Nxjerrja e spermës me TESE ose MESA

Çfarë janë TESE dhe MESA?

Që nga fillimi i viteve '90, burrat me spermiogramë të dobët mund të ndihmohen: Falë injektimit intracitoplazmatik të spermës (ICSI), që atëherë nevojitet në parim vetëm një qelizë sperme e fekondueshme për mbarësimin artificial të suksesshëm - kjo injektohet direkt në qelizën vezë në një. provëz me një gjilpërë të imët. Por çfarë mund të bëhet nëse sperma e mashkullit nuk përmban ose ka shumë pak qeliza sperme që mund të merren për ICSI?

Në raste të tilla, TESE ose MESA mund të jenë në gjendje të ndihmojnë: Këto janë procedura të vogla kirurgjikale përmes të cilave qelizat e spermës mblidhen drejtpërdrejt nga testiku ose epididymis.

  • TESE qëndron për nxjerrjen e spermës testikulare (në thelb një biopsi testikulare e zgjatur).
  • MESA qëndron për aspirimin mikrokirurgjik të spermës epididymale, që është nxjerrja e spermës nga epididymis.

Një variant minimal invaziv që kursen indet është Mirko-TESE (gjithashtu M-TESE, nxjerrja mikrokirurgjike e segmenteve tubulare të testisit), e cila preferohet të përdoret për testikuj të vegjël.

Pas TESE ose MESA, mund të kryhet inseminimi artificial nga ICSI.

Si funksionojnë TESE dhe MESA?

MESA: fokus në epididymis

TESE: Testikujt në fokus

Në TESE, indi testikular hiqet nga njëra ose të dyja anët në një procedurë ambulatore dhe ekzaminohet për qeliza të përshtatshme sperme. Burri merr anestezi lokale ose të përgjithshme për këtë procedurë. Operacioni i vogël vazhdon në detaje si më poshtë:

Kirurgu ekspozon testikulin përmes një prerjeje të vogël rreth një deri në dy centimetra të gjatë në skrotum. Më pas ai merr të paktën tre mostra të vogla të indeve dhe i dërgon në laborator për analiza. me material suture që tretet vetë dhe aplikon një fashë presioni në skrotum.

Në laborator, mostrat e indit testikular analizohen për spermë aktive dhe të fertilizueshme. Nëse gjenden, indet ngrihen (krioprezervimi). Pak para ICSI, indi testicular i ngrirë shkrihet dhe spermatozoidi mblidhet.

Pas TESE, pacienti duhet të pushojë për disa ditë dhe të abstenojë nga seksi për një deri në dy javë.

TESE e freskët

Në raste të rralla, TESE i freskët është gjithashtu i mundur, pra pa hapin e ndërmjetëm të ngrirjes. Megjithatë, në këtë rast, inseminimi artificial duhet të fillojë menjëherë pas procedurës. Në këtë mënyrë eliminohen kostot e kriopservimit dhe zvogëlohet rreziku i humbjes së spermës përmes ngrirjes.

Për kë janë të përshtatshëm TESE ose MESA?

Ka shumë arsye për çrregullimet e fertilitetit mashkullor. Për shembull, ndryshimet patologjike në testikuj ose epididymë si varikocela ose testikujt e pazbritur, kanceri i testikujve, sindroma Klinefelter dhe dëmtimi i testikujve për shkak të shytave mund të dëmtojnë fertilitetin mashkullor.

Si rezultat i këtyre çrregullimeve, shpesh nuk ka fare spermë në lëngun seminal. Mjekët më pas flasin për azoosperminë: ose burri nuk prodhon spermë ose një sasi kaq të vogël sperme saqë nuk mund të zbulohet spermë në ejakulat (azoospermia jo obstruktive) ose rruga për spermën është e bllokuar (azoospermia obstruktive).

Në të dyja rastet, TESE dhe MESA mund të ndihmojnë, me kusht që sperma e shëndetshme të gjendet në indin e testikujve ose në lëngun epididymal. Paraprakisht, duhet gjithashtu të sigurohet që partneri mund të inseminohet artificialisht me anë të ICSI.

MESA përdoret kryesisht në rastet e bllokimit, të rindërtueshëm ose të munguar të vas deferens dhe spermës së palëvizshme. Është gjithashtu i përshtatshëm për meshkujt me mosfunksionim të patrajtueshëm ejakulator për shkak të operacionit ose paraplegjisë.

TESE dhe MESA: shanse për sukses

Shanset për shtatzëni janë rritur ndjeshëm që nga prezantimi i TESE dhe MESA dhe përfundimisht ICSI.

Nëse TESE do të jetë e suksesshme mund të vlerësohet nga madhësia e testikujve dhe nivelet bazale të hormonit stimulues të folikulit (FSH). Testikujt e vegjël dhe nivelet e ngritura të FSH janë të pafavorshme. Megjithatë, spermatozoa mund të merret me sukses në 60 për qind të rasteve. Shkalla e shtatzënisë është rreth 25 për qind. Me Mirko-TESE, variantin që kursen indet, prodhimi i testosteronit mund të rritet me mjekim, duke optimizuar kështu metodën.

Suksesi i MESA është i pavarur nga numri i spermatozoideve të marra dhe lloji i mbylljes së vas deferens. Shkalla e shtatzënisë është rreth 20 për qind.

Avantazhet dhe disavantazhet e TESE dhe MESA

TESE dhe MESA janë procedura të vogla kirurgjikale. Prandaj, ekzistojnë rreziqet e zakonshme që lidhen me anestezinë dhe kirurgjinë: herë pas here mund të ndodhin infeksione, mavijosje, ënjtje ose gjakderdhje postoperative.

Avantazhi i TESE dhe MESA është i dukshëm – mundësia për të marrë qeliza spermatozoide të fertilizueshme pavarësisht nga një spermiogramë e mangët dhe për të konceptuar një fëmijë me ndihmën e ICSI. Teorikisht, vetëm një qelizë e fuqishme spermatozoide është e mjaftueshme për këtë qëllim. Në përgjithësi, TESE dhe MESA janë procedura mikrokirurgjikale relativisht të sigurta, efektive dhe kryesisht që kursejnë indet.