Fraktura e bazës së kafkës: Shkaqet, Trajtimi, Komplikimet

Frakturë e bazës së kafkës: Përshkrimi

Thyerja e bazës së kafkës (fraktura e bazës së kafkës) është një nga frakturat e kafkës, ashtu si thyerja e kalvarit (thyerja e çatisë së kafkës) dhe fraktura e kafkës së fytyrës. Në përgjithësi konsiderohet si një dëmtim i rrezikshëm, por zakonisht jo për shkak të vetë frakturës, por sepse truri shpesh dëmtohet në të njëjtën kohë.

Llojet e thyerjes së bazës së kafkës

Llojet më të rëndësishme të thyerjes së bazës së kafkës janë

 • Thyerje gjatësore e kockës petrous (frakturë frontobazale)
 • Frakturë tërthore të kockës petrous (frakturë laterobazale)

Në një frakturë tërthore të kockës së përkohshme, hendeku i thyerjes fillon në sipërfaqen e pasme të piramidës së kockës së përkohshme, kalon çatinë e kanalit të brendshëm të dëgjimit dhe gjithashtu shtrihet drejt kanalit të nervit të fytyrës dhe/ose labirintit (ulja e veshit të brendshëm).

Fraktura e bazës së kafkës: simptoma

Simptomat e një frakture të bazës së kafkës varen nëse bëhet fjalë për një frakturë gjatësore apo tërthore të kockës së përkohshme. Ndërsa nerva dhe enë të shumta kalojnë nëpër bazën e kafkës dhe mund të lëndohen nga fraktura, shfaqen lloje të ndryshme simptomash.

Simptomat e një frakture gjatësore të kockës petroze

Sinuset paranazale gjithashtu lëndohen në një frakturë të kockës së përkohshme. Hapa mund të formohen edhe në kanalin e jashtëm të dëgjimit. Në disa pacientë, daullja e veshit çahet dhe zinxhiri kockor ndërpritet në mënyrë që përcjellja e zërit të dëmtohet (humbja e dëgjimit përçuese).

Në 15 deri në 25 për qind të të gjitha rasteve të thyerjes së kockës së përkohshme, nervi i fytyrës është i paralizuar (paraliza e nervit të fytyrës). Shkëputja e nervave të nuhatjes prish ndjenjën e nuhatjes. Lëngu i hundës ose gjaku mund të rrjedhë nga hunda, veshi ose goja.

Simptomat e një frakture tërthore të kockës së përkohshme

Fraktura bazale e kafkës: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Një thyerje e kafkës bazilare shkaktohet nga një ndikim i fortë në kafkë, për shembull në kontekstin e aksidenteve të trafikut ose zënkave. Më shumë se gjysma e të prekurve kanë pasur një aksident trafiku, zakonisht një përplasje kokë më kokë.

Në rreth 17 përqind të të gjithë pacientëve me një thyerje të çatisë së kafkës, hendeku i thyerjes shtrihet në bazën e kafkës.

Një frakturë e kafkës në përgjithësi ndodh së bashku me një dëmtim traumatik të trurit (TBI). Një frakturë e izoluar e bazës së kafkës gjendet në rreth katër përqind të të gjithë pacientëve me dëmtim të rëndë traumatik të trurit. Për shkak të ënjtjes në zonën e fytyrës dhe për shkak se pasojat e tjera të dëmtimit traumatik të trurit janë zakonisht në plan të parë, thyerja e bazës së kafkës shpesh nuk vihet re.

Pacientët me një frakturë bazilare të kafkës shpesh kanë lëndime të shumta (politrauma) dhe fillimisht shtrohen në kujdesin intensiv. Për të diagnostikuar një frakturë bazilare të kafkës, mjeku fillimisht do të pyesë pacientin – për aq sa e lejon gjendja e tij – për rrethanat e aksidentit dhe historinë e tij mjekësore (anamnezën). Disa nga pyetjet e mjekut mund të jenë

 • Si ndodhi aksidenti?
 • Ke dhimbje?
 • A keni vënë re ndonjë lëng që rrjedh nga veshët, goja apo hunda?
 • Keni probleme me të folurit, dëgjimin apo shikimin?

Provimet fizike

veshët

Mjeku ekzaminon kanalin e jashtëm të dëgjimit të pacientit për të parë nëse është formuar një shkallë ose sekrecione veshi. Nëse daullja e veshit është ende e paprekur, gjaku zakonisht grumbullohet në veshin e mesëm (hematotimpanum). Nëse është e mundur, më pas testohet funksioni i dëgjimit. Humbja e dëgjimit të veshit të mesëm mund të diferencohet nga humbja e dëgjimit të veshit të brendshëm duke përdorur një pirun akordues.

