Shtrapa ortopedike: Kur janë të nevojshme?

Çfarë janë shtrojat ortopedike?

Shtullat ortopedike janë një ndihmë për trajtimin e ankesave të ndryshme ortopedike si problemet e këmbëve, dhimbjet e shpinës apo gjurit. Ato janë bërë individualisht sipas masës për pacientin dhe mund të vendosen në mënyrë të padukshme në këpucë normale të përditshme. Materialet e përdorura për të bërë shtrojat ndryshojnë në varësi të objektivit të trajtimit dhe variojnë nga lëkura dhe plastika deri te materialet gjysmë të ngurtë, si kombinimet e tapës ose drurit/lëkurës dhe shtrojat me xhel.

Këpucët dhe shtrojat duhet të formojnë një njësi funksionale, kjo është arsyeja pse mjeku ekzaminon edhe këpucët e pacientit kur vendos shtrojët.

Shtollat ​​ortopedike

Mjekët bëjnë dallimin midis shtrojave të ndryshme ortopedike në varësi të simptomave dhe qëllimit të trajtimit:

 • Shtyllat korrigjuese
 • Shtollat ​​mbështetëse
 • Shtollat ​​e shtratit (shtbana xhel)
 • Talla për imobilizim
 • Shtyllat për të kompensuar dallimet në gjatësinë e këmbës ose këmbës
 • Shtyllat për thithjen e goditjeve
 • Shtollat ​​proprioceptive (shtulla aktive me efekte në tensionin e muskujve)

Kur keni nevojë për shtrojë ortopedike?

Keqpozicione dhe sëmundje të këmbëve

Mjeku mund të përshkruajë shtroja ortopedike për keqpozicionet dhe sëmundjet e mëposhtme të këmbëve:

 • Këmbë e sheshtë me hark
 • këmbë e zbrazët
 • Këmbëzëz
 • Paqëndrueshmëria në nyjen e sipërme të kyçit të këmbës
 • Dhimbje në kockat metatarsale
 • Keqpozicionet e këmbëve në sëmundjet reumatizmale
 • Veçanërisht shputat e cenueshme të këmbëve me diabet

Shtullat ortopedike me një efekt qetësues dhe thembra për thithjen e goditjeve mund të lehtësojnë simptomat e kushteve të mëposhtme:

 • Reduktimi i indeve të buta të shputës së këmbës
 • Shputa e dëmtuar e këmbës (p.sh. çrregullime nervore)
 • Sëmundjet reumatike
 • Këmbë të sheshta, të zhveshura dhe të zbrazëta,
 • Keqdrejtimi i dhimbshëm i gishtit të madh të këmbës (hallux valgus)
 • Shumë nxitje

Shtojcat shpesh përdoren pas operacioneve për të imobilizuar nyjet në zonën e mesit dhe të përparme të këmbës, në mënyrë që të mbrojnë plagën kirurgjikale derisa të përfundojë shërimi.

Shtollat ​​mund të përdoren gjithashtu për të kompensuar qëndrimin e gabuar me një ndryshim në gjatësinë e këmbës ose këmbës deri në pesë deri në dhjetë milimetra. Një ndryshim më i madh në gjatësinë e këmbës mund të kompensohet me një këpucë ortopedike.

Shtresa sensorimotorike

Shtojcat moderne, "të ndjeshme në thellësi" të ashtuquajtura sensorimotor ose proprioceptive përdoren për të aktivizuar muskujt e këmbës dhe për të ndikuar në modelin e ecjes në rastin e sëmundjeve neurologjike të trurit ose palcës kurrizore.

Mund të lexoni saktësisht se si funksionojnë ortezat sensorimotore të këmbëve në artikullin Ortezat sensorimotore të këmbëve.

Çfarë bëni kur vendosni shtroja ortopedike?

Para se të vendosë shtrojat ortopedike, mjeku ekzaminon këmbët: ai kontrollon lëvizshmërinë e kyçeve, mat gjatësinë dhe boshtet e këmbëve dhe kërkon kallo ose pikë presioni.

Me ndihmën e të ashtuquajturës analizë të gjurmës, është e mundur të matet se si shkel pacienti. Kjo përfshin pacientin duke ecur mbi një lloj jastëk stampimi me shkumë dhe duke lënë një gjurmë.

Me matje elektronike më informative të presionit të këmbës, pacienti ecën mbi një pjatë që regjistron dhe analizon lëvizjen rrotulluese të këmbës gjatë ecjes. Mjeku përdor një kompjuter për të vlerësuar se cilat zona të shputës së këmbës janë subjekt i tendosjes më të madhe.

Në raste të ndërlikuara, ortopedi bën një gips të këmbës së prekur, e cila siguron një imazh gjithëpërfshirës tredimensional të këmbës. Në bazë të përshtypjes, shtrojat bëhen individualisht dhe saktësisht duke përdorur një frezë të kontrolluar nga kompjuteri.

Cilat janë rreziqet e shtrojave ortopedike?

Shtojcat e ngurta mund të çojnë në inaktivizimin dhe rrjedhimisht dobësimin e muskujve të këmbës. Prandaj është e rëndësishme, veçanërisht për fëmijët, të lëvizin këmbën rregullisht, për shembull me ndihmën e gjimnastikës së këmbëve.

Shtullat ortopedike: Çfarë duhet të kem parasysh?

Suksesi i trajtimit varet kryesisht nga përdorimi i vazhdueshëm. Prandaj, nëse është e mundur, duhet të vishni shtroja ortopedike çdo ditë. Shtojcat zakonisht përshtaten në mënyrë që të mund të përdoren në këpucët e përditshme. Fillimisht, është krejt normale që ecja me shtroje të ndihet e panjohur. Për sa kohë që nuk ndjeni dhimbje, duhet të përdorni vazhdimisht shtrojat ortopedike; shumica e njerëzve mësohen me shtrojat pas një kohe të shkurtër.