Çrregullimet e gjumit - çfarë ndihmon

Vështrim i shkurtër

 • Përshkrimi: Probleme me rënien në gjumë dhe/ose qëndrimin në gjumë, ndjenjën e lodhjes së tepërt gjatë ditës
 • Simptomat: Ndryshojnë në varësi të llojit të çrregullimit të gjumit; përveç lodhjes, për shembull, dhimbje koke, probleme me kujtesën, çrregullime të të ngrënit, kërcitje dhëmbësh, çrregullime të lëvizjes së gjymtyrëve, çrregullime të frymëmarrjes, ecje në gjumë
 • Shkaqet: Stresi ose kushtet e pafavorshme të gjumit, por edhe sëmundje psikologjike, organike ose neurologjike, medikamente, droga.
 • Këshilla: Siguroni higjienë të mirë të gjumit (ora të rregullta të gjumit, temperaturë të rehatshme në dhomën e gjumit, mos kafe ose alkool në mbrëmje), mos u përpiqni ta detyroni veten të bini në gjumë, teknika relaksimi (joga, meditim, etj.), bimë mjekësore (p.sh. kapsula, tableta ose çaj), banja që nxisin gjumin
 • Kur të shihni një mjek? Në rast të çrregullimeve të vazhdueshme të gjumit; nëse çrregullimet e gjumit janë një barrë masive; nëse jeni të lodhur dhe nuk jeni në gjendje të përqendroheni gjatë ditës. Pika e parë e kontaktit është mjeku juaj i familjes. Ai ose ajo do t'ju referojë te një specialist nëse është e nevojshme.

Çrregullimet e gjumit: Përshkrimi

Pothuajse të gjithë përjetojnë probleme afatshkurtra të gjumit gjatë disa ditëve gjatë fazave stresuese të jetës, gjatë një sëmundjeje (p.sh. një ftohje me kollë dhe hundë të bllokuar) ose për shkak të situatave stresuese. Zakonisht janë të padëmshëm.

Çrregullimet e gjumit janë të përhapura dhe jo një gjë e vogël. Çrregullimet kronike të gjumit, në veçanti, mund të kufizojnë rëndë mirëqenien dhe performancën e përditshme të të prekurve, të dëmtojnë aftësitë e tyre sociale dhe të çojnë në aksidente.

Çrregullimet e gjumit: Si shfaqen ato?

Ekspertët dallojnë më shumë se 80 çrregullime të ndryshme të gjumit, të cilat mund të ndahen në tetë grupe kryesore sipas llojit të simptomave:

 1. Pagjumësia: Këto përfshijnë vështirësi për të fjetur, vështirësi për të fjetur gjatë natës, zgjime të hershme në mëngjes dhe gjumë kronik jofreskues. Përveç kësaj, të prekurit ankohen për lodhje, probleme të vëmendjes ose kujtesës, dëmtim të humorit, tension, dhimbje koke dhe/ose shqetësime për çrregullimin e gjumit. Pagjumësia është një nga format më të zakonshme të çrregullimeve të gjumit. Ato mund të shkaktohen nga stresi psikologjik (p.sh. shqetësimet financiare) ose abuzimi me substancat (si përdorimi i tepërt i pilulave të gjumit).
 2. Çrregullime të frymëmarrjes të lidhura me gjumin: Ato përfshijnë, për shembull, forma të ndryshme të apnesë së gjumit. Kjo bën që frymëmarrja të ndalet gjatë natës, dmth. frymëmarrja ndalon shkurt – shpesh pa u vënë re nga personi që fle.
 3. Çrregullime rrethore të ritmit gjumë-zgjim: Çrregullime të tilla ritmike të gjumit mund të shkaktohen nga ndryshimet e zonës kohore (jet lag), puna me turne, sëmundjet organike ose abuzimi me ilaçet ose substancat. Ato çojnë në pagjumësi dhe përgjumje të rëndë gjatë ditës.
 4. Parasomnitë: Këto janë ndërprerje episodike të gjumit për shkak të fenomeneve ose sjelljeve të pazakonta fizike si ecja në gjumë, ankthe, rënkime gjatë natës, çrregullime të të ngrënit të lidhura me gjumin ose zbrazje e përsëritur e pavetëdijshme e fshikëzës gjatë gjumit.
 5. Çrregullimet e lëvizjes të lidhura me gjumin: Çrregullimet e gjumit këtu shkaktohen nga lëvizje të thjeshta, zakonisht stereotipe. Një çrregullim i zakonshëm i lëvizjes i lidhur me gjumin është sindroma e këmbëve të shqetësuara (RLS). Çrregullime të tjera të gjumit në këtë kategori përfshijnë çrregullimet periodike të lëvizjes së gjymtyrëve dhe kërcitjen e dhëmbëve gjatë natës.
 6. Çrregullime të tjera të gjumit: Kjo i referohet të gjitha çrregullimeve të gjumit që nuk mund t'i caktohen asnjërës prej kategorive të tjera, për shembull sepse nuk janë hetuar ende mjaftueshëm ose kanë karakteristika të kategorive të ndryshme të çrregullimeve të gjumit.

