Këmba e duhanpirësit: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Nuk ka simptoma për një kohë të gjatë, pastaj kryesisht dhimbje, ndoshta këmbët e zbehta dhe të ftohta
 • Trajtimi: Shkaqet trajtimi, stërvitje në ecje, ilaçe për hollimin e gjakut, ndoshta kirurgji.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: duhani, arteriet e kalcifikuara si dhe presioni i lartë i gjakut, diabeti mellitus, nivele të larta kronike të lipideve në gjak, mbipeshë
 • Diagnostifikimi: Konsulencë mjekësore, ekzaminim fizik, test ecjeje, ekografi, tomografi me rezonancë magnetike
 • Prognoza dhe rrjedha e sëmundjes: Në varësi të eliminimit të shkakut, prognoza mund të ndikohet pozitivisht nga një mënyrë jetese e shëndetshme
 • Parandalimi: mos pirja e duhanit dhe mënyra e shëndetshme e jetesës zvogëlojnë rrezikun e pAVK

Çfarë është këmba e duhanpirësit (pAVK)?

Këmba e duhanpirësit përbën rreth 90 përqind të të gjitha rasteve të pAVK. Ngushtimi është i lokalizuar në arteriet e legenit në rreth një të tretën e pacientëve, në arteriet femorale në 50 për qind dhe në arteriet e pjesës së poshtme të këmbës në rreth 15 për qind. Në dhjetë përqindëshin e mbetur ose më shumë të pacientëve me pAVD, ngushtimi është i lokalizuar në pjesën e sipërme të krahëve, parakrahëve ose duarve.

Rreth tre deri në dhjetë për qind e popullsisë së përgjithshme ka pAVD. Incidenca e sëmundjes rritet me moshën dhe është 15 deri në 20 për qind në moshën mbi 70 vjeç. Megjithatë, pavarësisht nga mosha, shumica e të prekurve nuk përjetojnë asnjë simptomë. Përveç kësaj, gjinia luan një rol: meshkujt preken më shpesh nga këmba e duhanpirësit sesa femrat në një raport 4:1. Shkaku i pAVD tek meshkujt është kryesisht pirja e duhanit.

Si e dalloni këmbën e duhanpirësit dhe cilat janë fazat?

Ka disa faza gjatë zhvillimit të këmbës së një duhanpirësi. Në fazën fillestare, të prekurit zakonisht as që e vërejnë se vuajnë nga këmba e duhanpirësit. Në rrjedhë, simptoma më e rëndësishme e një pAVK është dhimbja e varur nga ngarkesa në zonën e prekur të trupit dhe më vonë këmbët e ftohta dhe të zbehta, si dhe plagët që nuk shërohen mirë. Mund të ndodhin edhe shqetësime shqisore si mpirje. Kështu, simptomat dhe komplikimet e lidhura me to shfaqen gradualisht në varësi të ashpërsisë së këmbës së duhanpirësit.

Mjekët e ndajnë pAVK në katër faza të ndryshme të pAVK sipas Fontaine-Ratschow, në varësi të shfaqjes dhe ashpërsisë së simptomave:

 • Faza 1: Nuk ka simptoma, megjithëse një shtrëngim është i dallueshëm.
 • Faza 2a: Dhimbja shfaqet në një distancë në këmbë prej më shumë se 200 metrash, e cila zhduket përsëri kur qëndroni në këmbë ose në pushim.
 • Faza 3: Këmba tashmë dhemb në pushim.
 • Faza 4: Ulçera dhe inflamacioni zhvillohen në këmbën e duhanpirësit si shenjë se indi i pafurnizuar po vdes ngadalë.

Ndërsa të prekurit në fazën 1 ndonjëherë nuk vërejnë asnjë simptomë, nga faza 2 e tutje dhimbja tipike gjatë sforcimit shfaqet gjatë ecjes. Mjekët gjithashtu i referohen kësaj dhimbjeje gjatë sforcimit si klaudikacion intermitent ose sëmundje vitrinash. Termi vjen nga fakti se të sëmurët me pAVK ndalojnë në mënyrë të përsëritur për shkak të dhimbjes kur ecin, sikur blejnë dritare. Si rezultat, dhimbja ulet përkohësisht dhe të sëmurët janë në gjendje të ecin përsëri në një distancë të shkurtër.

