Shenjat e lindjes: Si të dalloni kur fillon

Parathënie të mundshme të lindjes

Disa javë para lindjes, foshnja ndryshon pozicionin dhe trupi i femrës fillon të përgatitet për lindje. Gratë shtatzëna mund t'i ndiejnë këto ndryshime pak a shumë qartë: barku ulet, gjë që e bën më të lehtë frymëmarrjen. Megjithatë, në të njëjtën kohë, presioni i foshnjës në fshikëz dhe në zorrët rrit dëshirën për të urinuar dhe defekuar. Lodhja dhe ndjenja e rëndimit, humbja e gjumit dhe oreksi ose shqetësimi i përgjithshëm janë paralajmërues të mëtejshëm. Jo të gjitha gratë i vërejnë këto ndryshime. Në të kundërt, këputja e membranave, shkarkimi i tapës së mukusit dhe kontraktimet janë shenja të dallueshme dhe tipike për të gjitha gratë shtatzëna.

Lindja: Shenja të qarta

Një shenjë e qartë e lindjes është nxjerrja e tapës së mukusit që mbyll qafën e mitrës gjatë shtatzënisë. Një deri në dy ditë para lindjes, ose më së voni në ditën e lindjes, shkëputet dhe del në mukozë, e ndjekur nga gjakderdhja e lehtë. Ky proces quhet edhe vizatim.

Lindja në rënie dhe e parakohshme

Kontraksionet e parregullta fillojnë që në javën e 20-të të shtatzënisë dhe rriten ndjeshëm në rregullsi dhe intensitet ndërsa shtatzënia përparon. Rreth tre deri në katër javë para lindjes, të ashtuquajturat kontraktime zbritëse fillojnë të ndikojnë në ndryshimin e pozicionit të foshnjës dhe uljen e barkut. Ju mund të lexoni më shumë rreth këtyre kontraktimeve këtu.

Kontraksionet e forta por të parregullta të parakohshme grumbullohen si shenjë lindjeje, sidomos ditët e fundit. Edhe pse këto kontraktime ndonjëherë janë shumë të dhimbshme, ato thjesht bëjnë që koka e fetusit të shtypë fort në hyrjen e legenit. Kalimi në dhimbjet aktuale të lindjes, të quajtura edhe kontraktimet e hapjes ose kontraktimet e qafës së mitrës, është i qetë.

Java e 40-të: Shenjat e lindjes

Të ashtuquajturat kontraktime hapëse përcaktojnë fillimin aktual të lindjes. Ato zgjasin mesatarisht 30 deri në 60 sekonda secila dhe ndodhin rregullisht çdo pesë deri në 20 minuta. Për shkak të këtyre kontraktimeve të vazhdueshme dhe proceseve të ndryshme metabolike, qafa e mitrës gradualisht fillon të hapet. Dhimbja e lidhur me kontraktimet e hapjes perceptohet shumë ndryshe nga gratë.

Lindja po afron: Kur të shkoni në klinikë më së voni?

Priza e mukusit, këputja e membranave dhe kontraktimet janë shenja të qarta: Lindja është e afërt, foshnja po bën rrugën e saj. Ju duhet të niseni për në spital ose qendrën e lindjes ose të informoni maminë për lindjen e ardhshme në shtëpi nëse kontraktimet e rregullta vijnë në intervale prej dhjetë minutash ose më pak dhe zgjasin më shumë se gjysmë ore.