Çrregullimet e ndryshme të gjumit mund të mbivendosen. Për shembull, disa njerëz vuajnë nga pagjumësia, si dhe ecja në gjumë (një formë parasomnie) dhe çrregullime të frymëmarrjes që lidhen me gjumin. Kjo është ajo që e bën temën e çrregullimeve të gjumit kaq komplekse.

Çrregullimet e gjumit: Shkaqet dhe sëmundjet e mundshme

Çrregullimet e gjumit mund të ndahen në çrregullime parësore dhe dytësore sipas shkakut të tyre:

Çrregullime primare të gjumit

Nuk mund të gjendet asnjë shkak fizik apo psikologjik për çrregullimet primare të gjumit. Ato shkaktohen nga stresi ose kushtet e pafavorshme të gjumit, për shembull.

Çrregullime dytësore të gjumit

Çrregullimet dytësore të gjumit kanë një shkak fizik (organik) ose psikologjik ose psikiatrik:

 • Sëmundjet mendore si depresioni, çrregullimet e ankthit (p.sh. çrregullimi i përgjithësuar i ankthit), psikozat ose skizofrenia pothuajse gjithmonë shkaktojnë gjithashtu çrregullime të gjumit (p.sh. vështirësi për të fjetur dhe për të qëndruar në gjumë).
 • Mjekimi ndonjëherë mund të shkaktojë çrregullime të gjumit si një efekt anësor. Këto përfshijnë antibiotikë, antidepresivë të caktuar (p.sh. frenuesit MAO, SSRI), ilaçe për presionin e lartë të gjakut (p.sh. alfa bllokues), ilaçe për astmën (p.sh. teofilinë), pilula gjumi si benzodiazepinat (çrregullime të përsëritura të gjumit pas ndërprerjes së menjëhershme të preparateve), kortizon, hormonet e tiroides, medikamentet për demencën, diuretikët, antihistaminet (ilaçe kundër alergjive) dhe ilaçet që pacientët me kancer marrin si pjesë e kimioterapisë (citostatikët).
 • Drogat e ligjshme dhe të paligjshme mund të shkaktojnë gjithashtu çrregullime të gjumit, për shembull në formën e vështirësisë për të fjetur, vështirësi në gjumë gjatë natës ose apnea të gjumit. Drogat që prishin gjumin përfshijnë alkoolin, kafeinën (p.sh. kafe, çaj të zi, pije energjike), nikotinë, kanabis, heroinë, kokainë dhe ekstazi.

Çrregullimet e gjumit: Çfarë mund të bëni vetë

Ndonjëherë një sëmundje fizike ose mendore është shkaku i çrregullimeve të gjumit. Në raste të tilla, sigurisht prioriteti i parë është trajtimi nga mjeku. Megjithatë, në këto raste mund të bëni edhe vetë diçka për çrregullimet e gjumit.

