Ruptura e shpretkës (këputja e shpretkës): Simptomat, shkaqet, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: dhimbje ose ndjeshmëri në pjesën e sipërme të majtë të barkut, ndonjëherë që rrezaton në krahun ose shpatullën e majtë; muri i fortë i barkut; dispne dhe shoku i mundshëm
 • Trajtimi: pas stabilizimit të qarkullimit të gjakut, ose vëzhgim në spital ose operacion për të ndaluar gjakderdhjen ose për të hequr një pjesë në të gjithë shpretkën
 • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi fizik dhe analiza e gjakut; edhe procedurat imazherike (ekografi, tomografi kompjuterike), nëse është e nevojshme të mbështetura me kontrast.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Zakonisht shërim brenda disa javësh; komplikime të mundshme sidomos pas heqjes së plotë të shpretkës (asplenia)

Çfarë është një shpretkë e çarë?

Bëhet dallimi midis rupturës së shpretkës njëfazore dhe dyfazore: Në rupturën e shpretkës njëfazore, kapsula dhe indi i shpretkës çahen në të njëjtën kohë. Në një rupturë shpretke me dy faza, nga ana tjetër, vetëm indi i shpretkës lëndohet fillimisht dhe kapsula nuk çahet deri disa orë apo edhe javë më vonë.

Shpretka: anatomia dhe funksioni

Shpretka ka detyra të ndryshme: nga njëra anë, ajo formon dhe ruan një lloj të caktuar të qelizave të bardha të gjakut - të ashtuquajturat limfocitet. Në të njëjtën kohë, ai zbërthen qelizat e kuqe të gjakut të përdorura (eritrocitet) dhe trombocitet (trombocitet). Për shkak të këtyre detyrave, enët e veçanta të gjakut të shpretkës janë gjithmonë të mbushura me bollëk me gjak.

Shpretkë e çarë: Cilat janë simptomat?

Nëse çarja e shpretkës është për shkak të traumës, shenjat e mavijosjes ose brinjët e thyera në pjesën e sipërme të majtë të barkut do të jenë të dukshme. Në një aksident trafiku, ndonjëherë një mavijosje përgjatë rripit të sigurimit në pjesën e sipërme të majtë të barkut tregon një traumë të rëndë në shpretkë.

Nëse bëhet fjalë për një të ashtuquajtur rupturë shpretke me dy faza, dhimbja fillestare mund të zvogëlohet në fillim, për t'u kthyer më rëndë pas një pushimi (“intervali i heshtur”).

Ruptura e shpretkës: Si trajtohet?

Pas ekzaminimit fillestar, mjeku vendos nëse është i nevojshëm një operacion urgjent apo nëse duhet pritur për momentin. Në atë rast, i lënduari monitorohet me kujdes mjekësor. Sa më i rëndë të jetë lëndimi, aq më shumë ka gjasa që profesionistët mjekësorë të vendosin të operojnë menjëherë. Kjo është e vërtetë, për shembull, nëse dyshojnë për gjakderdhje në bark dhe qarkullimi është i paqëndrueshëm.

Trajtimi konservativ

Kirurgji

Ka shumë teknika të ndryshme për të operuar një shpretkë të këputur. Ndërsa në të kaluarën mjekët shpesh e hiqnin drejtpërdrejt shpretkën plotësisht (splenektomia), sot më së shumti përpiqen ta ruajnë organin sa më të plotë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për një shpretkë të çarë tek fëmijët, pasi për ta shpretka ende luan një rol mjaft të rëndësishëm në sistemin imunitar.

Në raste të veçanta, është e mundur mbyllja e enëve individuale të shpretkës me një kateter të futur në enët inguinale (embolizimi) për të ndaluar gjakderdhjen aktive.

Pas operacionit në shpretkë, individi zakonisht qëndron në spital për monitorim për një deri në dy javë, në varësi të ashpërsisë së dëmtimit, llojit të operacionit dhe rrezikut të gjakderdhjes.

Komplikimet e operacionit

Vizitat e rregullta vijuese janë vendimtare për rezultatin pas operacionit. Dhimbja e barkut deri në disa javë pas operacionit abdominal është e mundur.

Përveç kësaj, çdo operacion në zgavrën e barkut sjell rreziqe të përgjithshme. Këto përfshijnë lëndime të organeve të tjera të barkut, gjakderdhje, infeksione dhe reaksione alergjike. Përveç kësaj, pankreatiti ose tromboza e venës porta ndonjëherë ndodhin pas splenektomisë.

Komplikime të tjera të mundshme përfshijnë pseudokistet, absceset dhe të ashtuquajturat pantallona të shkurtra arteriovenoze (lidhjet e padëshiruara midis një arterie dhe një vene).

Asplenia

Një ndërlikim i rëndë në aspleni është i ashtuquajturi “OPSI” (infeksioni dërrmues pas splenektomisë), i cili çon në helmim të rëndë të gjakut (sepsë). Foshnjat dhe të vegjlit pa shpretkë janë veçanërisht të rrezikuar nga një infeksion i rëndë.

