Gërhitja: Trajtimi dhe shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: Varet nga forma ose shkaku i gërhitjes; për gërhitje të thjeshta pa ndërprerje të frymëmarrjes, terapia nuk është absolutisht e nevojshme, ilaçe shtëpiake të mundshme, gërhitës, ndoshta kirurgji; për gërhitës me ndërprerje të frymëmarrjes (apnea e gjumit) terapi pas sqarimit mjekësor
 • Shkaqet: Relaksimi i muskujve të gojës dhe fytit, gjuha mbytet prapa Ngushtimi i rrugëve të frymëmarrjes, p.sh. për shkak të një ftohjeje, alergjie, tipare anatomike si bajamet e zmadhuara
 • Faktorët e rrezikut: Mosha, alkooli, duhanpirja, medikamente të caktuara p.sh. pilula gjumi, duke fjetur në shpinë
 • Kur të shihni një mjek? Një vizitë te mjeku është gjithmonë e këshillueshme për të sqaruar shkakun; gjithmonë e nevojshme për gërhitës me ndërprerje të frymëmarrjes
 • Diagnostifikimi: Konsultimi mjek-pacient, ekzaminimi fizik, veçanërisht hunda dhe fyti, mundësisht pajisje testimi për gërhitjen dhe/ose laboratori i gjumit

Çfarë ndihmon kundër gërhitës?

Ilaçet shtëpiake për gërhitjen e thjeshtë

Ndonjëherë gërhitja e thjeshtë mund të parandalohet me masa të thjeshta që të prekurit mund t'i kontrollojnë vetë:

Në planin afatgjatë, humbja e peshës është metoda më efektive kundër gërhitjes. Yndyra në zonën e fytit, e cila nxit gërhitjen, zhduket me kilogramët.

Të mësuarit për të luajtur një instrument frymor mund të ndihmojë gjithashtu kundër gërhitës. Në këtë mënyrë ju stërvitni muskujt e fytit dhe qiellzës. Sipas një studimi, didgeridoo, për shembull, është i përshtatshëm për këtë. Këndimi gjithashtu mund të ketë një efekt pozitiv.

Këshilla të tjera për ndalimin e gërhitës (ndoshta menjëherë) përfshijnë

 • Shmangni alkoolin dy orë para se të shkoni në shtrat. I bën muskujt edhe më të relaksuar dhe redukton aktivitetin e frymëmarrjes.
 • Shmangni qetësuesit, pilulat e gjumit dhe ilaçet kundër alergjive (antihistaminet) nëse është e mundur. Ata kanë të njëjtin efekt si alkooli.
 • Nëse nuk ju pëlqen të flini në krah, është mirë të shtriheni në shpinë me pjesën e sipërme të trupit pak të ngritur. Jastëku me pykë gjithashtu mund të jetë i dobishëm këtu.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Ndihmë kundër gërhitjes nga dentisti

Disa njerëz përfitojnë nga një splint gërhitës (vargja e nofullës së poshtme). I mban rrugët e frymëmarrjes të hapura duke e çuar pak përpara nofullën e poshtme. Kjo gjithashtu zhvendos gjuhën dhe qiellzën dhe në mënyrë ideale parandalon gërhitjen.

Stomatologët vendosin një splint të tillë në nofullën e sipërme dhe të poshtme individualisht. Megjithatë, gërhitësja është mjaft e shtrenjtë dhe jo gjithmonë ndihmon. Është pothuajse e pamundur të parashikohet se sa efektive do të jenë ato në raste individuale. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gërhitës të parafabrikuara (të gatshme).

Nëse keni dhëmbë ose nofulla të gabuara, trajtimi nga një ortodont mund të ndihmojë me gërhitës.

Operacione kundër gërhitjes

 • heqje e bajameve
 • Kirurgji në sinuset paranazale, septumin nazal dhe/ose turbinat
 • Plastika e qiellzës së butë ose ngurtësimi i qiellzës së butë (implantet)
 • Operacione në bazën e gjuhës ose kockës hyoid

Trajtimi i gërhitës përmes hundës

Frymëmarrja përmes një hunde të bllokuar ose të bllokuar gjithashtu mund të prodhojë zhurmë dhe të nxisë gërhitjen. Zgjeruesit e hundës ("përhapësit e hundës") mund të ndihmojnë më pas. Ato futen në vrimat e hundës për të zgjeruar hyrjen e hundës dhe për të lehtësuar frymëmarrjen.

Në afat të shkurtër, të sëmurët mund të provojnë gjithashtu sprej ose pika dekongjestive. Ata do t'ju tregojnë nëse operacioni në konka të hundës do të eliminojë gërhitjen. Por kini kujdes: mos i përdorni këto produkte për më shumë se një javë. Përndryshe ata mund të dëmtojnë përgjithmonë mukozën atje.

Terapi për gërhitjen me pauza të frymëmarrjes

Ju mund të lexoni se si të trajtoni sindromën e apneas së gjumit në artikullin tonë "Terapia e apneas së gjumit".

Çfarë mund të shkaktojë gërhitës?

Në thelb, muskujt në rrugët e sipërme të frymëmarrjes relaksohen kur flini. Kjo bën që rrugët e frymëmarrjes të ngushtohen dhe ajri që thithni të kalojë më fort. Indet dridhen dhe qiellza e butë dhe uvula e faringut dridhen me çdo frymëmarrje. Ndonjëherë aq fort sa ndodhin zhurma shqetësuese të gërhitës.

Ndonjëherë rrugët e frymëmarrjes janë më të ngushta se zakonisht, për shembull në rastin e një infeksioni akut siç është ftohja ose sinusiti akut. Alergjitë si ethet e barit gjithashtu shkaktojnë që membranat mukoze të fryhen dhe të ngushtojnë rrugët e frymëmarrjes. Kjo rrit gërhitjen dhe disa njerëz gërhijnë vetëm në situata të tilla.

