Përmbledhje | Sindroma e vezoreve policistike

përmbledhje

A sindroma e vezoreve policistike (Sindroma Stein-Leventhal) është një pamje klinike e shkaktuar nga një çekuilibër hormonal, i cili zakonisht bëhet i dukshëm tek pacientët midis moshës 20 dhe 30 vjeç. Megjithëse shkaku është ende kryesisht i pashpjegueshëm, supozohet se vezoret (vezoret) bëhen më pak të ndjeshme ndaj hormonit FSH nga një shtresë hialine, ndërsa hormoni i dytë LH akoma çlirohet në sasi normale. LH stimulon prodhimin e seksit mashkullor hormonet, të cilat mund të çojnë në tipare të maskulinizimit, të tilla si mashkulli qime model, maskulinizim i fizik, zgjerimi i klitorit dhe reduktimin e gjirit por edhe humbjen e flokëve (androgjenizimi).

Sidoqoftë, gratë shpesh bëhen të vetëdijshme për sëmundjen përmes mungesës së menstruacion ose një pauzë e zgjatur menstruale (ndërmjet 35 dhe 45 ditë). Nëse nuk trajtohet, Sindroma Stein-Leventhal mund, në rrethana të caktuara, të parandalojë një qëllim shtatzënësi. Përveç një gjak dhe ekzaminimi i urinës, në të cilën hormonet duhet të kontrollohet dhe zbulohet, ultratingull ekzaminimi i kryer nga specialisti i gjinekologjisë shpesh tregon pamjen tipike cistike të policistikës vezoret.

Karakteristikisht, vezoret duket se janë të lidhur së bashku si një tel margaritarë. Lloji dhe koha e simptomave, të cilat duhet të zbulohen nga ekzaminimi mjekësor, gjithashtu kontribuojnë në diagnostikimin e PCO. Mjeku gjithashtu duhet të përjashtojë një shkak tumor të simptomave dhe të ashtuquajturën hipertekozë ovari para se të bëjë një diagnozë të PCO Trajtimi varet nga fakti nëse gruaja ka dëshirë të ketë fëmijë apo jo.

Nëse jo, mund të bëhet një përpjekje për të lehtësuar simptomat me të ovulimi frenuesit ("pilula") dhe administrimi i glukokortikoide (kortizon) Nëse gruaja dëshiron të ketë fëmijë, mund të bëhet një trajtim klomifen ose gonatotrope ne intervale. Sidoqoftë, ekziston rreziku i hiperstimulimit të vezoreve, i cili mund të rezultojë në shtatzëni të shumëfishta.

Nëse nuk trajtohet, shtatzënësi është e vështirë për të pamundur. Pacientët duhet të jenë të përgatitur për një trajtim më të gjatë. Shkalla e suksesit është e moderuar dhe nganjëherë kërkon një terapi gjatë gjithë jetës.

Trajtimet shtesë kozmetike mund të jenë të dobishme në disa raste dhe, mbi të gjitha, lehtësojnë përbërësit psikologjikë të sëmundjes. Studimet e fundit kanë treguar se pacientët që vuajnë nga sindroma e vezoreve policistike kanë një rrezik në rritje të zhvillimit insulinë rezistenca (diabet mellitus) ose sëmundjet kardiovaskulare (zemër semundja, presion të lartë të gjakut) Një rrezik në rritje i sëmundjeve malinje të endometrium për shkak të stimulimit të vazhdueshëm dhe të parregullt hormonal u diskutua gjithashtu.