Për shembull, ulcerat zhvillohen. Së fundi, në fazën përfundimtare të sëmundjes, indi vdes për shkak të mungesës së oksigjenit dhe fillon të kalbet plotësisht - në të njëjtën kohë, ekziston mundësia që edhe ai të infektohet. Indi i vdekur (nekroza dhe gangrena) merr ngjyrë të zezë.

Në thelb, këmba e duhanpirësit ose pAVK është një sëmundje kronike që zhvillohet me kalimin e viteve. Megjithatë, në disa raste, një arterie mbyllet papritur (akute). Nëse ky është rasti, është një urgjencë mjekësore që mund të bëhet kërcënuese për jetën. Trajtimi i menjëhershëm mjekësor është atëherë i domosdoshëm.

Simptomat e këmbës së duhanpirësit varen nga vendndodhja dhe shkalla e ngushtimit

Në këmbën e duhanpirësit, dhimbja shfaqet nën shtrëngim, pasi furnizimi i zvogëluar me gjak dhe oksigjen ekziston vetëm këtu. Një vazokonstriksion në kofshën e djathtë, për shembull, manifestohet me dhimbje në pjesën e poshtme të këmbës së djathtë, ndërsa një shtrëngim në rajonin e legenit shkakton simptomat tipike të këmbës së duhanpirësit në kofshë.

Në varësi të shkallës dhe vendndodhjes së ngushtimit, mpirja zhvillohet edhe në vithe ose kofshë. Pothuajse në të gjitha rastet, këmba e duhanpirësit manifestohet me gjymtyrë të ftohta poshtë ngushtimit.

Shtrirja e simptomave të këmbëve të duhanpirësit varet gjithashtu nga saktësisht se ku ndodhet stenoza: Sa më afër trungut të trupit, aq më të theksuara janë zakonisht simptomat, pasi i gjithë furnizimi i mëvonshëm i gjakut është i rrezikuar. Kështu, një stenozë në arteriet iliake shkakton simptoma më të rënda se një në pjesën e poshtme të këmbës.

Këmba e duhanpirësit shpesh mbetet e pazbuluar për një kohë të gjatë. Arsyeja për këtë është se vazokonstriksioni shkakton simptoma vetëm në një fazë shumë të avancuar. Kjo ndodh sepse ngushtimi zhvillohet ngadalë dhe trupi ka kohë të formojë qarqe anashkaluese (qarqe kolaterale) për të kompensuar bllokimin në enët e gjakut. Furnizimi i indit nën shtrëngim pastaj kalon pjesërisht përmes enëve të tjera të gjakut, jo të ndryshuara patologjikisht.

Megjithatë, qarqe të tilla kolaterale janë në gjendje të marrin përsipër vetëm një pjesë të caktuar të rrjedhës së gjakut. Këmba e duhanpirësit shkakton simptoma më së voni kur ka një shtrëngim prej më shumë se 90 për qind të diametrit të brendshëm të enës.

Si trajtohet këmba e duhanpirësit?

Terapia e pAVK varet kryesisht nga kushtet personale të pacientit dhe faza e këmbës së duhanpirësit. Përveç kësaj, trajtimi i sëmundjeve të tjera si diabeti apo sëmundjet kardiovaskulare është i rëndësishëm.

Terapia pAVK në fazën 1

Nëse këmba e duhanpirësit zbulohet në fazën e parë, gjëja më e rëndësishme është luftimi i shkaqeve. Masat më të rëndësishme janë ndalimi i pirjes së duhanit, ushtrimet e rregullta dhe kujdesi ndaj një diete të shëndetshme. Është gjithashtu e rëndësishme që të normalizohen nivelet e kolesterolit, lipidet e gjakut dhe presioni i gjakut. Nëse një ndryshim në stilin e jetës me më shumë stërvitje dhe një dietë më të shëndetshme nuk mjafton për ta arritur këtë, mund të jetë i nevojshëm mjekimi.