Rregullat për gjumë të qetë

Dy të tretat e të gjitha çrregullimeve të gjumit mund të përmirësohen me masa jo medicinale. Mbi të gjitha, kjo përfshin higjienën e mirë të gjumit. Ai përfshin rregullat e mëposhtme:

 • Mos flini më shumë seç ka nevojë trupi juaj. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit e moshuar.
 • Bëjeni zakon të keni orar të rregullt të gjumit.
 • Mos bëni një sy gjumë gjatë ditës (p.sh. dremitja e mesditës).
 • Siguroni kushte të rehatshme gjumi. Kjo përfshin temperaturën e duhur të dhomës së gjumit (rreth 18 °C është ideale).
 • Mos pini alkool ose kafe në mbrëmje – të dyja kanë një efekt stimulues. Nëse jeni të ndjeshëm ndaj kafeinës, duhet ta shmangni atë nga mesdita e tutje. Kjo vlen edhe për cola-n, pijet energjike dhe kakaon.
 • Sigurohuni që të hani një dietë të ekuilibruar dhe të ushtroheni rregullisht. Nëse hani vetëm ushqime të shpejta dhe uleni në divan gjatë gjithë ditës, mos u habitni nëse keni probleme me gjumin.
 • Sigurohuni që të keni një mbrëmje relaksuese që e sjell ditën të mbyllet ngadalë. Nga ana tjetër, stërvitjet e forta të fitnesit në mbrëmje ose një thriller emocionues si një lexim në mbrëmje mund të nxisin çrregullime të gjumit (p.sh. vështirësi për të fjetur).

Këshilla kundër çrregullimeve të gjumit

Përveç higjienës së mirë të gjumit, këshillat e mëposhtme mund të ndihmojnë gjithashtu kundër çrregullimeve të gjumit:

 • Kufizimi i gjumit: Tingëllon paradoksale, por ndihmon: njerëzit e shëndetshëm me probleme me gjumin të cilët reduktojnë sasinë e gjumit që bëjnë gjatë natës për të paktën një javë, bien në gjumë më shpejt natën tjetër, flenë më thellë dhe zgjohen më rrallë gjatë natës. Një terapist mund të llogarisë se sa kohë duhet të zvogëlohet koha e gjumit në çdo rast individual. Për ta bërë këtë, së pari duhet të mbani një ditar gjumi për dy javë, në të cilin regjistroni kohën e kaluar në shtrat çdo natë dhe vlerësoni kohën kur bini në gjumë, shpeshtësinë me të cilën zgjoheni dhe sasinë totale të kohës që kaloni në gjumë.
 • Asnjë përpjekje konvulsive për të rënë në gjumë: Në vend që të hidhen dhe të kthehen të shqetësuar për orë të tëra gjatë natës, kjo i ndihmon disa të sëmurë të marrin një libër relaksues ose të ngrihen dhe të angazhohen në mënyrë aktive (p.sh. hekurosja).
 • Synimi paradoksal: Nëse vuani nga vështirësia për të fjetur, mund të provoni "komandën e zgjimit": Kërkojini vetes të qëndroni zgjuar kur shtriheni. Kjo shpesh ju ndihmon të bini në gjumë më shpejt sesa nëse përpiqeni të fjetur të bini në gjumë.
 • Fokusimi njohës: Përqendrohuni në qetësimin e mendimeve dhe imazheve në shtrat.
 • Ndaloni së menduari: Nëse mendimet dhe përsiatjet e vazhdueshme ju pengojnë të bini në gjumë, duhet t'i ndaloni me rigorozitet mendimet e tilla - çdo herë përsëri (ndoshta me një "Stop!" me zë të lartë ose të menduar, por në çdo rast vendimtar).
 • Teknikat e relaksimit: Relaksimi progresiv i muskujve, trajnimi autogjen, biofeedback, joga dhe meditimi gjithashtu mund të lehtësojnë çrregullimet e gjumit në afat të gjatë.

