Funksioni i zemrës

Sinonimet Tingujt e zemrës, shenjat e zemrës, rrahjet e zemrës, mjekësore: Kor Hyrje Zemra siguron qarkullimin e gjakut të të gjithë trupit përmes tkurrjes dhe relaksimit të vazhdueshëm, në mënyrë që të gjithë Oragne të furnizohet me oksigjen dhe lëndë ushqyese dhe produktet e dekompozimit të hiqen. Veprimi i pompimit të zemrës zhvillohet në disa faza. Veprimi i zemrës në mënyrë që… Funksioni i zemrës

Sistemi i formimit dhe përçimit të ngacmimit | Funksioni i zemrës

Sistemi i formimit dhe përcjelljes së ngacmimit Puna e zemrës/funksionit të zemrës nxitet dhe kontrollohet nga impulset elektrike. Kjo do të thotë që impulset krijohen diku dhe kalojnë. Këto dy funksione kryhen nga sistemi i ngacmimit dhe përcjelljes. Nyja e sinusit (Nodus sinuatrialis) është origjina e impulseve elektrike. Ajo… Sistemi i formimit dhe përçimit të ngacmimit | Funksioni i zemrës

Nyja e sinusit | Funksioni i zemrës

Nyja e sinusit Nyja e sinusit, e quajtur rrallë edhe nyja Keith-Flack, përbëhet nga qeliza të specializuara të muskujve të zemrës dhe është përgjegjëse për tkurrjen e zemrës duke transmetuar potencialet elektrike, dhe kështu është ora e rrahjeve të zemrës. Nyja e sinusit ndodhet në atriumin e djathtë pak më poshtë grykës së venës kava të djathtë. … Nyja e sinusit | Funksioni i zemrës

Kontrolli i veprimit të zemrës | Funksioni i zemrës

Kontrolli i veprimit të zemrës I gjithë ky proces funksionon automatikisht - por pa një lidhje me sistemin nervor të trupit, zemra nuk ka pothuajse asnjë mundësi për t'u përshtatur me kërkesat në ndryshim (= ndryshimin e kërkesës për oksigjen) të të gjithë organizmit. Ky përshtatje ndërmjetësohet përmes nervave të zemrës nga sistemi nervor qendror… Kontrolli i veprimit të zemrës | Funksioni i zemrës

Llogaritja e rrahjeve të zemrës | Funksioni i zemrës

Llogaritja e Shkallës së Zemrës Nëse doni të stërviteni në zonën tuaj individuale të rrahjeve të zemrës, duhet të jeni në gjendje të llogaritni normën tuaj optimale të zemrës. Llogaritja bëhet sipas të ashtuquajturës formulë Karvonen, ku rrahjet e zemrës në pushim zbriten nga rrahjet maksimale të zemrës, rezultati shumëzohet me 0.6 (ose 0.75 ... Llogaritja e rrahjeve të zemrës | Funksioni i zemrës

Ovali Foramen i zemrës

Përkufizimi - Çfarë është Foramen ovale? Zemra përbëhet nga dy atriume dhe dy dhoma, të cilat normalisht janë të ndara nga njëra -tjetra. Sidoqoftë, Foramen ovale përfaqëson një hapje, e cila bën që gjaku të kalojë nga atriumi i djathtë në atriumin e majtë në fetus. Normalisht, gjaku do të kalonte nga atriumi i djathtë në… Ovali Foramen i zemrës

Çfarë roli luan Foramen ovale tek foshnja | Ovali Foramen i zemrës

Çfarë roli luan Foramen ovale tek foshnja Pas lindjes dhe si rezultat i frymëmarrjeve të para të foshnjës, ka një ndryshim të presionit brenda mushkërive dhe zemrës. Gjaku nuk kalon më përmes Foramen ovale, por kalon përmes qarkullimit natyror të mushkërive dhe trupit. Foramen ovale është pra… Çfarë roli luan Foramen ovale tek foshnja | Ovali Foramen i zemrës

Emboli paradoksale | Ovali Foramen i zemrës

Embolia paradoksale Embolia paradoksale, e njohur edhe si "emboli e kryqëzuar", është transferimi i një mpiksje gjaku (emboli) nga venoza në pjesën arteriale të qarkullimit të gjakut. Arsyeja për këtë është një defekt në zonën e septumit të zemrës, zakonisht i shkaktuar nga një ovale Foramen e mbyllur. Kur foramen ovale është e mbyllur,… Emboli paradoksale | Ovali Foramen i zemrës

A kërkon një ovale Foramen hollimin e gjakut? | Ovali Foramen i zemrës

A kërkon një Foramen ovale hollimin e gjakut? Në rastin e një Foramen ovale të hapur nuk është domosdoshmërisht e nevojshme të përdorni ilaçe për hollimin e gjakut. Thrombi mund të kalojë përmes Foramen ovale, kjo është arsyeja pse Foramen ovale në mënyrë indirekte rrit probabilitetin e një goditjeje të mundshme në tru ose emboli të mëtejshme brenda qarkullimit të madh. … A kërkon një ovale Foramen hollimin e gjakut? | Ovali Foramen i zemrës

Histologji - Shtresimi i mureve | Barkusha e majtë

Histologjia-Shtresimi i murit Shtresat e mureve janë të njëjta në të katër pjesët e brendshme të zemrës: Shtresa më e brendshme është endokardi, i përbërë nga një epitel me një shtresë, e cila mbështetet nga indi lidhës lamina propria. Shtresa e muskujve (miokardi) është e lidhur me pjesën e jashtme të kësaj. Shtresa më e jashtme është epikardi. Furnizimi me gjak i… Histologji - Shtresimi i mureve | Barkusha e majtë

Ventrikula e majtë

Sinonimi: Ventriculus ogurzi, barkushe e majtë Përkufizimi Barkusha e majtë, si pjesë e qarkullimit "të madh" ose të trupit, ndodhet në rrjedhën e poshtme të atriumit të majtë (atrium sinistrum) dhe pompon gjakun e pasur me oksigjen të freskët nga mushkëritë në aortë dhe kështu në qarkullimin e trupit, ku furnizon të gjitha strukturat e rëndësishme me oksigjen. Anatomia u largua… Ventrikula e majtë