Smegma – Përbërja dhe Funksioni

Çfarë është smegma?

Smegma është një masë dhjamore, e bardhë-verdhë midis penisit dhe lafshës. Quhet ndryshe edhe sebum i lafshës dhe përbëhet nga sekretimi nga gjëndrat dhjamore të vendosura në lëkurën e glansit dhe qelizat e epitelit të eksfoluar nga pjesa e brendshme e lafshës (prepuce).

Tek gratë, smegma gjithashtu formohet - vendoset midis labia minora dhe labia majora.

Masa e ngjashme me djathin duhet hequr rregullisht sepse mikrobet mund të shumohen shumë lehtë në të. Lloji tipik i baktereve që gjendet atje është Mycobacterium smegmatis.

Cili është funksioni i smegmës?

Smegma - fjala rrjedh nga fjala greke për sapun - formon një shtresë mbrojtëse për glans. Megjithatë, ky film duhet të hiqet me pastrim të përditshëm për të parandaluar rritjen e baktereve.

Ku ndodhet smegma?

Smegma formohet tek djemtë dhe tek burrat nën lafshë, ku vendoset në palosjen e lëkurës. Tek vajzat dhe gratë, ajo mund të grumbullohet në mes të buzëve.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë smegma?

Nëse masa e ngjashme me djathin nuk hiqet për një periudhë më të gjatë kohore, ndodhin edhe inkustacione, të cilat formojnë gurë (smegmolite) me kripërat e urinës.

Smegma thuhet se promovon formimin e tumoreve në penis (si kanceri i penisit).

Rrethprerja mund të parandalojë derdhjen e smegmës tek meshkujt. Kjo përfshin heqjen e pjesshme ose të plotë të lafshës.