Sindromi i Shtyllës së Qafës së mitrës

Sindroma e shtyllës kurrizore të qafës së mitrës (sinonimet e thesaurusit: Sindroma akute e shtyllës së qafës së mitrës; Sindroma akute e shtyllës së qafës së mitrës me bllok; sindroma C7; sindroma C8; cervikalgia; sindroma e qafës së mitrës; ankesat e qafës së mitrës; qafën e mitrës dhimbje; Sindroma e qafës së mitrës; Sindromi i shtyllës së qafës së mitrës; Sindroma e shtyllës së qafës së mitrës me bllok; Sindromi kraniovertebral; Sindromi i qafës së mitrës muskulore; Sindroma cervikale muskulotendinoze; Qafë dhimbje; Dhimbje qafe ank; shpinë e qafës së mitrës dhimbje; sindromi i krahut të krahut; sindromi i ndjeshëm C6-C8; sindromi i ndjeshëm C6; dhimbje në shtyllën e qafës së mitrës; acarim i rrënjës së shpinës së qafës së mitrës; sindromi cafikal cephalic; cervikago; dhimbje cervikale sindromi; sindromi vertebral i qafës së mitrës; sindroma e acarimit të rrënjës së qafës së mitrës; sindroma e rrënjës së qafës së mitrës; acarim i rrënjës së qafës së mitrës; cervikalgji; qafës së mitrës nevralgji; sindromi i qafës së mitrës; sindromi cervikobrachial; cervikogjene dhimbje koke; sindromi cervikokranial; sindromi cervikocefalik; cervikosefalgji; ICD-10-GM M53. 0: sindromi cervikosefalik; ICD-10-GM M54.2: Qafës së mitrës nevralgji) i referohet ankesave që burojnë nga ose ndikojnë në shtyllën kurrizore të qafës së mitrës. Ankesat mund të paraqiten si dhimbje të pakëndshme dhe ndonjëherë edhe si çrregullime funksionale në qafën e mitrës dhe qafë Rajon.

Sindroma e shtyllës së qafës së mitrës mund të klasifikohet si më poshtë:

Sipas lokalizimit

 • Sindroma e shtyllës kurrizore të sipërme të mitrës
 • Sindroma e shtyllës kurrizore të mitrës së poshtme

Pas rrezatimit të dhimbjes

 • Lokal
 • Pseudoradikular
 • Radikular - dhimbje me origjinë nga a rrënja nervore.

Sipas shkakut

 • Sindroma funksionale e shtyllës së qafës së mitrës për shkak të sjelljes së dobët.
 • Sindroma degjenerative e shtyllës së qafës së mitrës për shkak të konsumimit
 • Sindroma e shtyllës së qafës së mitrës post-traumatike për shkak të një dëmtimi, aksidenti, etj.

Pas kursit

 • Akute - 0-3 javë ekzistuese
 • Subakut - 4-12 javë ekzistuese
 • Kronike - vazhdon për më shumë se 12 javë

Raporti i seksit: gratë preken më shpesh sesa burrat.

Prevalenca gjatë gjithë jetës (frekuenca e sëmundjes gjatë gjithë jetës) e ankesave kronike të shtyllës së qafës së mitrës është deri në 70%, megjithëse është më e lartë në Amerikën e Veriut, si dhe vendet Skandinave sesa në vendet e tjera. Prevalenca e pikave është deri në 15%.

Kursi dhe prognoza: Sëmundja themelore përcakton si rrjedhën ashtu edhe prognozën e sindromës së shtyllës së qafës së mitrës. Qafë dhimbja shpesh përmirësohet në mënyrë spontane, por ka tendencë të përsëritet (përsëritet).

Masa të ndryshme terapeutike janë në dispozicion. Analgjetikët përdoren për lehtësimin e dhimbjeve, NSAID (anti-inflamator josteroide) droga) përdoren për të zvogëluar inflamacionin, dhe relaksues të muskujve përdoren për të lehtësuar mialgjitë (dhimbje të muskujve; sup / i ngushtë-muskujt e qafës) Përveç farmakoterapisë (ilaç) terapi), fizioterapi (terapi fizike), masazhe, termoterapi (terapi ngrohjes) ose balneoterapia (përdorimi terapeutik i banjove) rekomandohet mbi të gjitha. Këto procedura përdoren kryesisht për muskujt çlodhje. Për më tepër, forcimi i muskujve mjekësor terapi (MST) kërkohet për ndërtimin e synuar të muskujve.

Shenja paralajmëruese të një kursi të rrezikshëm / të ndërlikuar në dhimbje qafe janë deficite neurologjike, vetëdije e dëmtuar, trauma (lëndime), sëmundje malinje (malinje) në histori, osteoporozën (humbje kockash) dhe mjekim afatgjatë me glukokortikoide.

Bashkëkohësitë (kushtet shoqëruese): dhimbje qafe shoqerohet gjithnje e me kronike stres, ankthi, dhe depresion.