Çrregullime të gjumit gjatë menopauzës

Menopauza mund të shkaktojë çrregullime të gjumit

Menopauza i referohet kohës rreth ndërprerjes së përhershme të menstruacioneve (menopauzës). Vezoret gradualisht ndalojnë së prodhuari hormonet seksuale femërore estrogjen dhe progesteron.

Kjo rezulton me ndryshime dhe luhatje hormonale, të cilat manifestohen me ankesa pak a shumë të theksuara fizike dhe/ose psikologjike. Disa gra nuk ndjejnë fare ndryshim, ndërsa të tjerat vuajnë nga ndezjet e nxehta, djersitja, ndryshimet e humorit ose lëkura e thatë, për shembull. Çrregullimet e gjumit gjatë menopauzës gjithashtu nuk janë të rralla. Mund të ketë arsye të ndryshme pse problemet e gjumit shfaqen më shpesh gjatë menopauzës.

Shkaqet e problemeve të gjumit gjatë menopauzës

Mungesa e estrogjenit

Tek gratë në menopauzë, nivelet e reduktuara të estrogjenit ndikojnë gjithashtu në cilësinë e gjumit të natës: estrogjeni ndikon në disa procese metabolike në tru që ndikojnë në kohëzgjatjen e fazave të gjumit të thellë. Mungesa e estrogjenit mund t'i shkurtojë këto. Përveç kësaj, trupi prodhon më pak progesterone që nxit gjumin me kalimin e moshës.

Djersitje natën

Shkaku më i zakonshëm i çrregullimeve të gjumit gjatë menopauzës janë ndezjet tipike të nxehtësisë dhe djersitja e shoqëruar (gjatë natës): Nga një sekondë në tjetrën, djersa shpërthen në të gjithë trupin e grave të prekura. Ndonjëherë e gjithë veshja djersitet gjatë një ndezjeje kaq të nxehtë.

Sleep apnea

Një tjetër shkak i mundshëm i shqetësimit të gjumit gjatë menopauzës është e ashtuquajtura apnea e gjumit. Në këtë rast, gjatë gjumit ndodhin pauza të shkurtra dhe të rrezikshme në frymëmarrje. Personi i prekur zgjohet, por zakonisht bie përsëri në gjumë menjëherë, pa kujtuar më vonë incidentin e natës. Megjithatë, gjatë ditës zakonisht ndihen të lodhur. Është gjithmonë më mirë që ata të prekur të kenë apnenë e gjumit të sqaruar mjekësisht.

Mjekim

Disa medikamente të përshkruara për trajtimin e sëmundjeve kardiovaskulare ose hipertiroidizmit, për shembull, mund të kenë gjithashtu një efekt negativ në gjumë – sëmundje që zakonisht shfaqen më vonë në jetë.

Trajtimi i çrregullimeve të gjumit gjatë menopauzës

Gjatë menopauzës, problemet me gjumin mund të jenë shumë shqetësuese. Fillimisht, gratë e prekura mund të përpiqen të trajtojnë çrregullimet e gjumit në menopauzë në mënyrë natyrale. Masa të ndryshme mund të ndihmojnë, për shembull:

  • Abstenimi nga alkooli, kafeina, nikotina dhe vaktet e rënda të mbrëmjes
  • Ushtrime relaksuese si joga para se të shkoni në shtrat
  • Shmangia e gjumit
  • Stërvitje/sport i rregullt

Për më tepër, mund të përpiqeni të menaxhoni pagjumësinë gjatë menopauzës me ilaçe bimore. Për shembull, shumë të sëmurë mendojnë se është e dobishme të:

  • livando
  • Melisë
  • sanëz
  • HOPS
  • lulesahati

Përbërësit aktivë janë në dispozicion në formë kapsule ose si përzierje çaji dhe synojnë të nxisin gjumin.

Keni shqetësime ekstreme të gjumit gjatë menopauzës dhe ilaçet natyrale nuk ju ndihmojnë? Nëse po, mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente që nxisin gjumin. Megjithatë, shumë ndihmesa për gjumë me recetë mund të bëhen shpejt varësuese dhe për këtë arsye duhet të përdoren vetëm për një kohë të shkurtër, nëse fare.

Çfarë bën mjeku?

Terapia e zëvendësimit të hormoneve (e njohur edhe si HRT, HRT ose terapi hormonale) mund të ndihmojë kundër simptomave të menopauzës si ndezjet e nxehta dhe kështu indirekt edhe kundër çrregullimeve të gjumit gjatë menopauzës. Në këtë proces, gratë e prekura marrin hormone seksuale për të kompensuar prodhimin në rënie të trupit.

Studimet tregojnë se HRT mund të reduktojë ndezjet e nxehta deri në 75 për qind, gjë që gjithashtu e bën më të lehtë të biesh në gjumë dhe të qëndrosh në gjumë. Terapia hormonale mund të bëhet edhe me hormone bimore të quajtura fitoestrogjene. Megjithatë, fitoestrogjenet ndikojnë vetëm në frekuencën e afsheve të nxehta, por nuk parandalojnë shfaqjen e afsheve gjatë natës.

Një gjetje tjetër e studimit është se akupunktura mund të zvogëlojë intensitetin e ndezjeve të nxehta, të cilat mund të kenë një efekt pozitiv në rënien në gjumë dhe qëndrimin në gjumë.