Nyja e shpatullave: Funksioni, Anatomia dhe Çrregullimet

Çfarë është nyja e shpatullave?

Nyja e shpatullave (articulatio humeri, nyja humeroskapulare) formon shpatullën së bashku me nyjet e shpatullave, klavikulën, skapulën, muskujt, tendinat, ligamentet dhe bursat. Është bashkimi i krahut të sipërm (humerus) dhe tehut të shpatullës. Në mënyrë të rreptë, koka e humerusit dhe foleja e zgjatur, konkave e skapulës takohen në këtë pikë. Zgavra e glenoidit është e mbuluar me kërc, i cili formon një kufi të fryrë në skajin e jashtëm (labrum glenoidale). Kjo buzë kërcore siguron që kondili relativisht i madh i humerusit mund të shtrihet më i qëndrueshëm në zgavrën e glenoidit shumë më të vogël dhe mjaft të cekët. Lidhja është e mbyllur nga një kapsulë nyje relativisht e hollë.

Muskujt

ligaments

Përveç këtyre muskujve, disa ligamente dhe tendina që tërhiqen nga koka humerale në skapulë mbështesin procesin e lëvizjes. Tre struktura ligamentesh në pjesën e përparme (ligamentum glenohumeralia superius, mediale dhe inferius) dhe një ligament në rajonin e sipërm (ligamentum coracohumerale) luajnë një rol veçanërisht të rëndësishëm këtu.

Bursa

Një numër bursash janë të vendosura rreth nyjës së shpatullave. Duke vepruar si tampon, ato parandalojnë fërkimin e kockave me kockën kur krahët lëvizin. Në veçanti, bursa nën çatinë e nyjës së shpatullës (bursa subacromialis) dhe ajo midis muskulit deltoid dhe nyjës së shpatullës (bursa subdeltoidea) janë të theksuara.

Cili është funksioni i nyjës së shpatullave?

Ku ndodhet nyja e shpatullave?

Lidhja e shpatullave është bashkimi i kockës së sipërme të krahut (humerus) dhe tehut të shpatullës.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë nyja e shpatullës?

Kur shpatulla dhemb, shpesh nuk është për shkak të vetë nyjës, por një prej nyjeve ndihmëse, një bursa ose ligamentet dhe muskujt e përfshirë. Kapsula e përbashkët mund të shkaktojë gjithashtu siklet.

Për shembull, forca (si një rënie ose aksident trafiku) mund të shkaktojë mavijosje, tendosje, çarje të ligamentit ose kapsulës në shpatull. Përveç kësaj, nyja e shpatullës mund të dislokohet dhe kockat e përfshira mund të thyhen (frakturë e shpatullës). Nëse buza e kërcit në zgavrën e glenoidit shkëputet, mjekët flasin për një lezion Bankart.

Sëmundje të tjera të rëndësishme që prekin nyjen e shpatullave përfshijnë:

  • Artroza e kyçit të prerjes (omartroza)
  • Sindroma e përplasjes (tendina e bllokuar)
  • Shpatulla e ngurtë ("sup i ngrirë")
  • Shpatull kalcifik (tendinosis calcarea)

Keqformimet kongjenitale (anomalitë) ose keqpozicionet mund të kenë një efekt negativ në funksionin e nyjës së shpatullës.