Skuqje të lëkurës

sinonim

Ekzantema

Përcaktim

Një skuqje e lëkurës ose ekzantema është një acarim i vazhdueshëm ose tërheqës, i dhimbshëm, kruarje ose simptomë e ulët e lëkurës për shkaqe të ndryshme.

Shkaqet

Skuqja e lëkurës (lat. Ekzantema) mund të ketë shumë shkaqe. Këto shkojnë nga shkaqe të padëmshme deri te sëmundjet infektive deri te sëmundjet malinje, të cilat gjithashtu mund të shfaqen përmes lëkurës.

Skuqjet e lëkurës mund të ndodhin në persona veçanërisht të ndjeshëm edhe me ndryshimin më të vogël të zakoneve. Për shembull, një reagim i lëkurës mund të ndodhë nëse xhel dushi ndryshohet, një detergjent i ri nuk tolerohet ose pëlhura e rrobave të reja irriton lëkurën. Në parim, skuqja duhet të vëzhgohet dhe, nëse është e nevojshme, të shqyrtohet më nga afër edhe nëse shkaku supozohet se është i padëmshëm.

Alergjitë janë shumë shpesh shkak i skuqjeve të lëkurës të të gjitha llojeve. Faktorët nxitës janë për shembull ilaçet, kafshët qime, pluhuri i shtëpisë, bimët / poleni, ushqimi dhe kimikatet. Në rast të reagimeve shumë të forta ndaj agjentit shkaktues, koshereve (urtikarie) mund të ndodhë, në të cilën në lëkurë formohen gomra të mëdha, të mbushura me lëng.

Ndjeshmëria e rritur ndaj ekspozimit ndaj rrezeve të diellit gjithashtu mund të çojë në skuqje të lëkurës (alergji në diell). djegie nga dielli në vetvete është gjithashtu një formë e skuqjes së lëkurës. Një numër sëmundjesh të lëkurës shkaktojnë skuqje ndonjëherë të forta të lëkurës.

Sëmundjet më të njohura janë neurodermatiti, psoriasis dhe sidomos puçrra fytyre, e cila ndodh në të gjitha pjesët e trupit, por mundësisht në fytyrë, shpinë dhe dekolte. Të gjithë reagojnë ndryshe ndaj stresit, disa njerëz marrin dhimbje koke, të tjerët flenë keq dhe për të tjerët stresi manifestohet në formën e reaksioneve të lëkurës, të cilat mund të ndryshojnë shumë. Nuk ka asnjë rregull për këtë, disa njerëz marrin më shumë pimples, të tjerët priren të kenë ekzemë.

Për njerëzit që tashmë kanë probleme me lëkurën, rritja e stresit mund të ketë një efekt vendimtar amplifikues. Shembuj të sëmundjeve të tilla janë të trashëgueshme psoriasis, i njohur gjithashtu si psoriaza, dhe neurodermatiti. Edhe nëse nuk ekzistojnë probleme me vite, neurodermatiti mund të rishfaqen të shkaktuar nga stresi.

Uria është gjithashtu një faktor i rëndësishëm psikologjik, në disa raste deri në 80%. Sidoqoftë, skuqja nuk duhet domosdoshmërisht të shihet; për shumë njerëz, problemet e lëkurës thjesht shfaqen në formën e kruajtjes së rëndë. Kjo është veçanërisht e zakonshme tek njerëzit që zakonisht kanë shumë lëkurë të thatë.

Sëmundjet infektive që mund të shkaktojnë skuqje janë, për shembull, rubeola, fruth, e kuqe e ndezur ethe, dhenve, herpes, zgjebe, sifilis dhe gjithashtu HIV. Shfaqja e skuqjeve mund të ndryshojë ndjeshëm në secilin rast. Me dhenve, flluska kruarje janë në plan të parë, ndërsa fruth manifestohet kryesisht përmes njollave të kuqe, në rritje dhe bashkimit.

Ka edhe sëmundje autoimune të lëkurës që shkaktojnë skuqje. Kjo shpesh çon në flluska dhe shkëputje të shtresave të lëkurës (p.sh. pemfigoid). E fundit por jo më pak e rëndësishmja, tumoret e lëkurës, p.sh. karcinoma e qelizave bazale dhe malinje melanoma, gjithashtu manifestohen përmes ndryshimet e lekures që fillimisht mund të shfaqet si skuqje. Kanceret e tjerë që mund të shoqërohen me skuqje janë Sarkoma e Kaposi dhe tumori i Paget i gjirit.