Trajtimi me bimë mjekësore (fitoterapia)

Efekti i masave të përshkruara më sipër, si higjiena e mirë e gjumit dhe teknikat e relaksimit, mund të mbështetet me bimë mjekësore. Ato kanë një efekt relaksues, qetësues dhe/ose nxitës të gjumit:

Preparate bimore medicinale nga farmacia

Efekti i bimëve mjekësore të përmendura mund të përdoret më së miri nëse përdorni preparate të gatshme të përshtatshme nga farmacia. Ilaçet bimore (fitofarmaceutikë) kanë një përmbajtje të kontrolluar të përbërësve aktivë dhe janë të miratuar zyrtarisht si ilaçe. Ato janë në dispozicion në formën e pikave, kapsulave, tabletave të veshura ose tabletave. Shumë fitopreparate kombinojnë gjithashtu disa bimë medicinale.

Bimët medicinale si çaji

Ju gjithashtu mund të provoni çajra me bimë mjekësore për çrregullimet e gjumit, nervozizmin dhe shqetësimin:

 • Lulja e pasionit: Mund të ndihmojë me format e lehta të shqetësimit nervor, vështirësinë për të fjetur dhe ankesat nervore të zemrës. Bima e lules së pasionit gjendet shpesh në përzierjet e çajit së bashku me bimë të tjera qetësuese dhe relaksuese medicinale si livando dhe sanëz.
 • Valeriana: Ka një efekt qetësues, por nuk është anestetik (narkotik) si pilulat kimike të gjumit. Një çaj i bërë nga rrënja e valerianës mund të ndihmojë me çrregullimet e gjumit të shkaktuara nga nervozizmi, shqetësimi i brendshëm ose shumë kafe. Për çrregullimet kronike të gjumit, duhet të pini disa filxhanë gjatë ditës.
 • Hops: Ata mund të përmirësojnë efektin qetësues të valerianës sepse një agjent i fortë qetësues formohet në konet e hopit gjatë ruajtjes. Hopsi përdoret shpesh në përzierjet e çajit (p.sh. si çaj hop-valeriane).
 • Balsami i limonit: Balsami i limonit është një bimë mjekësore e njohur nga mjekësia monastike. Gjethet e balsamit (dhe vaji i shtrenjtë i balsamit) kanë një efekt qetësues, ndër të tjera. Nëse keni probleme me gjumin, duhet të pini disa filxhanë çaj me gjethe balsami gjatë ditës.
 • Livando: Me lulet e saj të purpurta, është vlerësuar prej kohësh për efektet qetësuese dhe nxitëse të gjumit. Nëse keni probleme me gjumin, pini dy filxhanë çaj livando para se të shkoni në shtrat.

Kantarioni mund të zvogëlojë efektivitetin e pilulës kontraceptive dhe kontraceptivëve të tjerë hormonalë, si dhe shumë medikamenteve të tjera (p.sh. barna për astmën dhe aritminë kardiake, hollues gjaku të tipit kumarin). Prandaj duhet të konsultoheni me mjekun tuaj përpara përdorimit.

Banja qetësuese dhe nxitëse për gjumë

Banjat me barëra medicinale mund të ndihmojnë edhe në çrregullimet e gjumit. Mund të blini ose një banjë qetësuese të gatshme nga farmacia ose farmacia ose ta përgatisni vetë përzierjen e banjës, për shembull një banjë livande me bazë vaji livando.

Do t'ju duhet një emulsifikues si e verdhë veze, qumësht ose krem. Siguron që vaji jo i tretshëm në ujë të shpërndahet mirë në ujin e banjës dhe jo thjesht të notojë në sipërfaqe ose të ngjitet në skajin e banjës. Si të përgatisni banjën me livando:

 • Për një banjë të plotë, përzieni së bashku dy të verdhat e vezëve, një filxhan krem ​​(ose qumësht), dy lugë gjelle mjaltë, tre deri në katër lugë kripë dhe një lugë çaji vaj livando.
 • Shtoni përzierjen në ujin e banjës në një temperaturë prej 37 deri në 38°C.
 • Ziejeni për të paktën 20 minuta.

