Silikoza: Shkaqet, Shenjat, Parandalimi

Pneumokonioza: Përshkrimi

Mjekët i referohen pneumokoniozës (greqisht pneuma = ajër, conis = pluhur) si pneumokoniozë. Pneumokonioza ndodh kur indi i mushkërive ndryshohet patologjikisht nga pluhuri inorganik (mineral ose metalik) i thithur. Nëse indi lidhor i mushkërive plagët dhe ngurtësohet, ekspertët flasin për fibrozë.

Shumë grupe profesionale janë të ekspozuara ndaj pluhurit të dëmshëm. Prandaj, mushkëritë e pluhurit janë një nga sëmundjet më të zakonshme profesionale. Në varësi të llojit të pluhurit të thithur, bëhet dallimi midis sëmundjeve të mushkërive beninje dhe malinje të pluhurit, të cilat ndryshojnë për nga rrezikshmëria e tyre.

Mushkëri beninje e pluhurit

Disa pluhura depozitohen vetëm në indet e mushkërive, por fillimisht nuk shkaktojnë një reaksion inflamator. Ndryshe nga pluhurat malinje, funksioni i mushkërive të pneumokoniozës beninje përkeqësohet me kalimin e kohës vetëm në raste individuale.

Pluhurat beninje

Sëmundja e mushkërive nga pluhuri

Bloza, grafit, pluhur qymyri

antrakoza

Pluhur hekuri

Sideroza, pneumokonioza e saldatorit

Pluhuri i bariumit

baritoza

Pluhur kallaji

stannozë

Kaolinë (balta e bardhë për prodhimin e porcelanit)

Silikatozë (aluminozë)

Antimoni (mineral p.sh. për lidhjet e plumbit)

antimonoz

Talk (silikat i magnezit me ujë, p.sh. si përbërësi kryesor i gurit të sapunit)

salcë

Pneumokonioza malinje

Pluhurat malinje shpesh çojnë në ndryshime të rrezikshme të mushkërive. Indi i mushkërive bëhet gjithnjë e më i dhëmbëzuar, gjë që mund të kufizojë ndjeshëm marrjen e oksigjenit. Ndërsa sëmundja përparon, indet e mushkërive ngurtësohen për shkak të fibrozës.

Pluhurat malinje

Sëmundja e mushkërive nga pluhuri

Pluhur kuarci (kristobalit, tridimit)

asbest

berilium

Berilioza

Metalet e forta (tungsten, titan, krom, molibden)

Pneumokonioza e metaleve të forta

Pluhuri i përzier i prizës dentare

Teknik dentar pneumokonioza

Alumin

Aluminoza

Pluhurimi (i shkaktuar nga pluhurat inorganik) është në kontrast me sëmundjet e mushkërive të shkaktuara nga substancat organike (të tilla si jashtëqitjet e shpendëve, myku i drithërave). Këto bien nën termin alveoliti alergjik ekzogjen. Ky është një inflamacion i alveolave ​​si rezultat i një reaksioni alergjik ndaj proteinave shtazore të thithura ose sporeve të kërpudhave. Zakonisht preken fermerët (mushkëria e fermerit) ose mbarështuesit e shpendëve (mushkëria e fermerit të shpendëve).

Mushkëritë e pluhurit: frekuenca

Silikoza

Silikoza është një nga sëmundjet më të shpeshta profesionale të mushkërive dhe gjendet kryesisht tek minatorët. Mund të lexoni gjithçka që duhet të dini për zhvillimin, ecurinë, trajtimin dhe prognozën e kësaj forme të pneumokoniozës në artikullin Silikoza!

asbestozë

Një lloj tjetër i njohur i pneumokoniozës shkaktohet nga thithja e fibrave të asbestit, të cilat përdoreshin në një shkallë të gjerë për materialet izoluese të zjarrit, veshjen e fasadave dhe veshjet mbrojtëse kundër zjarrit - derisa u zbuluan efektet e tyre dëmtuese të mushkërive dhe kancerogjene. Lexoni më shumë rreth asbestozës!

Mushkëritë e pluhurit: simptomat

Shenjat e mushkërive të pluhurit mund të ndryshojnë shumë. Pacientët zakonisht nuk kanë simptoma, veçanërisht kur pluhuri beninj depozitohet në mushkëri. Vetëm pas vitesh ndodh kollitja dhe gulçimi gjatë sforcimit fizik. Nëse indi i mushkërive ka ndryshuar si rezultat i thithjes së substancave toksike, simptomat e pneumokoniozës varen nga shtrirja e inflamacionit ose fibrozës. Simptomat e zakonshme janë

 • bronkit
 • Kollë e thatë që mund të zgjasë me vite
 • Dobësi dhe humbje peshe
 • pneumoni
 • gulçim

Mushkëritë e pluhurit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Të prekurit zakonisht janë të ekspozuar ndaj pluhurave të dëmshëm për vite me radhë – shpesh në vendin e punës. Aktivitete të rëndësishme ose fusha profesionale që rrisin rrezikun e mushkërive të pluhurit janë, për shembull

pluhur

Aktivitete ose profesione të rrezikshme

Bloza, grafit, pluhur qymyri

Minierat (veçanërisht qymyri), banorët e qyteteve industriale më të rrezikuar se banorët ruralë