Si rregull i përgjithshëm, kujdesi i mirë i këmbëve duhet të respektohet që në fazën e parë. Personat e prekur këshillohen të aplikojnë rregullisht krem ​​në këmbë dhe të shmangin lëndimet gjatë pedikyreve, si dhe të mbajnë këpucë të rehatshme. Nëse plagët e presionit ose lëndimet ndodhin në këmbët e prekura, është e rëndësishme që plaga të trajtohet me kujdes dhe të monitorohet shërimi.

Terapia pAVK në fazën 2

Përveç masave të përmendura tashmë dhe trajnimit të rregullt të ecjes për terapinë pAVK, mjeku përshkruan edhe medikamente nga faza e dytë. Të ashtuquajturit frenues të grumbullimit të trombociteve përmirësojnë rrjedhshmërinë e gjakut dhe parandalojnë akumulimin e trombociteve të gjakut (trombocitet), duke parandaluar kështu mpiksjen e gjakut. Ilaçi i zgjedhjes së parë është acidi acetilsalicilik (ASA). Në rast intolerance, mjeku mund të përshkruajë frenues të tjerë të trombociteve, si klopidogrel.

Terapia pAVK në fazat 3 dhe 4

Ndërhyrjet kirurgjikale zakonisht përdoren nga stadi i tretë i pAVK. Megjithatë, ky vendim varet nga disa faktorë, si vendndodhja e ngushtimit, dëshirat e personit të prekur dhe mundësitë e kirurgut. Prandaj, është plotësisht e mundur që pAVK nga faza e dytë e tutje gjithashtu të trajtohet, për shembull, me një ndërhyrje të bazuar në kateter.

Lloji i operacionit varet nga gjatësia dhe vendndodhja e saktë e ngushtimit. Në rastin e shtrëngimeve vaskulare në rajonin e kofshës ose legenit që janë vetëm disa milimetra të gjata, shtrëngimi në shumë raste thjesht mund të zgjerohet me kirurgji minimalisht invazive.

Nëse zgjerimi nuk është i mundur për shkak se ngushtimi është shumë i ngurtë ose shtrihet në një seksion më të gjatë të enës, zakonisht nevojitet një prerje më e madhe. Gjatë endarterektomisë së trombit, mjeku qëron depozitat nga arteria.

Nëse është e nevojshme, operacioni bypass është gjithashtu një opsion. Në këtë procedurë, mjeku fut ose një venë ose një tub Teflon si një anashkalim për anijen e ngushtuar. Nëse çrregullimi i qarkullimit të gjakut në këmbën e një duhanpirësi është aq i rëndë sa gjymtyra vdes, e vetmja mundësi e fundit është amputimi i gjymtyrës së prekur.

Si rregull i përgjithshëm, mjekët që specializohen në sëmundjet vaskulare do të rivlerësojnë këmbën e duhanpirësit përpara një amputimi të mundshëm dhe do të peshojnë nëse ka mundësi të tjera për trajtim.

Si zhvillohet këmba e një duhanpirësi?

Në disa vende, megjithatë, shtrëngimet janë veçanërisht të theksuara. Rrjedha e gjakut është aq e dëmtuar atje sa shumë pak gjak rrjedh nëpër indet pasuese, duke rezultuar në mungesë oksigjeni. Kjo përfundimisht çon në dhimbje dhe simptoma të tjera të këmbës së duhanpirësit.

Disa shkaqe dhe faktorë rreziku janë konfirmuar nga studimet për zhvillimin e arteriosklerozës. Pirja e duhanit konsiderohet një faktor i veçantë rreziku për arteriosklerozën. Kështu, është një arsye kryesore për zhvillimin e pAVK. Përbërës të caktuar në cigare nxisin kalcifikimin e arterieve, veçanërisht në këmbë. Në përgjithësi, duhanpirësit kanë rreth tre herë më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të qarkullimit të gjakut sesa joduhanpirësit, dhe rreth 85 për qind e njerëzve me sëmundjen e këmbëve të duhanpirësit janë ose ishin duhanpirës.