Në vend të vajit të livandës mund të përdorni edhe lule livande: Hidhni dy litra ujë të nxehtë mbi 100 gr lule livando, lëreni të injektohet për 5 minuta dhe shtoni në ujin e banjës. Banja duhet të zgjasë të paktën 20 minuta.

Fërkim me vaj livando

Për shembull, mund t'i kërkoni dikujt të ngrohë disa pika vaj në duar dhe më pas ta fërkojë në shpinë për disa minuta (duke përdorur vetëm presion të lehtë dhe duke shmangur shtyllën kurrizore).

Ju mund të fërkoni vetë vaj livando në këmbët tuaja. Punoni nga kyçi i këmbës deri te gishtat e këmbës.

Është mirë që të shtriheni në shtrat për fërkimin (shpina, këmbët) në mënyrë që të pushoni menjëherë pas kësaj.

Kompresa me kamomil

Një kompresë me kamomil është gjithashtu një aplikim ngrohjeje që nxit gjumin:

 • Hidhni gjysmë litër ujë të vluar mbi një ose dy lugë lule kamomili.
 • Mbulojeni dhe lëreni të injektohet për pesë minuta, më pas kullojini lulet.
 • Vendosni një kompresë në pije dhe lëreni të injektohet për disa minuta.
 • Vendoseni leckën e brendshme të njomur afër stomakut dhe lëreni të veprojë për 20 deri në 30 minuta.

Kompresa e barkut kundër pagjumësisë bëhet më së miri në mbrëmje para se të flini.

Mund të lexoni më shumë rreth përdorimit të saktë të kompresave në artikullin Mbështjellat (kompresat) dhe kompresat.

Pilula gjumi pa recetë

Pilulat e gjumit pa recetë janë të disponueshme në barnatore, shumë barnatore dhe dyqane ushqimesh shëndetësore. Këto përfshijnë, për shembull

 • Pilula gjumi që përmbajnë difenhidraminë ose doksilaminë
 • Pilulat e gjumit që përmbajnë hormonin e gjumit melatonin në doza të ulëta (nuk vlen për Zvicrën)

Pilulat e gjumit pa recetë janë një opsion i mirë nëse masat pa mjekim (higjiena e mirë e gjumit etj.) nuk ndihmojnë mjaftueshëm. Farmacisti ose mjeku juaj do t'ju tregojnë se si t'i përdorni preparatet në mënyrë korrekte dhe për sa kohë mund t'i merrni ato.

Nëse jeni duke marrë edhe medikamente të tjera, diskutoni përdorimin e pilulave të gjumit pa recetë me mjekun ose farmacistin tuaj. Ai ose ajo mund t'ju këshillojë për zgjedhjen e një preparati të përshtatshëm dhe të vlerësojë ndërveprimet e mundshme midis medikamenteve tuaja.

Çrregullimet e gjumit: Mjetet juridike në shtëpi

Nëse keni probleme për të fjetur ose për të qëndruar në gjumë, ilaçe të ndryshme shtëpiake për çrregullimet e gjumit mund t'ju ndihmojnë.

Ftohtë për pagjumësi

Dushet e ftohta: Dushi i mbrëmjes mund të ketë një efekt nxitës të gjumit. Për ta bërë këtë, përdorni ujë të ftohtë në rreth 18 gradë Celsius. Filloni në këmbë dhe më pas lëvizni ngadalë rrymën e ujit lart nga pjesa e jashtme e këmbës deri te gjuri. Më pas lëreni avionin të lëvizë përsëri në brendësi të këmbës.

Pastaj fshijeni butësisht ujin me një peshqir - mos e thani! Ju duhet të përsërisni thithjet e ftohta të këmbëve çdo mbrëmje.