Pluhur hekuri

Punë saldimi

Pluhuri i sulfatit të bariumit

Nxjerrja e baritit (mineral i degradueshëm), teknologjia e shpimit të thellë (bariumi si lëng shpimi), përdorimi në industrinë e automobilave në dyshekë plastikë dhe izolues dhe si përbërës i betonit të rëndë

Pluhur kallaji

sidomos në industrinë e qelqit

kaolinë

Nxjerrja e argjilës së bardhë, prodhimi i porcelanit

antinom

Minierat (nxjerrja e antimonit, miniera xeherore); prodhimi i izolimit të kabllove, materialeve të ndërtimit (p.sh. petë), pajisjeve elektrike, tekstileve dhe plastikës rezistente ndaj zjarrit; Retardantët e flakës për bojëra

Talk (silikat i magnezit me ujë, p.sh. si përbërësi kryesor i gurit të sapunit)

Industria e gomave

Pluhur kuarci (kristobalit, tridimit)

Industria e zhavorrit dhe rërës, pastrimi me rërë, prodhimi i çimentos, nxjerrja e xeheve dhe qymyrit

Asbest

Përpunimi i materialit izolues, asbest çimentos, materiali zjarrdurues; përforcim plastik; punë ndërtimore

berilium

Metalet e forta (tungsten, titan, krom, molibden)

kryesisht punë metalike të forta si bluarja, sinterizimi, derdhja (p.sh. prodhimi i veglave)

Pluhuri i prerësit të dhëmbëve

teknologji dentare

alumin

Inxhinieri mekanike, industria e paketimit, industria e ndërtimit; ndërtim treni, automobilash, avionësh; prodhimi i betonit të gazuar, industria e bojës dhe llakut; raketa dhe eksplozivë; rreziqet në veçanti gjatë punës së saldimit të aluminit dhe prodhimit të pluhurit të aluminit

Faktorët vendimtarë për zhvillimin e mushkërive të pluhurit janë

 • periudha e ekspozimit ndaj pluhurit
 • sasia e pluhurit të thithur
 • madhësia e grimcave të pluhurit: Grimcat më të mëdha të pluhurit mbahen në nazofaringë. Në të kundërt, grimcat me diametër më të vogël se 2.5 mikrometra mund të depërtojnë në alveole dhe të depozitohen atje.

Mushkëritë e pluhurit: ekzaminimet dhe diagnoza

Mjeku përgjegjës për sëmundjet e mushkërive është një pulmonolog ose një mjek i punës. Mjeku fillimisht do t'ju bëjë disa pyetje në lidhje me vendin tuaj të punës dhe simptomat në mënyrë që të përcaktojë historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Sa kohë i keni simptomat tuaja (p.sh. kollë, gulçim)?
 • Keni sputum kur kolliteni?
 • Keni vështirësi në frymëmarrje?
 • A ndiheni jashtëzakonisht të lodhur dhe të rraskapitur?
 • A keni humbur peshë?
 • Çfarë profesioni keni pasur përpara punës suaj aktuale?
 • A merrni shpesh frymë në pluhur?
 • A ka ndonjë masë të veçantë mbrojtëse në vendin tuaj të punës, si mbajtja e maskës apo syzeve mbrojtëse dhe a i përmbaheni atyre?
 • A janë kryer matje të grimcave në vendin tuaj të punës?

Ekzaminimi fizik dhe radiografia

Një ekzaminim i përgjithshëm fizik pason konsultën me mjekun. Dëgjimi dhe prekja e mushkërive (auskultim dhe goditje) është një pjesë thelbësore e kësaj.

Më pas, mushkëritë tuaja bëhen me rreze x (rrezet x gjoks): Zonat e inflamuara të mushkërive janë të dukshme si zona të bardha në rreze X për shkak të rritjes së akumulimit të lëngjeve. Në raste të rënda, një sasi veçanërisht e madhe lëngu mblidhet në mushkëri. Mjekët i referohen kësaj si edemë pulmonare toksike.

Testi i funksionit pulmonar

Analiza e gazit të gjakut dhe spiroergometria

Për të zbuluar efektet e sëmundjes kongjestive të mushkërive në furnizimin tuaj me oksigjen, mjekët do të marrin një mostër gjaku për një analizë të gazit të gjakut. Kjo përfshin matjen e niveleve të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit në gjakun tuaj. Në rastin e pneumokoniozës së rëndë, oksigjeni zvogëlohet dhe dioksidi i karbonit rritet, pasi shkëmbimi i dy gazeve në mushkëritë e sëmura është i mundur vetëm në një masë të kufizuar.

Duke qenë se çrregullimet e shkëmbimit të gazit në fillim të sëmundjes vërehen kryesisht gjatë sforcimeve fizike, kryhet edhe spiroergometria (në ergometër biçikletash) për të përcaktuar vlerat e gazit në gjak – një ekzaminim mjaft informues që përdoret edhe për mendimin e ekspertëve për të vlerësuar kardio- performanca pulmonare.

