Simptomat e shoqëruara | Buzë e fryrë

Simptomat e asociuara

Në varësi të shkakut, përveç cik ënjtje, simptoma karakteristike shoqëruese të tilla si flluska dhe pika gjakderdhje mund të ndodhin. Simptoma të tjera shoqëruese shpesh tregojnë për komplikime dhe gjithmonë duhet të shqyrtohen dhe trajtohen nga një mjek. Në kontekstin e një alergjie, mund të ndodhë e ashtuquajtura angioedemë. Njihet gjithashtu si edema e Quinke.

Kjo është një ënjtje e papritur, pa dhimbje, kryesisht në zonën e fytyrës, shpesh në qepallat, gjuhë or cik. Në disa raste, këmbët dhe duart gjithashtu fryhen. Por gjuhë dhe fyti gjithashtu mund të preken.

Nëse kjo fryhet, mund të çojë në gulçim të rrezikshëm për jetën. Në rastin më të keq, një e ashtuquajtur shoku anafilaktik zhvillohet me një rënie në gjak presion dhe një rritje në zemër norma Kjo është një urgjencë dhe duhet të trajtohet menjëherë!

Nëse buzët e fryrë janë shkaktuar nga një dëmtim, mund të ketë edhe të lënduar anije, nerva dhe kockat në zonën e fytyrës. Nëse një ënjtje e buzëve e shkaktuar nga a urdhje infeksioni rezulton në një ndryshim të vetëdijes ose paralizë, një mjek urgjence duhet të konsultohet menjëherë! Në këtë rast është e mundur që virusi herpes të ketë migruar në tru dhe shkaktoi një pezmatim i trurit. Në rastin më të keq, viruset përhapet sistematikisht në trup dhe çon në sepsë. Kjo është një urgjencë absolute dhe duhet të trajtohet menjëherë!

Buzët e fryrë me flluska

Ellingnjtja e buzëve dhe shfaqja e njëkohshme e flluskave të bardha të dhimbshme që formohen dhe ndjesi shpimi gjilpërash, të njohura si erozione, zakonisht tregojnë një urdhje infeksioni, i ashtuquajturi labiales i herpesit. Sidoqoftë, flluskat mund të ndodhin edhe në kontekstin e djegie nga dielli në buzë ose ethe. Sidoqoftë, këto flluska janë mjaft transparente. Ata shpesh shkaktojnë të rënda dhimbje. Por ato zakonisht nuk shkaktojnë ndjesi ndjesi shpimi gjilpërash që është karakteristikë e a urdhje infeksion.

Diagnozë

Për të gjetur një diagnozë, është para së gjithash e rëndësishme të kryeni një intervistë të hollësishme me personin në fjalë. Mjeku do të shikojë nga afër buzët. Shpesh shkaku tashmë mund të nxirret nga shikimi i tyre.

Kështu, një kafshim insekti është qartë e dukshme përmes faqes së kafshimit. Në rastin e lëndimeve të shkaktuara nga një aksident ose gjatë rrjedhës së një kapjen epileptike, shkaku është shpejt i dukshëm përmes pyetjeve. Në të dy rastet është e rëndësishme të përjashtohen dëmtimet e mëtejshme të padukshme.

Nëse dyshohet për thyerje, an Radioskopi ekzaminimi është i domosdoshëm dhe në disa raste këshillohet edhe tomografia kompjuterike dhe rezonanca magnetike. Në një infeksion herpes, flluskat karakteristike zakonisht janë qartë të dukshme. Në rastin e cik ënjtje e shkaktuar nga një alergji, an testi i alergjisë mund të kërkohet përveç të ashtuquajturës histori alergjie.

Në kontekstin e reaksioneve alergjike ose infeksioneve, ënjtja e buzëve mund të ndodhë për shkak të reagimit të tepërt të Sistemi imunitar. Shpesh, shtesë ënjtje e kapakëve të syve ndodh. Këto mund të jenë pa dhimbje, por edhe të dhimbshme.

Në varësi se sa e rëndë është ënjtja, mund të jetë e vështirë të hapni sytë plotësisht. Nëse qepallë ënjtja ndodh përveç ënjtjes së buzës, kjo gjithmonë duhet të sqarohet dhe trajtohet nga një mjek. A cik i fryre me mpirje shoqëruese mund të ndodhë, për shembull pas trajtimit dentar me anestezi lokale.

Sidoqoftë, ënjtja e buzëve pas trajtimit dentar është e rrallë. Nëse asnjë nga këto simptoma nuk zhduket brenda një periudhe të arsyeshme kohe - në varësi të trajtimit, pas disa orësh ose 1-2 ditësh - dentisti duhet të konsultohet përsëri. Nëse ënjtja e buzëve ndodh në kombinim me ënjtjen e limfë nyjet, zakonisht fsheh reagimet inflamatore. I fryrë limfë nyjet janë një reagim i Sistemi imunitar dhe tregojnë se trupi po lufton kundër bakteret, viruset ose një substancë që është "klasifikuar si e rrezikshme". Në varësi të simptomave shoqëruese që ndodhin përveç kësaj, duhet të merren masat e duhura.