Përveç kësaj, faktorë të tjerë rreziku nxisin sëmundjen arteriale periferike. Kjo perfshin:

 • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • Diabeti (diabeti mellitus)
 • Lipide të ngritura në gjak (hipertrigliceridemia)
 • Sëmundjet kardiovaskulare në të afërmit e gjakut
 • Mbipesha (mbipesha)

Shkaqe shumë të rralla janë forma të veçanta të vaskulitit, siç janë sëmundjet trombangiiti obliterans ose sindroma Takayasu.

Si diagnostikohet këmba e duhanpirësit?

Pika e parë e kontaktit kur dyshohet për këmbën e një duhanpirësi është zakonisht mjeku i familjes. Ai ose ajo së pari do të marrë historinë tuaj mjekësore. Këtu keni mundësinë të përshkruani simptomat tuaja dhe ndryshimet që keni vënë re në detaje. Prania e disa faktorëve të rrezikut dhe simptomave tipike të këmbëve të duhanpirësit shpesh i japin mjekut indikacione vendimtare të sëmundjes okluzive arteriale periferike. Gjatë intervistës së anamnezës, mjeku bën pyetjet e mëposhtme, për shembull:

 • A përjetoni dhimbje në rritje në muskujt e këmbës pas ecjes për periudha të gjata kohore, e cila përmirësohet menjëherë kur bëni një pushim?
 • Dihet se keni diabet, kolesterol të ngritur dhe/ose nivele të lipideve në gjak?
 • A jeni diagnostikuar me presion të lartë të gjakut?
 • A keni apo keni pasur një histori familjare të sëmundjeve kardiovaskulare, të tilla si këmba e duhanpirësit apo ataku në zemër?

provim

Gjatë ekzaminimit, mjeku fillimisht do të shikojë lëkurën e këmbëve tuaja. Lëkura e zbehtë ose e kaltërosh me ngjyrë është treguesi i parë i këmbës së mundshme të një duhanpirësi. Shenjat që ndonjëherë tregojnë pAVD përfshijnë thonjtë e lakuar (thonjtë e qelqit të orës), defekte të vogla të lëkurës që nuk shërohen mirë dhe inde të vdekura (nekrotike).

Duke përdorur një stetoskop, mjeku shpesh dëgjon një zhurmë tipike rrjedhjeje mbi shtrëngim (stenozë), e cila shkaktohet nga turbulenca në shtrëngim. Në këtë mënyrë, anija ose rajoni ku ndodhet ngushtimi mund të përcaktohet afërsisht. Një ekzaminim i veçantë me ultratinguj (sonografi dupleks) mat rrjedhjen e gjakut në enët e gjakut, duke u dhënë mjekëve të dhëna shtesë për ndonjë ngushtim.

Nëse mjeku dyshon për këmbën e një duhanpirësi, llogaritja e të ashtuquajturit indeksi i kyçit të këmbës-brachial (ABI) gjithashtu jep informacion të rëndësishëm. Në këtë ekzaminim të thjeshtë, ekzaminuesi vendos një pranga të presionit të gjakut në pjesën e sipërme të krahut dhe këmbës dhe përcakton presionin në arteriet themelore në të cilat nuk mund të ndihet më pulsi.

