së mitrës | Endometriumi

Sëmundjet e mukozës së mitrës Kanceri endometrial është një nga kanceret më të shpeshta të mitrës (e ashtuquajtura karcinoma endometriale) tek gratë në Gjermani. Një faktor rreziku për këtë është një nivel tepër i lartë i estrogjenit gjatë disa viteve. Fillimisht, ndodh një zmadhim i qelizave të mukozës, e ashtuquajtura hiperplazi. Për më tepër, një dallim është… Sëmundjet e mukozës së mitrës | Endometriumi

Çfarë ndodh kur sklerozohet rreshtimi i mitrës? | Endometriumi

Çfarë ndodh kur rreshtimi i mitrës sklerozohet? Skleroterapia endometriale (e ashtuquajtura ablacion endometrial) është një masë e butë kirurgjikale në rastet e menstruacioneve të tepërta. Ekzistojnë procedura të ndryshme, të cilat kanë të përbashkët heqjen e endometriumit. Në të ashtuquajturin ablacion endometrial të kateterit me rrjetë ari, një rrjet ari futet në… Çfarë ndodh kur sklerozohet rreshtimi i mitrës? | Endometriumi

Si ndryshon rreshtimi i mitrës gjatë menopauzës? | Endometriumi

Si ndryshon rreshtimi i mitrës gjatë menopauzës? Gjatë menopauzës, niveli i estrogjenit në trupin e çdo gruaje bie sepse vezoret nuk prodhojnë më estrogjen. Si rezultat, rreshtimi i mitrës nuk ndërtohet më dhe kështu bëhet më i vogël (atrofizuar). Kjo është arsyeja pse menstruacionet mujore nuk ndodhin. … Si ndryshon rreshtimi i mitrës gjatë menopauzës? | Endometriumi

zverk

Sinonimi Cervix Përkufizimi i qafës së mitrës Qafa e mitrës është zona midis qafës së mitrës (portio) dhe mitrës aktuale. Ajo shtrihet në vaginë dhe shërben si një kalim lidhës. Gjatë fekondimit, spermatozoidi kalon nëpër qafën e mitrës dhe arrin në mitrën aktuale. Në lindje, fëmija largohet nga mitra përmes qafës së mitrës. Gjatë gjakderdhjes mujore menstruale,… zverk

Qafa e mitrës gjatë shtatzënisë | Qafën e mitrës

Qafa e mitrës gjatë shtatzënisë Për të siguruar që shtatzënia të kalojë sa më mirë, kontrollet mjekësore parandaluese kryhen afërsisht çdo katër javë. Ndër të tjera, pesha dhe presioni i gjakut i nënës në pritje kontrollohen dhe dokumentohen, dhe bëhen teste të urinës. Me rëndësi të veçantë gjatë këtyre kontrolleve është edhe… Qafa e mitrës gjatë shtatzënisë | Qafën e mitrës

Përhapja e qafës së mitrës | Qafën e mitrës

Përhapja e qafës së mitrës Mitra e qafës së mitrës është disa centimetra e gjatë gjatë shumicës së shtatzënisë. 25 mm konsiderohen të padëmshme dhe të shëndetshme. Sidoqoftë, pak para lindjes, qafa e mitrës fillon të shkurtohet në përgatitje për lindjen e fëmijës. Kjo shpesh quhet "lodhje" e qafës së mitrës. Gjatë këtij procesi, brendësia… Përhapja e qafës së mitrës | Qafën e mitrës