Funksioni i veshkave

Përkufizimi Veshkat e çiftuara janë pjesë e sistemit urinar dhe ndodhen në nivelin e brinjës së 11 -të dhe të 12 -të nën diafragmën. Një kapsulë yndyre mbështjell veshkat dhe gjëndrat mbiveshkore. Dhimbja që vjen nga sëmundja e veshkave zakonisht shfaqet në rajonin e mesit të shpinës së mesme. Funksioni i veshkave është… Funksioni i veshkave

Funksioni i korpuskulit renal | Funksioni i veshkave

Funksioni i trupave të veshkave Njësitë funksionale të korteksit renal janë rreth një milion nefrone, të cilët nga ana e tyre përbëhen nga korpuskulet renale (Corpusculum renale) dhe tubulat renale (Tubulus renale). Formimi i urinës primare bëhet në trupat renal. Këtu gjaku rrjedh nëpër një grup vaskular, glomerulum,… Funksioni i korpuskulit renal | Funksioni i veshkave

Ndikimi i alkoolit në veshka | Funksioni i veshkave

Ndikimi i alkoolit në veshkat Shumica e alkoolit të absorbuar zbërthehet në mëlçi në acetaldehid. Një pjesë më e vogël, rreth një e dhjeta, ekskretohet përmes veshkave dhe mushkërive. Nëse alkooli konsumohet me masë, nuk ka rrezik për veshkat. Konsumimi i tepërt i alkoolit, nga ana tjetër, shkakton qëndrueshmëri… Ndikimi i alkoolit në veshka | Funksioni i veshkave

fshikëz

Sinonimet Mjekësore: Vesica urinaria fshikëza, cistiti urinar, cistiti, cistiti Fshikëza ndodhet në legen. Në skajin e sipërm, të quajtur edhe apex vesicae, dhe në pjesën e pasme ndodhet në afërsi të zgavrës së barkut me zorrët, nga të cilat ndahet vetëm nga peritoneumi i hollë. Tek gratë,… fshikëz

Cistiti | Fshikëza e urinës

Cistiti Inflamacioni i fshikëzës urinare, i quajtur edhe cistit, është një problem që gratë e njohin në veçanti. Simptomat janë kërkesa më e shpeshtë për të urinuar dhe dhimbje ose ndjesi djegieje gjatë urinimit. Këto ndodhin sepse muri i fshikëzës është i përflakur dhe prandaj reagon veçanërisht ndjeshëm ndaj sasive edhe të vogla të mbushjes. Inflamacioni shkaktohet në mënyrë klasike nga trupi… Cistiti | Fshikëza e urinës

Shpërthimi i fshikëzës urinare | Fshikëza e urinës

Shpërthimi i fshikëzës urinare Miti se fshikëza e urinës mund të shpërthejë nëse urina mbahet për një kohë të gjatë është ende e vazhdueshme. Para se të ndodhë kjo, ajo fjalë për fjalë tejmbushet. Fshikëza ka sensorë tendosjeje që irritohen nga niveli i mbushjes prej rreth 250 - 500 ml dhe i japin trurit nxitjen për të urinuar. Nëse… Shpërthimi i fshikëzës urinare | Fshikëza e urinës

uretër

Sinonimet Mjekësore: Ureter Trakti urinar Uringang Anatomia e flluskave të veshkave Ureteri lidh legenin renal (Pelvis renalis), i cili mbledh urinën nga veshka si gyp, me fshikëzën. Ureteri është një tub i gjatë afërsisht 30-35 cm i përbërë nga muskuj të hollë me një diametër prej rreth 7 mm. Shkon pas zgavrës së barkut… uretër

Keqformimet e veshkës

Veshka është një organ kompleks me shumë detyra të rëndësishme për trupin e njeriut. Si një organ ekskretues, ai ndihmon për të hequr qafe substanca të parëndësishme apo edhe të dëmshme në trup, mban ekuilibrin e ujit në ekuilibër, është një kontribues i rëndësishëm në rregullimin e presionit të gjakut dhe siguron që ekuilibri ynë mineral dhe ekuilibri acido-bazë… Keqformimet e veshkës

Sëmundjet cistike të veshkave | Keqformimet e veshkës

Sëmundjet kistike të veshkave Një keqformim shumë më problematik sesa, për shembull, një veshkë e ulur ose patkua është sëmundje cistike e veshkave, (kistet në përgjithësi janë hapësira të zbrazëta të mbushura me lëngje) në të cilat veshka është e përshkuar me cista, duke prishur kështu strukturën dhe kështu funksionin të veshkës. Ky keqformim shpesh çon në dështim të veshkave, e cila… Sëmundjet cistike të veshkave | Keqformimet e veshkës

Terapia | Keqformimet e veshkës

Terapia Veçanërisht në sëmundjet cistike të veshkave, zbulimi i hershëm i sëmundjes ose keqformimi është i nevojshëm për të trajtuar insuficiencën renale. Gjatë trajtimit, veshkat kontrollohen rregullisht me ultratinguj. Përcaktimi i vlerave të veshkave në laborator gjithashtu tregon një përkeqësim të mëtejshëm të funksionit të veshkave. Për më tepër, substanca të tilla si ilaçet anti-inflamatore jo-steroide… Terapia | Keqformimet e veshkës

Sëmundjet e traktit urinar

Sinonime Pelvis renal, ureter, ureter, uretër, traktit urinar, traktit urinar, veshkave, fshikëzës, cistitit, inflamacionit të legenit, gurëve në veshka Mjekimi: ureter, vesica urinaria Anglisht: fshikëz, ureter Sëmundjet e traktit urinar Megjithatë, është e mundur që patogjenët ngrihen nga fshikëza në legenin renal dhe shkaktojnë inflamacion (pyelonefrit = inflamacion i legenit renal). Kjo… Sëmundjet e traktit urinar