Rektumi - anatomia, funksioni dhe sëmundjet

Rektumi Rektumi i përket pjesës së fundit të zorrëve të mëdha (zorrës së trashë). Së bashku me kanalin anal (Canalis analis), rektumi përdoret për nxjerrjen e jashtëqitjes (jashtëqitjes). Struktura Rektumi është i gjatë rreth 12 - 18 cm, megjithëse kjo mund të ndryshojë nga personi në person. Emri rectum është disi mashtrues për rektumin,… Rektumi - anatomia, funksioni dhe sëmundjet

Vendndodhja | Rektumi - anatomia, funksioni dhe sëmundjet

Vendndodhja Rektumi shtrihet në legenin e vogël. Ndodhet shumë afër sakrumit (Os sacrum), domethënë më tepër në pjesën e pasme të legenit. Tek gratë, rektumi kufizohet nga mitra dhe vagina. Tek meshkujt, gjëndra e vezikulave (Glandula vesiculosa) dhe prostata (gjëndra e prostatës) si dhe vazat… Vendndodhja | Rektumi - anatomia, funksioni dhe sëmundjet

Sëmundjet e rektumit | Rektumi - anatomia, funksioni dhe sëmundjet

Sëmundjet e rektumit Mund të ndodhë që rektumi të bjerë poshtë kur dyshemeja e legenit dhe muskujt e sfinkterit janë të dobët. Kjo do të thotë që niveli i muskujve këtu nuk është më aq i fortë sa të mbajë organet. Si rezultat, rektumi shembet në vetvete dhe mund të fryhet përmes anusit. Ky incident… Sëmundjet e rektumit | Rektumi - anatomia, funksioni dhe sëmundjet

Zorrët e vogla

Sinonime në një kuptim më të gjerë Interstitium tenue, jejunum, ileum, duodenum Përkufizimi Zorra e hollë është pjesa e traktit tretës që ndjek stomakun. Isshtë e ndarë në tre seksione. Fillon me duodenumin, e ndjekur nga jejunumi dhe ileumi. Funksioni kryesor i zorrëve të vogla është ndarja e tulit të ushqimit… Zorrët e vogla

Gjatësia | Zorrë e hollë

Gjatësia Zorra e hollë është një organ shumë aktiv me lëvizje dhe për këtë arsye nuk ka një gjatësi fikse. Në varësi të gjendjes së tkurrjes, zorra e hollë është 3.5 deri në 6 metra e gjatë, me seksionet individuale që kanë madhësi të ndryshme. Pjesa më e vogël e zorrëve të vogla është duodenumi, i cili është drejtpërdrejt ngjitur me stomakun. … Gjatësia | Zorrë e hollë

Mukoza e zorrës së hollë | Zorrë e hollë

Mukoza e zorrëve të vogla Zorra e hollë ka nevojë për një sipërfaqe të madhe thithëse për thithjen e përbërësve të ushqimit. Sipërfaqja e mukozës zgjerohet shumë me anë të palosjes së fortë dhe daljeve të shumta. Kjo sigurohet nga struktura të ndryshme: palosjet Kerkig (Plicae circulares) Këto janë palosje unazore që formojnë lehtësimin e trashë të zorrëve të vogla… Mukoza e zorrës së hollë | Zorrë e hollë

MotionPeristalsis | Zorrë e hollë

LëvizjaPeristaltika Pas thithjes në mukozën e zorrëve të vogla, lëndët ushqyese transferohen në qarkullimin e gjakut. Nëpërmjet rrjetit vaskular (kapilarëve) në vilulat e zorrëve të vogla, sheqernat, aminoacidet (nga peptidet) dhe acidet yndyrore të zinxhirit të shkurtër dhe të mesëm absorbohen në enët e gjakut dhe kalojnë në mëlçi nëpërmjet… MotionPeristalsis | Zorrë e hollë

Sëmundje të rëndësishme | Zorrë e hollë

Sëmundje të rëndësishme Koliti ulcerativ është gjithashtu një sëmundje nga grupi i sëmundjeve inflamatore kronike të zorrëve (CED). Koliti ulceroz karakterizohet veçanërisht nga prekja e zorrëve të mëdha, por ndonjëherë mund të prekë edhe zorrën e hollë. Kjo njihet si inflamacion "i rritur" i zorrëve të vogla ("ileiti i larjes së prapme"). Kjo sëmundje gjithashtu shkaktohet autoimunologjikisht dhe… Sëmundje të rëndësishme | Zorrë e hollë

Funksioni dhe detyrat | Funksioni i zorrës së trashë dhe sëmundjet

Funksioni dhe detyrat Në zorrën e trashë, përmbajtja e zorrëve kryesisht trashet dhe përzihet. Përveç kësaj, zorrët e mëdha janë përgjegjëse për nxitjen për të jashtëqitur dhe evakuimin e jashtëqitjes. 1. lëvizshmëria Me lëvizshmëri mjeku kupton tërësinë e lëvizjeve të zorrëve të mëdha. Ato shërbejnë për përzierjen e plotë të ushqimit,… Funksioni dhe detyrat | Funksioni i zorrës së trashë dhe sëmundjet

Dhimbje në zorrën e trashë | Funksioni i zorrës së trashë dhe sëmundjet

Dhimbje në zorrën e trashë Dhimbja në zorrën e trashë mund të ketë shkaqe të ndryshme. Ndër më të zakonshmet: Apendiciti Në gjuhën popullore, inflamacioni i apendiksit (latinisht: Appendix vermiformis) njihet edhe si apendicit. Thënë rreptësisht, megjithatë, ky term është i pasaktë, pasi nuk është apendiksi (lat. Caecum) që është i përflakur, por… Dhimbje në zorrën e trashë | Funksioni i zorrës së trashë dhe sëmundjet

Simptomat | Funksioni i zorrës së trashë dhe sëmundjet

Simptomat Dhimbja: Dhimbja në zonën e barkut mund të jetë një tregues i një sëmundjeje të zorrës së trashë. Bëhet një dallim midis dhimbjeve të barkut, ngërçeve, goditjeve, djegieve, shtypjeve, kolikave dhe tërheqjeve. Aplikimet e nxehtësisë (p.sh. shishe me ujë të nxehtë) mund të ofrojnë lehtësim në shumë raste. Diarre: Diarreja (diarreja) është shfaqja e përsëritur e jashtëqitjeve që janë shumë… Simptomat | Funksioni i zorrës së trashë dhe sëmundjet