Skuqja e lëkurës: Pyetje dhe përgjigje

Çfarë ndihmon kundër skuqjes së lëkurës?

Për një skuqje alergjike, antihistaminet ndihmojnë. Antibiotikët janë të përshkruar për skuqjet bakteriale dhe antimykotikët për infeksionet kërpudhore. Kortikosteroidet ('kortizoni') ndihmojnë me skuqjet inflamatore. Kremrat dhe pomadat pa recetë gjithashtu lehtësojnë simptomat. Ekzaminoni skuqjen nga një mjek në mënyrë që trajtimi të mund të përshtatet me shkakun.

Nga vjen skuqja e papritur e lëkurës?

Çfarë ndihmon menjëherë kundër skuqjes së lëkurës?

Kompresat ftohëse ose një locion me aloe vera lehtësojnë shpejt kruajtjen. Antihistaminet ndihmojnë me skuqjen alergjike dhe kortikosteroidet e aplikuara në lëkurë, veçanërisht hidrokortizoni, lehtësojnë skuqjet inflamatore. Ju lutemi vini re se pomadat që përmbajnë kortizon nuk duhet të aplikohen në plagë të hapura.

Çfarë ndihmon kundër skuqjes së lëkurës në fytyrë?

Cilin pomadë për skuqjen e lëkurës?

Pomadat që përmbajnë kortizon ndihmojnë në reaksione alergjike ose ekzemë, pomadat antifungale me infeksionet mykotike dhe pomadat antibiotike me infeksionet bakteriale. Pomadat që përmbajnë përbërësin aktiv hidrokortizon kanë një efekt anti-inflamator dhe lehtësojnë kruajtjen. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë vajin e duhur për skuqjen tuaj pas një ekzaminimi.

Sa zgjat skuqja?

A është e mundur të punohet me skuqje?

A duhet të shkoni te mjeku i familjes me skuqje të lëkurës?

Mjeku juaj i familjes është gjithmonë një person i mirë për t'u konsultuar, edhe nëse keni skuqje të lëkurës. Ai ose ajo do të vlerësojë simptomat, do të diagnostikojë shkakun dhe do të rekomandojë trajtimin e duhur. Nëse është e nevojshme, do të merrni një referim te një dermatolog (dermatolog), sepse skuqjet e lëkurës mund të jenë gjithashtu shenja të sëmundjeve të ndryshme si alergji, infeksione ose sëmundje autoimune.

Çfarë ndihmon me skuqjen e lëkurës që kruhet?

Cilat janë skuqjet?

Ka shumë skuqje të ndryshme:

  • Ekzema (inflamacion kronik i lëkurës)
  • Psoriasis (sëmundje e lëkurës me njolla të kuqe, me luspa)
  • Urtikaria (urtikarie me kruarje)
  • Rosacea (sëmundje kronike e lëkurës me skuqje dhe vena të dukshme në fytyrë)
  • Sëmundjet infektive (të tilla si lija e dhenve, fruthi dhe herpesi)
  • Parazitët (të tilla si marimangat zgjebe)
  • Reaksione alergjike ose medikamente fotosensibilizuese

A është mirë të dilni në diell me skuqje të lëkurës?

Për të parandaluar rëndimin ose acarimin shtesë të lëkurës, është më mirë të shmangni diellin. Kjo është veçanërisht e vërtetë për disa sëmundje të lëkurës si lupus ose rosacea. Meqenëse rrezatimi UV në rrezet e diellit mund të rrisë proceset inflamatore në lëkurë, pyesni mjekun tuaj nëse ju lejohet të jeni në diell me gjendjen tuaj.

Cilat sëmundje mund të shkaktojnë skuqje të lëkurës?

Cilat ushqime mund të shkaktojnë skuqje?

Shumë njerëz janë alergjikë ndaj kikirikëve, peshkut, vezëve, qumështit, sojës, grurit, butakëve dhe disa fruta e perime me përmbajtje të lartë histamine, si luleshtrydhet, domatet dhe agrumet. Një reaksion alergjik mund të shfaqet gjithashtu si një skuqje e lëkurës. Ju mund të zbuloni nëse jeni alergjik ndaj një ushqimi të caktuar duke bërë një test alergjie, për shembull, në zyrën e një dermatologu.