Kompresat e ftohta dhe me lagështi për viçin: Ato kanë një efekt qetësues dhe relaksues, veçanërisht nëse lihen për një kohë të gjatë, për shembull gjatë natës. Ato mund të përdoren gjithashtu për t'ju ndihmuar të bini në gjumë.

Ngrohtësia mund të nxisë gjumin

Shumë njerëz gjithashtu e shohin ngrohtësinë në shtrat para se të flenë të këndshme. Si një ilaç i thjeshtë në shtëpi për pagjumësinë, mund të vendosni një shishe me ujë të nxehtë ose një jastëk me grurë të ngrohtë (p.sh. jastëk me gurë qershie) në shtrat. Kjo ka një efekt relaksues dhe nxit qarkullimin e gjakut.

Qumësht i ngrohtë me mjaltë për t'ju ndihmuar të bini në gjumë

Qumështi i ngrohtë me mjaltë mund t'ju ndihmojë të bini në gjumë. Jo vetëm që mund të qetësojë mukozën e irrituar në fyt (p.sh. nëse keni të ftohtë) – qumështi përmban gjithashtu aminoacidin triptofan. Kjo mund të stimulojë lirimin e hormonit të gjumit melatonin në tru.

Për ta bërë këtë, triptofanit i nevojitet një mjet transporti: proteina e transportit albumin. Sidoqoftë, aminoacidet e tjera lidhen shumë më mirë me molekulën e transportit. Këtu hyn në lojë mjalti: karbohidratet që ai përmban pengojnë transferimin e aminoacideve në tru – por triptofani është një përjashtim.

Nëse dëshironi të përfitoni nga ky efekt, ngrohni një gotë ose filxhan qumësht dhe shpërndani një lugë çaji mjaltë në të. Para se të shkoni në shtrat, pini qumësht me mjaltë në gllënjka të vogla, mundësisht të vakët.

Foshnjat nën një vjeç nuk duhet të pinë mjaltë. Mund të përmbajë toksina bakteriale që janë të rrezikshme për ta.

Këshilla kundër çrregullimeve të gjumit tek fëmijët

Gjumi i qetë është jashtëzakonisht i rëndësishëm për zhvillimin e fëmijëve. Këtu janë disa këshilla për të mbështetur gjumin e qetë dhe për të luftuar çrregullimet e gjumit tek fëmijët:

 • Koha e rregullt e gjumit dhe zgjimit: Këto janë veçanërisht të rëndësishme për fëmijët. Sigurohuni që t'i përmbaheni rreptësisht këtyre kohërave – edhe gjatë fundjavave dhe gjatë pushimeve.
 • Ritualet e vogla të gjumit: Një banjë çdo mbrëmje, një lojë e qetë, një histori në mbrëmje para gjumit ose një këngë mund t'i ndihmojë fëmijët të bien në gjumë. Siguroni rregullsinë dhe qëndrueshmërinë.
 • Dhoma e gjumit e errësuar: Drita në dhomën e gjumit të fëmijës suaj duhet të fiket ose të paktën të zbehet. Një dritë e vogël nate lejohet nëse e bën fëmijën të ndihet më rehat.
 • Flini në shtratin e tij: Mos e lini fëmijën të flejë në divan në dhomën e ndenjes ose në krahun tuaj, përndryshe do të mësohet me një model të gabuar të gjumit.
 • Pa biberon ose shishe: Mos u përpiqni ta vëni në gjumë një fëmijë me biberon ose shishe – edhe nëse është e vështirë.
 • Hapja: Aktivitetet e pazakonta, sëmundjet ose ngjarjet familjare mund të shkaktojnë shqetësime të përkohshme të gjumit tek fëmijët. Mund të ndihmojë gjithashtu fëmijët më të vegjël të cilët tashmë mund të flasin nëse u flisni për gjërat që i shqetësojnë ose i stresojnë – por gjatë ditës dhe jo para gjumit.
 • Mbroni përgjumësit e vegjël: Ecja në gjumë tek fëmijët zakonisht ndodh midis moshës katër dhe tetë vjeç dhe zakonisht zgjidhet vetë. Megjithatë, është e rëndësishme të merren masa paraprake sigurie për të parandaluar aksidentet gjatë ecjes në gjumë (p.sh. hekura sigurie në dritare, një pengesë në shkallë, një zile alarmi në derën e dhomës së fëmijës për të zgjuar prindërit).
 • Siguria gjatë sulmeve të panikut: Sulmet e panikut gjatë natës ndodhin kryesisht tek fëmijët katër deri në dymbëdhjetë vjeç. Fëmija zgjohet papritmas duke bërtitur dhe shpesh i zhytur në djersë, është i hutuar, i çorientuar dhe nuk mund të kujtojë asnjë "ëndërr të keqe". Të nesërmen në mëngjes, ata zakonisht nuk mbajnë mend asgjë për sulmin e panikut. Si prindër, ju mund të bëni pak veçse ta ngushëlloni fëmijën e befasuar dhe t'i siguroni ata se gjithçka është në rregull. Me rritjen e fëmijës, krizat e panikut zakonisht ulen dhe bashkë me to edhe shqetësimet e gjumit.