Përveç kësaj, heqja e trombociteve (trombociteve) nga shpretka është lënë jashtë. Si rezultat, numri i trombociteve rritet në tre muajt e parë pas heqjes së shpretkës derisa trupi të jetë përshtatur. Kështu, ekziston një rritje e përkohshme e rrezikut të trombozës, por kjo mund të reduktohet me trajtimin me acid acetilsalicilik dhe, nëse është e nevojshme, me heparinë.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Tek fëmijët, brinjët janë edhe më të buta dhe muskujt e barkut më të dobët se tek të rriturit, duke i bërë ata më të ndjeshëm ndaj një këputjeje të shpretkës. Në veçanti, rripi i sigurimit në makinë ndonjëherë shkakton këputje të shpretkës për shkak të tërheqjes së fortë gjatë një aksidenti trafiku.

Në raste më të rralla, forca e dukshme është shkaku i një këputjeje të shpretkës, si p.sh. një goditje me armë zjarri ose një plagë me thikë.

Rrallë, ka këputje të shpretkës që nuk janë për shkak të një dëmtimi. Zakonisht, një sëmundje themelore më pas fillimisht çon në një zmadhim të shpretkës (splenomegalia), e cila rrit tensionin e kapsulës së shpretkës. Kjo nga ana tjetër rrit rrezikun e këputjes spontane të shpretkës.

Infeksionet

Infeksione të tjera me një rrezik të shtuar të këputjes së shpretkës përfshijnë malarinë dhe ethet tifoide.

Pezmatim

Inflamacioni i rëndë ose i zgjatur gjithashtu ndonjëherë shkakton që sistemi imunitar të rregullohet lart dhe shpretka të zmadhohet si rezultat. Këto përfshijnë pankreatitin kronik, inflamacionin e mëlçisë, sëmundjet autoimune dhe amiloidozën. Këto janë zakonisht depozita të proteinave të ndryshuara anormalisht që prekin të gjithë trupin.

tumor

Sëmundjet e gjakut

Shkaqet kongjenitale dhe strukturore

Çrregullimet në strukturën e shpretkës, për shembull, që çojnë në një grumbullim gjaku, gjithashtu rrisin rrezikun e splenomegalisë dhe këputjes së shpretkës. Këto shpesh përfshijnë tumore kongjenitale të enëve të gjakut (hemangioma) ose kiste të shpretkës. Tumoret e tillë ndonjëherë shkaktojnë gjakderdhje masive dhe kështu këputje të shpretkës.

Operacionet e barkut

Gjatë operacionit abdominal, ekziston rreziku i lëndimit të shpretkës ose enëve të saj. Sa i lartë është rreziku për këputjen e shpretkës gjatë operacionit varet nga shumë faktorë. Kryesorja midis tyre është anatomia e individit, sa afër është zona kirurgjikale me shpretkën dhe sa përvojë është kirurgu.

Ekzaminimet dhe diagnoza

 • A keni pësuar kohët e fundit një dëmtim të barkut (si goditje ose rënie)?
 • A ndjeni ndonjë dhimbje në bark?
 • Keni pasur temperaturë apo ndiheni të sëmurë?
 • A keni ndonjë gjendje para-ekzistuese?
 • Çfarë medikamente jeni duke marrë?

Ultratingull

Ekzaminimi me ultratinguj është metoda më e shpejtë dhe më e lehtë për të përjashtuar gjakderdhjen akute në zgavrën e barkut në rast urgjence (FAST-Sono). Në rast dyshimi, përsëritet rregullisht. Një agjent kontrasti gjatë ekzaminimit me ultratinguj përmirëson saktësinë e diagnozës.

Tomografia e llogaritur

Testet laboratorike

Nëse dyshohet për këputje të shpretkës, mjeku do të nxjerrë gjak për një analizë gjaku. Ndër të tjera, parametrat për vlerësimin e humbjes së gjakut (hemoglobina, hematokriti, numërimi i gjakut) mund të përcaktohen në laborator. Nëse mostrat e gjakut përsëriten gjatë kursit, vlerat shërbejnë edhe si parametra të progresionit.

Këputja e shpretkës: ashpërsia

 1. Çarje lokale e kapsulës ose hematoma nën kapsulë
 2. Çarje kapsulare ose indore (të përjashtuara enët e mëdha të shpretkës).
 3. Lotë të thella që përfshijnë gjithashtu enët e mëdha të shpretkës
 4. Këputje e plotë e shpretkës

Ekzistojnë një sërë sistemesh të tjera për vlerësimin e çarjes së shpretkës, disa prej të cilave përfshijnë vlerësimin e afërt të imazhit të CT.

Laceracioni i shpretkës: ecuria dhe prognoza e sëmundjes

Nëse hiqet vetëm një pjesë e shpretkës, ekziston edhe mundësia që shpretka e mbetur të "rritet përsëri" dhe organi të bëhet përsëri plotësisht funksional.

Deri në katër për qind të pacientëve të cilëve u është hequr shpretka, i ashtuquajturi helmim gjaku (sepsis) ndodh me një shkallë të lartë vdekshmërie.