Shpretkë (Splen, Lien): Struktura dhe sëmundjet

Çfarë është shpretka?

Shpretka (shpretkë, barrë) është organi limfoid më i madh në trupin e njeriut. Ajo strehon një të tretën e indit total limfoid. Megjithatë, ndryshe nga nyjet limfatike, ajo nuk është e përfshirë në qarkullimin limfatik, por në qarkullimin e gjakut.

Organi në formë kokrra kafeje është afërsisht trembëdhjetë centimetra i gjatë, tetë centimetra i gjerë dhe tre deri në katër centimetra i lartë. Kur është bosh nga gjaku, peshon rreth 160 gram.

Shpretka është e rrethuar nga një kapsulë e hollë, e ngushtë, si rrjetë e indit lidhor. Shufra të shumta indore (trabekula) shtrihen nga kjo kapsulë në brendësi të organit. Kjo krijon një shirit tre-dimensional që rrethon indin aktual të shpretkës (pulpën).

Pulpa e kuqe dhe e bardhë

Sipërfaqja e prerë e një shpretkë të freskët tregon një ind të gjerë të kuq të errët, pulpën e kuqe. E ndërthurur me tulin e kuq është tuli i bardhë. Këto mund të shihen si njolla të bardha me madhësi të kokës, të shpërndara në të gjithë pulpën e kuqe.

Pulpa e bardhë përbëhet nga indi limfatik. Kjo përhapet përgjatë enëve arteriale dhe formon të ashtuquajturat mbështjellës limfatik periarterial (PALS) dhe folikulat limfatike sferike. Pulpa e bardhë përbën rreth 15 për qind të vëllimit të përgjithshëm të organit.

Arteria dhe vena shpretke

Organi furnizohet me gjak nga arteria splenike (arteria lienale, arteria shpretkë). Kjo degëzohet në enë gjaku të vogla dhe të vogla që bartin gjakun nëpër inde. Gjaku rrjedh përsëri jashtë organit nëpërmjet enëve të imta venoze që më në fund bashkohen për të formuar venën lienale (venën shpretke).

Hilusi i shpretkës është ajo pikë në organin ku hyn arteria lienale dhe del vena lienale.

Shpretka ndihmëse

Shumica e njerëzve kanë vetëm një shpretkë. Rreth një në pesë persona kanë një shtesë ose edhe më shumë. Ato quhen shpretka ndihmëse ose shpretka dytësore dhe janë më të vogla se organi kryesor.

Jo një organ jetik

Një operacion i tillë është i nevojshëm, për shembull, nëse organi çahet ose këputet plotësisht (këputet) kur lëndohet në zgavrën e barkut. Për shkak se furnizohet shumë mirë me gjak, kjo këputje mund të çojë në gjakderdhje dhe tronditje kërcënuese për jetën.

Megjithatë, splenektomia mund të ketë një pengesë: ata që vuajnë janë shpesh më të ndjeshëm ndaj infeksioneve dhe helmimeve të gjakut (sepsis) dhe kanë një rrezik të shtuar të përparimit të rëndë të sëmundjes nëse infektohen me baktere të caktuara. Prandaj të prekurit marrin vaksina parandaluese kundër Streptococcus pneumoniae (agjent shkaktar i zakonshëm i pneumonisë), Haemophilus influenzae (përgjegjës për sëmundje të ndryshme) dhe meningokokëve (agjent shkaktar i meningjitit).

Cili është funksioni i shpretkës?

Lexoni më shumë rreth funksioneve të ndryshme të organit, si mbrojtja imune dhe ruajtja e gjakut, në artikullin Funksioni i shpretkës.

Ku ndodhet shpretka?

Stomaku dhe zorra e trashë gjenden në afërsi. Të dy organet janë të lidhura me shpretkën dhe diafragmën me anë të ligamenteve.

Vendndodhja e saktë e organit varet nga frymëmarrja, pozicioni i trupit, gjendja e mbushjes së organeve fqinje dhe forma e gjoksit.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë shpretka?

Një shpretkë e sëmurë shpesh zmadhohet (splenomegalia) dhe më pas preket nën harkun e majtë brinor (ajo nuk mund të palpohet në gjendje të shëndetshme). Ai vetë dhe indet përreth mund të jenë të ndjeshme ndaj presionit, duke treguar një gjendje të sëmurë.

Sëmundjet kryesore të shpretkës përfshijnë:

  • Splenomegalia: zakonisht shkaktohet nga infeksioni ose leuçemia. Mund të rezultojë në hipo- dhe hipersplenizëm.
  • Mbyllja e shpretkës: stazë gjaku në organ e shkaktuar nga cirroza e mëlçisë ose dështimi i zemrës së djathtë.
  • Inflamacion i organit
  • Hyposplenia (Hyposplenisums): Mosfunksionim i organit; ka një efekt në sistemin imunitar, veçanërisht tek fëmijët dhe adoleshentët
  • Asplenia: mungesa e funksionit të organit - në rast të mungesës së lindur ose të fituar (splenektomisë) të organit ose humbjes totale të organit (në sëmundje të ndryshme)
  • Hipersplenizëm: hiperfunksionim i organit: rritje e ndarjes së qelizave të gjakut, zakonisht e shoqëruar me splenomegalinë dhe mungesën e qelizave të gjakut në trup
  • Kistet e shpretkës: kapsula të mbushura me lëng në ose në organ
  • Abscesi i shpretkës: zgavër e mbushur me qelb në ose në organ
  • Thyerja e shpretkës: këputja e shpretkës për shkak të traumës së hapur (si p.sh. pas një aksidenti). Mund të çojë në gjakderdhje masive kërcënuese për jetën në zgavrën e barkut.