Çrregullimet e gjumit: Kur duhet të shkoni te mjeku?

Ndonjëherë çrregullimet e gjumit zhduken vetvetiu sapo shkaktari (siç është një fazë stresuese në punë, zhvendosja e shtëpisë, sëmundja) zhduket. Në raste të tjera, higjiena e mirë e gjumit (shih më lart) mund të eliminojë çrregullimet e gjumit. Një vizitë te mjeku këshillohet nëse:

 • shqetësimet e gjumit vazhdojnë (nuk ka gjumë të qetë dhe/ose të vazhdueshëm tre netë në javë për të paktën një muaj),
 • gjumi i shqetësuar i natës po ju shkakton shumë stres dhe
 • jeni shpesh të lodhur dhe të pa fokusuar gjatë ditës.

Nëse jeni duke përjetuar çrregullime stresuese të gjumit, shkoni së pari te mjeku juaj i familjes. Bazuar në një diskutim të detajuar për të regjistruar historinë tuaj mjekësore, ai ose ajo shpesh mund të konkludojë tashmë shkakun e çrregullimit të gjumit, për shembull kushtet e pafavorshme të gjumit, një sëmundje (si depresioni, hipertiroidizmi ose hipotiroidizmi) ose marrja e një ilaçi të caktuar ( p.sh. antihipertensivë).

Mjeku juaj i përgjithshëm mund t'ju referojë te një specialist, për shembull një specialist ORL në rastin e gërhitjes së rëndë. Nëse është e nevojshme, ai ose ajo do të rekomandojë gjithashtu një specialist të gjumit (laboratori i gjumit).

Çrregullimet e gjumit: Çfarë bën mjeku?

Mjeku fillimisht do të hetojë më në detaje problemet tuaja të gjumit. Në varësi të rezultateve, ai do të sugjerojë një trajtim të përshtatshëm.

Sqarimi i çrregullimeve të gjumit

 • Lloji i çrregullimit të gjumit (p.sh. pagjumësi me vështirësi për të fjetur dhe/ose gjumë gjatë natës, hipersomni me tendencë të tepruar për të fjetur ose sulme të gjumit gjatë ditës)
 • Kohëzgjatja, rrjedha dhe ritmi i çrregullimit të gjumit (ritmi gjumë-zgjim)
 • Sjellja e gjumit dhe rrethanat e jetës që ndikojnë në gjumin (p.sh.: Sa kohë kaloni në shtrat? Çfarë bëni në mbrëmje? A keni disa zakone të gjumit?)
 • Ndikimet mjedisore (p.sh. zhurma, temperatura në dhomën e gjumit)
 • Para-trajtimi (p.sh. marrja e pilulave të gjumit)
 • Simptomat gjatë periudhës së rënies së gjumit dhe qëndrimit në gjumë (qarkullimi i mendimeve, marrje mendsh, tension, çrregullime të frymëmarrjes, këmbë të shqetësuara, makthe, etj.)
 • Humori gjatë ditës (p.sh. performanca, aktiviteti)

Në disa raste, mjekët u kërkojnë pacientëve të tyre të plotësojnë një pyetësor gjumi dhe/ose të mbajnë një ditar gjumi për ca kohë.