Ekzistojnë gjithashtu faktorë të ndryshëm që në përgjithësi nxisin ose intensifikojnë gërhitjen dhe mund të shkaktojnë ndërprerje të frymëmarrjes. Këto përfshijnë, ndër të tjera:

 • moshë
 • Mbipesha ose mbipesha
 • Konsumimi i alkoolit dhe nikotinës
 • Rritja e indeve në zonën e qiellzës së butë
 • Disa medikamente të tilla si pilulat e gjumit ose ilaçet kundër alergjive (anthistamines)
 • Flini në shpinë, sepse baza e gjuhës zhytet mbrapsht në këtë pozicion gjumi

Gratë dhe burrat zakonisht gërhijnë për të njëjtat arsye. Megjithatë, një ndryshim i ekuilibrit hormonal është një tjetër shkak i mundshëm i gërhitës, veçanërisht tek gratë pas menopauzës.

Tek disa njerëz, rrugët e frymëmarrjes mbyllen plotësisht (në mënyrë të përsëritur) kur indet relaksohen. Më pas, frymëmarrja ndalon dhe truri merr më pak oksigjen nganjëherë. Mjekët i referohen kësaj si apnea obstruktive e gjumit. Tek njerëzit e tjerë, shkaku i pauzave në frymëmarrje qëndron në qendër të qendrës së frymëmarrjes.

Mund të zbuloni saktësisht se çfarë e shkakton këtë sindromë në artikullin mbi apnenë e gjumit.

Çfarë është gërhitja?

Me gërhitjen e thjeshtë (primare), të prekurit bëjnë zhurma të forta gërhitëse. Ndërprerjet e frymëmarrjes nuk ndodhin. Rreth 62 për qind e meshkujve mes moshës 45 dhe 54 vjeç gërhijnë. Tek gratë e kësaj grupmoshe kjo shifër është rreth 45 për qind. Megjithatë, shifrat ndryshojnë shumë në literaturë.

Apnea e gjumit, nga ana tjetër, shoqërohet me ndërprerje të shkurtra të frymëmarrjes gjatë gjumit. Edhe këtu, kjo zakonisht shkaktohet nga një ngushtim i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes.

A është e rrezikshme gërhitja?

Gërhitja e thjeshtë konsiderohet kryesisht e bezdisshme. Megjithatë, shkencëtarët po diskutojnë gjithashtu nëse mund të jetë i pashëndetshëm, veçanërisht për zemrën dhe qarkullimin e gjakut. Ka indikacione për këtë, por të dhënat janë shumë të pasigurta, pasi apnea e gjumit nuk mund të përjashtohej me siguri në studime.

Rreziku i shëndetit këtu është i sigurt: ata që gërhijnë me pauza të frymëmarrjes gjatë natës kanë një rrezik në rritje të presionit të lartë të gjakut, aritmisë kardiake, sulmeve në zemër ose goditjeve, për shembull.

Kur të shihni një mjek?

Është më mirë të vizitoni një mjek ORL ose një klinikë që ka një qendër gërhitës ose laborator gjumi. Sidomos nëse gërhitni me zë të lartë dhe në mënyrë të parregullt, këshillohet që sa më shpejt të shkoni te mjeku. Kjo është mënyra e vetme për të përjashtuar një rrezik të shtuar për shëndetin.

Ju gjithashtu duhet të shihni një mjek nëse vuani nga lodhja kronike (gjatë ditës) edhe pse flini mjaftueshëm gjatë natës (gjashtë deri në tetë orë). Kjo mund të jetë për shkak të apneas së gjumit, e cila është një rrezik për shëndetin.

Nëse fëmija juaj gërhit, këshillohet gjithashtu të konsultoheni me një mjek. Bajamet e zmadhuara të faringut ose palatinës ose polipet e hundës janë zakonisht shkaku i gërhitës, i cili kërkon trajtim mjekësor.

Si e shqyrton mjeku gërhitjen?

Në një konsultë fillestare, mjeku do të marrë një histori mjekësore dhe do të pyesë pacientin dhe, nëse është e mundur, shokët e tyre të shtratit për detajet e gërhitjes së tyre. Pyetjet e mundshme përfshijnë, për shembull

 • Sa shpesh ndodh gërhitja?
 • Si është gërhitja (i rregullt/i parregullt, frekuenca, vëllimi)?
 • A zgjoheni vazhdimisht gjatë natës, ndoshta me gulçim?
 • A ka përgjumje gjatë ditës? E keni të vështirë të përqendroheni?

Të prekurve shpesh u jepet edhe një pyetësor i veçantë. Mjeku më pas do të ekzaminojë hundën dhe fytin tuaj, ndoshta duke përdorur instrumente speciale si laringoskopi. Nëse është e nevojshme, ai së pari administron pilula gjumi dhe më pas ekzaminon se çfarë ngushton rrugët e frymëmarrjes gjatë këtij gjumi të simuluar (endoskopia e gjumit e shkaktuar nga ilaçet, shkurt MISE).

Për të përcaktuar nëse ndodhin pauza të frymëmarrjes, mjeku i jep pacientit një pajisje testimi për ta marrë në shtëpi. Ai analizon frymëmarrjen gjatë gjumit dhe gërhitjes ("pajisja e testimit të gërhitjes"). Ndonjëherë të prekurit shkojnë në një laborator gjumi për ekzaminime të mëtejshme me një natë qëndrimi (polisomnografi).

Pasi mjeku të ketë gjetur shkakun e gërhitjes, ai ose ajo zakonisht do të rekomandojë një trajtim të përshtatshëm si reduktimi i peshës, një gërhitës ose ndoshta një operacion.