Vaskularizimi i stomakut

Informacion i përgjithshëm Stomaku shërben si një rezervuar i përkohshëm për ushqimin e marrë. Ky është gjithashtu vendi ku fillon procesi i tretjes. Furnizimi arterial Furnizimi arterial i stomakut (stomaku i furnizimit vaskular) është relativisht kompleks. Në aspektin anatomik, stomaku ndahet në kthesa të vogla (lakim të vogël) dhe kthesa të mëdha (lakim të madh), të cilat janë… Vaskularizimi i stomakut

Acid gastrik

Përkufizimi Termi lëng gastrik përdoret për t'iu referuar lëngut acidik që gjendet në stomak, i cili është shumë i rëndësishëm për tretjen e çdo përbërësi të ushqimit. Trupi i njeriut prodhon rreth 2 deri në 3 litra lëng gastrik në ditë, në varësi të sasisë. Frekuenca Sasia e marrjes së ushqimit dhe Përbërja e ushqimit… Acid gastrik

Detyrat e stomakut

Hyrje Stomaku (barkushe, gastrectum) është një organ me tuba, muskulor i uritur që shërben për të ruajtur, shtypur dhe homogjenizuar ushqimin e gëlltitur. Kapaciteti i stomakut tek të rriturit është zakonisht midis 1200 dhe 1600 ml, megjithëse forma e jashtme e stomakut mund të ndryshojë shumë. Përmes ezofagut, ushqimi i përzier me pështymë kalon nga… Detyrat e stomakut

Detyra e acidit gastrik | Detyrat e stomakut

Detyra e acidit gastrik Në zonën e fundusit dhe të korpusit të stomakut, qelizat e mukozës së stomakut sekretojnë acid klorhidrik (HCl), i cili është përbërësi kryesor i lëngut të stomakut. Këtu, acidi klorhidrik arrin një përqendrim deri në 150 mM, i cili lejon që vlera e pH të bjerë në nivel lokal në vlerat nën… Detyra e acidit gastrik | Detyrat e stomakut

Detyrat e mukozës së stomakut | Detyrat e stomakut

Detyrat e mukozës së stomakut Sipërfaqja e mukozës së stomakut është zmadhuar shumë nga kriptet e shumta (gjëndrat e stomakut). Brenda këtyre gjëndrave ka lloje të ndryshme qelizash të cilat së bashku prodhojnë lëngun e stomakut. Të ashtuquajturat qeliza kryesore janë të vendosura në bazën e gjëndrave. Këto janë qeliza bazofile me kokrriza sekretimi apikal që përmbajnë… Detyrat e mukozës së stomakut | Detyrat e stomakut