Hetimet

Për t’i shkuar deri në fund çrregullimeve të gjumit, mjeku mund të kryejë edhe ekzaminime të ndryshme si p.sh

 • Ekzaminim i kujdesshëm fizik
 • Testet laboratorike (p.sh. matja e hormoneve tiroide në gjak nëse dyshohet se mosfunksionimi i tiroides është shkaku i çrregullimit të gjumit)
 • Matja e rrymave elektrike të zemrës (elektrokardiografi = EKG)
 • Matja e valëve elektrike të trurit (elektroencefalografi = EEG)

Në laboratorin e gjumit

Ekzaminimi në laboratorin e gjumit bëhet gjatë natës, dmth pacienti e kalon natën në një dhomë gjumi të veçantë në laborator ku mjekët e gjumit mund të monitorojnë gjumin e tyre: Regjistrohen sinjalet fiziologjike të pacientit, të cilat mund të përdoren për të vlerësuar në mënyrë sasiore gjumin (me fazat e ndryshme të gjumit të lehta dhe të thella), çrregullimi i gjumit dhe sëmundjet që lidhen me gjumin. Si pjesë e kësaj të ashtuquajture polisomnografie (PSG), funksionet e mëposhtme fiziologjike maten dhe regjistrohen duke përdorur elektroda ose sensorë:

 • valët e trurit (elektroencefalografia, EEG)
 • lëvizjet e syve (elektrokulografi, EOG)
 • aktiviteti i muskujve (elektromiografi, EMG)
 • aktiviteti i zemrës (elektrokardiografi, EKG)
 • rrjedhën e frymëmarrjes dhe përpjekjet respiratore
 • mbushje e oksigjenit
 • pozicioni i trupit

Ndonjëherë gjumi i pacientit regjistrohet edhe në video. Kjo lejon që çdo anomali e sjelljes gjatë gjumit të merret parasysh më vonë kur vlerësohen të dhënat.

Trajtimi me pilula gjumi me recetë

Nëse është e nevojshme, mjeku juaj do t'ju përshkruajë një pilulë gjumi me recetë. Në parim, këshillohet përdorimi i një ilaçi të tillë vetëm nëse të gjitha masat e tjera (p.sh. higjiena e gjumit, kufizimi i gjumit, bimët mjekësore) kanë qenë të pasuksesshme.

Mbani në mend se shumë nga këto medikamente mund të çojnë në efekte zakoni dhe madje edhe varësi. Ndalimi i tyre mund të përkeqësojë përsëri përkohësisht çrregullimin e gjumit (pagjumësia e rikuperuar).

Shumë nga këto medikamente për gjumin reduktojnë tensionin dhe kontrollin e muskujve, gjë që rrit rrezikun e rënies gjatë natës. Ky efekt dhe një aftësi e reduktuar për t'u përqendruar mund të zgjasë gjatë gjithë ditës dhe të kufizojë performancën tuaj.

Prandaj, duhet të merrni gjithmonë medikamente të tilla për gjumë (lexoni fletëudhëzuesin!) në mbrëmje para se të shkoni në shtrat dhe jo kur zgjoheni natën ose keni qenë tashmë zgjuar për disa orë.

Kërkoni këshilla gjithëpërfshirëse nga mjeku ose farmacisti juaj për përdorimin e saktë të pilulave të gjumit për çrregullimet e gjumit!