Zorrë irrituese: Shkaqet

Ende nuk është e qartë se si zorrë irrituese zhvillohet sindroma. Shkencëtarët dyshojnë se lëvizja e dëmtuar e zorrëve dhe mbindjeshmëria e traktit gastrointestinal ndërveprojnë në sëmundje zorrë irrituese sindromi. Si rezultat i muskulaturës së ngadaltë dhe mungesës së saj bashkërendim, si ushqimi ashtu edhe gazrat e zorrëve vonohen dhe transportohen përsëri me një shpejtësi të përshpejtuar, gjë që mund të rezultojë në simptoma të tilla si ndjenja e presionit dhe plotësisë, fryrje dhe kapsllëk duke alternuar me diarre. Nga ana tjetër, çfarë i shkakton këto simptoma është e paqartë.

Sindroma e zorrës së irrituar: shkakton të paqarta

Ndryshimet në zorrë Sistemi imunitar dhe transmetimi nervor si rezultat i një infeksioni të zorrëve diskutohet. Possibleshtë e mundur që pezmatim shkaktuar nga kjo çon në një çekuilibër të flora e zorrëve (dysbiosis). Përveç kësaj, impulset nervore nga trakti gastrointestinal duket se transmetohen ose përpunohen gabimisht në tru.

Një tipar i dukshëm është ndjeshmëria e rritur ndaj dhimbje ne zonen e zorres: Nxitjet nervore normale si psh tendosje e zorrëve interpretohet tashmë si dhimbje - që shpjegon pse i ngjan ngërçit dhimbje barku ose një ndjenjë e pakëndshme e ngopjes ndodh sidomos pas ngrënies. Me sa duket, shtohen shkaqe të tjera ose mund të përkeqësojnë simptomat në zorrë irrituese sindromi.

Shkaqe të tjerë të mundshëm të sindromës së zorrës së irrituar

Shkaqe të tjera të mundshme i zorrës së irrituar përfshijnë intolerancën ndaj disa ushqimeve (veçanërisht karbohidratet, veçanërisht lactose) dhe alergji, dhe shpesh konsumimi i kafe, alkool, ose cigare. Faktorët e stresit dhe barra të tjera psikologjike që “godasin stomak, "Ndjenja e vazhdueshme e mbingarkesës dhe pamundësia për të shprehur ndjenjat, gjithashtu duket se favorizojnë zhvillimin e Sindromi i zorrëve nervoz.

Anasjelltas, një qëndrim i gjatë Sindromi i zorrëve nervoz nga ana tjetër mund të shkaktojë ankesa psikologjike. sindromi i zorrëve nervoz ndodh më shpesh në çrregullime ankthi or depresion. Kolonizimi i tepërt me kërpudhat e zorrëve (Candida) gjithashtu shpesh konsiderohet përgjegjës - megjithatë, lidhja nuk është provuar ende shkencërisht.