SPECT: Çfarë nënkupton

Çfarë është një SPECT?

Ekzaminimi SPECT është një masë diagnostikuese nga fusha e mjekësisë nukleare. Shkurtesa SPECT qëndron për Tomografinë e Kompjuteruar të Emetimit të Një Foton. Kjo është një procedurë ekzaminimi që mund të përdoret për të vizualizuar proceset metabolike në organe të ndryshme. Mjeku përdor substanca radioaktive të quajtura gjurmues për këtë qëllim.

Forma speciale: SPECT/CT

SPECT është i përshtatshëm për vlerësimin e metabolizmit të organeve individuale. Megjithatë, nuk mund të përdoret për të vlerësuar strukturën e tyre - kjo kërkon imazhe konvencionale, për shembull rreze X ose tomografi kompjuterike (CT). Megjithatë, ekziston edhe një procedurë e kombinimit të SPECT dhe CT: SPECT/CT kombinon informacionin mbi strukturën e një organi me atë për funksionalitetin e tij.

Kur kryhet SPECT?

Aplikime të tjera të SPECT përfshijnë:

  • Ndryshimet në metabolizmin e kockave (në tumore ose inflamacion të kockave)
  • sëmundjet e trurit (çmenduria e Alzheimerit, epilepsia ose sëmundja e Parkinsonit)
  • Tumoret që prodhojnë hormone (tumoret neuroendokrine)

Çfarë bëhet gjatë një SPECT?

Ekzaminimi mund të kryhet si në zyrën e mjekut të specializuar ashtu edhe në spital. Së pari, mjeku i jep pacientit akses venoz nëpërmjet një gjilpëre në kthesën e krahut ose në pjesën e pasme të dorës. Ai gjithashtu mund ta përdorë këtë për të administruar një qetësues nëse pacienti dëshiron. Mbi të gjitha, megjithatë, ai përdor aksesin për të futur materialin gjurmues radioaktiv. Kjo më pas shpërndahet në të gjithë trupin nëpërmjet qarkullimit të gjakut. Mund të duhen disa minuta apo edhe orë që ai të grumbullohet në organin që do të ekzaminohet. Gjatë kësaj kohe, pacienti duhet të shtrihet i qetë dhe i qetë në mënyrë që të mos ndikojë në metabolizmin.

Kohëzgjatja e ekzaminimit mund të jetë mbi një orë. Megjithatë, pacienti nuk lihet vetëm gjatë kësaj kohe, por mbikëqyret nga asistentët ose mjeku. Pra, nëse ai ndihet i pakëndshëm, ai mund të telefonojë dhe ekzaminimi mund të ndërpritet.

Cilat janë rreziqet e SPECT?

Vetë SPECT është një ekzaminim pa dhimbje për pacientin. Vetëm administrimi i gjurmuesve radioaktivë mund të shkaktojë dhimbje ose infeksion në vendin e shpimit, si dhe dëmtim të nervave ose enëve të gjakut. Intoleranca ndaj gjurmuesit është jashtëzakonisht e rrallë.

Çfarë duhet të kem parasysh pas një SPECT?

Pas SPECT-it, nuk ju lejohet të drejtoni automjet nëse keni marrë një qetësues. Prandaj është më mirë të organizoni që dikush t'ju marrë nga takimi juaj.