Sperma: Sasia, aroma, përbërja

Çfarë është sperma?

Sperma është lëngu seminal që nxirret nga uretra e penisit gjatë derdhjes. Është një lëng xhelatinoz me ngjyrë qumështi në të verdhë-gri. Lëngu farës ka një erë të ëmbël dhe përshkruhet gjithashtu si me erë si lulet e gështenjës.

Lëngu seminal përbëhet nga sekrecione nga prostata, fshikëzat seminale, gjëndrat e kauperit dhe sperma.

Sekretimi i prostatës

Përafërsisht 20 për qind e lëngut seminal është një sekret i hollë qumështor i sekretuar nga prostata. Ky sekrecion, një tretësirë ​​kripe e pasur me kalium dhe kalcium, përmban, ndër të tjera, disa enzima (fosfataza), magnez, zink, citrat dhe sperminë – një e ashtuquajtur poliaminë që gjendet kryesisht në qelizat me rritje të shpejtë. Sekretimi i prostatës është pak acid (vlera e pH midis 6.4 dhe 6.8) dhe ka një efekt nxitës të lëvizjes në spermë.

Sekretimi i vezikulave seminale

Pjesa më e madhe e spermatozoideve vjen nga vezikulat seminale (vesicula seminalis). Sekretimi i tyre përbën rreth 70 për qind të lëngut seminal. Është alkalik dhe përmban fruktozë si burim energjie për lëvizjen e spermës. Ai gjithashtu përmban prostaglandina - hormone indore që nxisin kontraktimet e muskujve të traktit gjenital femëror.

Sekretimi i epididymis

Një tjetër rreth dhjetë për qind e lëngut seminal vjen nga epididymis. Ai përmban spermën.

Vlera e pH e spermës

Në 7.2 deri në 7.8, vlera e pH të spermës është në intervalin alkalin. Kjo i lejon lëngut seminal të zhvendosë mjedisin acid në vaginë, i cili ka një vlerë pH prej 3.5 deri në 5.5, në intervalin alkalik. Spermatozoidet kanë nevojë për këtë mjedis alkalik për të qenë në gjendje të lëvizin në vaginë.

Sasia e spermës

Vëllimi i një ejakulati është dy deri në gjashtë mililitra. Çdo mililitër përmban nga 35 deri në 200 milionë qeliza sperme. Me ejakulime shumë të shpeshta, sasia e spermës mund të jetë disi më e ulët, por shpesh është më e lartë pas abstinencës së zgjatur.

Cili është funksioni i spermës?

Lëngu farës shërben si një mjet për të transportuar spermën në vezën e femrës. Sperma alkaline e bën mjedisin acid vaginal më alkalik dhe në këtë mënyrë nxit lëvizshmërinë e spermës.

Ku ndodhet sperma?

Çfarë problemesh mund të shkaktojë sperma?

Nëse ka më pak se 20 milionë spermatozoide për mililitër në një ejakulat, probabiliteti i fekondimit zvogëlohet – edhe nëse në fakt kërkohet vetëm një spermë e vetme për fekondim.

Një përqindje e lartë e spermës së keqformuar në ejakulat gjithashtu çon në pamundësi për të mbetur shtatzënë.

Nëse sasia e spermës është më pak se dy mililitra, kjo quhet hipospermi.

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme si HIV ose hepatiti B mund të transmetohen nëpërmjet spermës.