Normalisht, presioni në këmbën e poshtme është disi më i lartë se në pjesën e sipërme të krahut, duke rezultuar në një koeficient midis 0.9 dhe 1.2. Nëse presioni në pjesën e poshtme të këmbës është dukshëm më i ulët se në pjesën e sipërme të krahut, sepse furnizimi me gjak atje është zvogëluar, koeficienti bie. Standardi i mëposhtëm i vlerësimit zbatohet për indeksin e kyçit të këmbës-krah:

 • 0.75-0.9: pAVK e lehtë
 • 0.5-0.75: pAVD e moderuar
 • < 0.5: pAVD e rëndë

Për të marrë informacion edhe më të saktë mbi lokalizimin e ngushtimit (stenozës), zakonisht janë të nevojshme procedurat imazherike si e ashtuquajtura angiografi e kontrastit. Ky ekzaminim është madje absolutisht i nevojshëm, veçanërisht para një operacioni të planifikuar të shtrëngimit. Pacientëve u injektohet një mjet kontrasti që i bën enët të dukshme në imazh dhe në të njëjtën kohë ekzaminuesi merr një imazh me rreze X (angiografi dixhitale subtraksione).

Për të përcaktuar shkallën e sëmundjes sipas fazave të pAVK (shih më lart), mjeku kryen një test stresi. Për këtë qëllim, pacienti ecën në një rutine të veçantë për një kohë të caktuar. Mjeku mat se nga cila distancë ka kaluar në këmbë cilat ankesa shfaqen.

Cila është rrjedha e sëmundjes së këmbës së duhanpirësit?

Njerëzit që vuajnë nga këmba e duhanpirësit (sëmundja okluzive arteriale periferike, pAVK) kanë një ndikim të madh në sëmundjen dhe ecurinë e saj. Të prekurit gjejnë mbështetje para së gjithash nga mjeku i familjes, por edhe në grupet e vetëndihmës. Para së gjithash, prognoza varet nëse shkaku mund të eliminohet ose të minimizohet ndjeshëm.

Lënia e plotë dhe e përhershme e pirjes së duhanit është masa më e rëndësishme në trajtimin e PAOD. Nëse të prekurit nuk janë në gjendje të ndalojnë duhanin vetë, këshillohet që të kërkoni ndihmë profesionale. Pika e parë e kontaktit për këtë është mjeku i familjes.

Një mënyrë jetese aktive me një dietë të larmishme dhe aktivitet të rregullt fizik ka gjithashtu një efekt të favorshëm prognostik. Mjafton një shëtitje ditore prej rreth gjysmë ore. Sportet e qëndrueshmërisë si noti, vrapimi ose çiklizmi gjithashtu rekomandohen veçanërisht.

Sigurohuni që dieta juaj të jetë sa më e ulët në yndyrë dhe e larmishme, me një përmbajtje të lartë perimesh. Këshillohet që të shmangni veçanërisht yndyrnat e ngopura, të tilla si ato që gjenden në patatina, patatina apo edhe biskota. Nëse ekziston mbipesha në një pacient me këmbën e duhanpirësit, rekomandohet gjithashtu reduktimi i peshës.

Njerëzit me pAVD të fazës së dytë shpesh preken gjithashtu nga ateroskleroza në zona të tjera të trupit, të tilla si arteriet koronare ose arteriet karotide. Prandaj, ata zakonisht kanë gjithashtu një rrezik në rritje të konsiderueshme të sulmit në zemër ose goditje në tru. Jetëgjatësia është ulur me rreth 10 vjet si rezultat i PAOD.

Sëmundja okluzive e arterieve periferike është një nga sëmundjet e shoqëruara me dhimbje kronike. Për këtë arsye, është e mundur që zyra e pensioneve të përcaktojë një shkallë invaliditeti dhe personi i prekur të marrë një certifikatë përkatëse të paaftësisë së rëndë.

Sa e lartë është shkalla e paaftësisë (GdB) ose shkalla e pasojave të dëmtimit (GdS) dhe nëse bëhet fjalë për një paaftësi të rëndë varet nga faza aktuale dhe ankesat që shkakton sëmundja. Një paaftësi e rëndë ekziston nga një GdS prej 50.

Personat e prekur mund ta gjejnë tabelën në Versorgungsmedizin-Verordnung (Urdhër për kujdesin mjekësor) të Ministrisë Federale të Punës dhe Çështjeve Sociale.

Si mund të parandalohet këmba e një duhanpirësi?