Bilanci mund të vlerësohet me të ashtuquajturat syze Frenzel. Nëse organi i ekuilibrit i vendosur në veshin e brendshëm dështon, kjo çon në dridhje të syrit (nistagmus).

Nervat kraniale dhe enët e mëdha të gjakut

Rrjedhja e sekrecioneve

Nëse personi i prekur humbet lëngun cerebrospinal ose gjakun nga hunda, veshi ose goja, kjo mund të jetë gjithashtu një tregues i një frakture të bazës së kafkës. Duke qenë se lëngu cerebrospinal që rrjedh nga hunda duket shumë i ngjashëm me sekrecionet e hundës, është i nevojshëm një ekzaminim laboratorik. Për përcaktimin e përqendrimit të sheqerit (përqendrimi i glukozës) përdoren shirita të veçantë testimi: Përqendrimi i sheqerit është më i lartë në lëngun cerebrospinal sesa në sekrecionet e hundës.

pajisje diagnostike

Nëse personi i prekur ka humbur dëgjimin ose ka paralizë të fytyrës, do të kryhet një skanim me rezonancë magnetike (MRI). Kjo mund të përdoret për të përjashtuar një hematomë në tru dhe për të vizualizuar nervat e fytyrës.

Fraktura bazilare e kafkës: trajtim

Pacientët me thyerje të bazës së kafkës duhet të monitorohen për 24 orët e para me regjim shtrati dhe kokën e tyre të ngritur. Përveç kësaj, trajtimi varet nga shkalla e thyerjes së bazës së kafkës.

Fraktura e bazës së kafkës: trajtim konservativ

Kanali i veshit i dëmtuar pastrohet dhe mbulohet me një salcë sterile. Nëse fraktura e bazës së kafkës ka çuar në humbje dëgjimi në veshin e brendshëm, fillon i ashtuquajturi trajtim reologjik, si në rastin e humbjes së papritur të dëgjimit: Disa substanca aktive përdoren në përpjekje për të përmirësuar qarkullimin e gjakut në veshin e brendshëm. . Çdo marramendje që shfaqet mund të lehtësohet me ilaçe të veçanta (antivertiginosa).

Nëse lëngu cerebrospinal rrjedh nga hunda, veshi ose goja si rezultat i thyerjes së bazës së kafkës, duhet së pari të administrohen antibiotikët si masë parandaluese për të shmangur një infeksion në rritje. Nëse defekti ndodhet në fosën e mesme kraniale dhe lëngu cerebrospinal derdhet nëpërmjet veshit, ky hendek zakonisht mbyllet spontanisht dhe rrallëherë duhet të trajtohet kirurgjik.

Fraktura e bazës së kafkës: kirurgji

Kirurgjia është gjithmonë e nevojshme për frakturat në zonën e fosës anteriore kraniale (veçanërisht lamina cribrosa) kur lëngu nervor derdhet përmes hundës. Kjo ndodh sepse hendeku nuk mbyllet spontanisht dhe një infeksion mund të zhvillohet edhe vite më vonë. Gjatë operacionit, meningjet (dura) mbyllen fillimisht në mënyrë që të jenë të papërshkueshme nga lëngu cerebrospinal. Kocka më pas rindërtohet.

Gjakderdhja e shkaktuar nga këputja e enëve cerebrale gjithashtu duhet të ndalet në mënyrë kirurgjikale. Kirurgu heq hematomën e vendosur në të ashtuquajturën hapësirë ​​epidurale. Kjo parandalon që presioni në tru të rritet dhe të shkaktojë dëmtim të trurit.

Fraktura bazilare e kafkës: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Fraktura bazilare e kafkës: komplikime

Komplikimet e mundshme të një frakture të bazës së kafkës janë

 • Inflamacion i trurit (meningjiti)
 • Akumulimi i qelbit (empiema)
 • Abscesi i trurit
 • Lëndimet e arteries karotide (arteria karotide)
 • Fistula e sinusit karotid cavernosus (qark i shkurtër vaskular përmes të cilit gjaku rrjedh nga arteria karotide në pleksusin venoz në kafkë)
 • Lezionet e përhershme të nervit kranial

Komplikime të tilla mund të përkeqësojnë prognozën e një frakture bazilare të kafkës.