Tomografia kompjuterike

Tomografia e kompjuterizuar (CT) ofron imazhe më të detajuara të mushkërive sesa një ekzaminim me rreze X. Megjithatë, ajo shoqërohet me ekspozim më të madh ndaj rrezatimit për pacientin dhe për këtë arsye zakonisht përdoret vetëm në raste të veçanta - për shembull në rastet e dyshuar të kancerit të mushkërive (pasojë e mundshme e mushkërive të pluhurit kuarci).

Biopsia e mushkërive

Mostra e indeve mund të merret nga mushkëritë në mënyra të ndryshme, për shembull si pjesë e një endoskopie të mushkërive (bronkoskopia). Mostra më pas ekzaminohet më nga afër në laborator. Në këtë mënyrë, një lidhje midis profesionit/vendit të punës dhe pneumokoniozës mund të vendoset pa dyshim.

Lavazh bronkoalveolar

Si pjesë e një bronkoskopie, lavazhi bronkoalveolar (“lavazhi i mushkërive”) mund të kryhet gjithashtu së bashku me një biopsi të mushkërive. Për këtë qëllim, tretësira e kripur hidhet në bronke nëpërmjet bronkoskopit (një instrument në formë tubi me një burim drite dhe kamerë në majë) i futur në mushkëri. Kjo lejon që qelizat dhe substancat e huaja të thithura (të tilla si fibrat e asbestit) të hiqen. Tretësira shpëlarëse (me qeliza dhe substanca të huaja) më pas aspirohet nëpërmjet bronkoskopit dhe ekzaminohet në detaje.

Kjo procedurë mund të përdoret për të konfirmuar diagnozën e asbestozës, për shembull. Përveç kësaj, lavazhi bronkoalveolar - si dhe spiroergometria - është i përshtatshëm për mendime ekspertësh.

Mushkëritë e pluhurit: trajtimi

Disa pacientë me pneumokoniozë u përshkruhen të ashtuquajturit bronkodilatorë - ilaçe që zgjerojnë rrugët e frymëmarrjes duke ulur tensionin e muskujve në bronke. Kjo mund ta bëjë më të lehtë për pacientët të marrin frymë.

Në raste shumë të rënda, pacienti është i varur nga një furnizim i veçantë i oksigjenit (cilindrat e oksigjenit). Ata mund të kenë nevojë për një mushkëri të re (transplant të mushkërive).

Administrimi i glukokortikoideve (“kortizon”) ose imunosupresantëve për pneumokoniozën inflamatore ose fibrozën pulmonare ka rezultuar të jetë joefektiv.

Pneumokonioza: përparimi dhe prognoza e sëmundjes

Përparimi i shumicës së sëmundjeve të mushkërive të pluhurit mund të parandalohet nëse pacienti nuk thith më pluhurin e rrezikshëm. Inflamacionet zakonisht shërohen gjatë disa javëve, me kusht që të prekurit të mbrohen mjaftueshëm nga ekspozimi masiv i pluhurit. Megjithatë, çdo dhëmbëza e indit të mushkërive që ka ndodhur tashmë nuk mund të kthehet.

Nëse pacienti vazhdon të jetë i ekspozuar ndaj ndotësve për vite, sëmundja mund të përkeqësohet dhe të çojë në fibrozë të rëndë pulmonare. Përveç kësaj, disa pluhura (si pluhuri i kuarcit) mund të çojnë në kancer.

Pneumokonioza e sëmundjes profesionale

Mushkëritë e pluhurit: parandalimi

Për të parandaluar zhvillimin e pneumokoniozës ose për të ndaluar një pneumokoniozë ekzistuese të përparojë, duhet të ndiqni këto këshilla:

 • Shmangni thithjen e pluhurit.
 • Respektoni masat paraprake të shëndetit dhe sigurisë në vendin e punës.
 • Sigurohuni që punëdhënësi juaj të sigurojë masat mbrojtëse të përcaktuara me ligj, si veshje speciale, maska ​​për frymëmarrje, syze sigurie ose pajisje ventilimi dhe nxjerrjeje.
 • Merrni pjesë në kontrollet e shëndetit në punë.
 • Përfitoni nga kontrollet mjekësore parandaluese.
 • Ndaloni pirjen e duhanit (duhani gjithashtu mund të dëmtojë rëndë mushkëritë dhe të rrisë më tej rrezikun e kancerit).

Shihni mjekun tuaj të familjes, mjekun e kompanisë ose një specialist të mushkërive në kohën e duhur nëse keni simptoma. Nëse mushkëritë e pluhurit zbulohen në një fazë të hershme, ju keni mundësinë të merrni masat e duhura (përshtatja ose ndryshimi i vendit të punës, etj.) për t'u mbrojtur nga ekspozimi i mëtejshëm. Kjo mund të parandalojë ose të paktën të vonojë pasojat serioze të sëmundjes së mushkërive të pluhurit (si kanceri i mushkërive).