Spondilartroza: Simptomat dhe trajtimi

Vështrim i shkurtër

  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: konsumimi i lidhur me moshën; mbipërdorimi nga sportet, puna e rëndë fizike ose obeziteti rrisin rrezikun
  • Simptomat: Dhimbje shpine që nuk mund të lokalizohet saktësisht, shpesh më e keqe gjatë ditës dhe me sforcim; ngurtësi në mëngjes i shtyllës kurrizore, rrezatim i mundshëm në këmbë ose qafë
  • Diagnoza: Historia mjekësore, ekzaminimi fizik, ndoshta me rreze X, rezonancë magnetike ose tomografi kompjuterike (MRI ose CT)
  • Trajtimi: qetësues kundër dhimbjeve, fizioterapi, stërvitje të shpinës. Në rrethana të caktuara, skleroterapia e nervave ose operacioni.
  • Prognoza: Terapia e qëndrueshme shpesh lehtëson simptomat, veçanërisht dhimbjen; rrallë, dhimbja mbetet kronike
  • Parandalimi: Ushtrimet e rregullta të ekuilibruara parandalojnë deri diku problemet e shpinës; teknikat e buta të punës mund të shmangin sëmundjet profesionale

Çfarë është spondiliartroza?

Nyjet e vogla vertebrale (nyjet e faqeve) konsumohen dhe humbasin strukturën e tyre natyrore. Prandaj, spondiloartriti quhet edhe sindroma e aspektit. Në shumicën e rasteve, nuk ka një shkaktar specifik për spondiloartritin: nyjet vertebrale "plaken" për shkak të stresit të përhershëm natyror.

Dikush flet për spondiloartritin e aktivizuar kur një inflamacion (artrit) i shtohet konsumimit të kyçeve.

frekuencë

Ndryshimet degjenerative si spondiloartriti janë praktikisht të pashmangshme ndërsa njeriu rritet. Tashmë në moshën 40-vjeçare preket çdo i dyti banor në Gjermani. Në moshën 60 vjeçare, rrezet X tregojnë shenja të pleqërisë në shtyllën kurrizore në rreth 90 për qind të njerëzve. Megjithatë, jo çdo person me një radiografi të dukshme vuan nga ankesat.

Spondilartroza e kombinuar me shenja të tjera të plakjes

Në parim, çdo element i sistemit musculoskeletal plaket. Në shumicën e rasteve, në artrozën e shpinës përfshihen edhe disa elementë. Problemi më serioz i jep emrin sëmundjes. Kështu, përveç spondiloartritit, dallohen kondroza, osteokondroza dhe spondiloza. Këto forma të ndryshme të ndryshimeve degjenerative në shtyllën kurrizore zakonisht nuk mund të ndahen qartë nga njëra-tjetra. Në rastin e një "shpinë osteoartritike", ato shpesh bashkohen në njëra-tjetrën dhe varen reciprokisht.

Kondroza: Nëse disqet ndërvertebrale humbasin një pjesë të lëngut të tyre, ato janë më pak elastike. Shpina bëhet më e paqëndrueshme. Si rezultat, disqet ndërvertebrale vihen nën stres sa herë që tunden. Ata zhvillojnë çarje dhe boshllëqe dhe më pas shpesh shkatërrohen përfundimisht plotësisht. Kjo e ashtuquajtur chondrosis intervertebralis kontribuon një pjesë në "artrozën e shpinës".

Spondiloza: Për të kompensuar qëndrueshmërinë e reduktuar të shtyllës kurrizore, formohen prominenca kockore në pjesën e jashtme të rruazave (spondilofite). Kjo është ajo që mjekët e quajnë spondilozë. Spondilofitet ndonjëherë e mbyllin plotësisht hendekun midis dy rruazave ngjitur. Shpesh, kjo bën që shtylla kurrizore të deformohet dhe të ngurtësohet (spondylosis deformans).

Ku mund të shfaqet spondiloartriti?

Spondiloartroza është e mundur në të gjithë shtyllën kurrizore. Bëhet një dallim midis zonës së prekur më së shpeshti të shtyllës kurrizore lumbare (LWS), zonës së shpinës së qafës së mitrës (HWS) dhe asaj të shpinës torakale (BWS). Në përputhje me rrethanat, flitet për spondilartrozë lumbare (shpina lumbale), cervikale (shpina e qafës së mitrës) ose torakale (kurrizin kraharor) (ose sindromën e aspektit).

Konsumimi i nyjeve vertebrale është i mundur jo vetëm në një pikë (një segment) të shtyllës kurrizore, por edhe në disa në të njëjtën kohë (spondiloartriti multisegmental).

Nuk është e mundur të thuhet në terma të përgjithshëm nëse ose për sa kohë një person me spondiloartrit do të jetë i paaftë për të punuar apo edhe me aftësi të kufizuara të rënda. Kjo varet nga rasti individual, ashpërsia e simptomave dhe aktiviteti përkatës profesional.

Në kushte të caktuara – veçanërisht në rastin e punës së rëndë fizike – është i mundur njohja si sëmundje profesionale. Në rrethana të caktuara, aktivitete të caktuara profesionale mund të mos jenë të mundshme në formën e zakonshme.

Me trajtimin e duhur, një shkallë e paaftësisë (GdB) - dmth. një paaftësi e rëndë - zakonisht nuk duhet të njihet. Kjo është e nevojshme vetëm në raste individuale dhe shumë rrallë nëse spondiloartriti vazhdon në mënyrë kronike me dhimbje të vazhdueshme.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shumë njerëz të moshuar zhvillojnë spondiloartrit në një moment, sepse nyjet e tyre vertebrale konsumohen me kalimin e kohës. Ka edhe shkaqe të tjera të spondiloartritit.

Ndodh, për shembull, kur shtylla kurrizore i nënshtrohet ngarkesave të rënda, si për shembull në disa sporte ose profesione. Parukierët ose mësueset e kopshteve ndonjëherë vuajnë nga spondiloartriti në shpinë cervikale, sepse shpesh u duhet të ulin kokën. Pesha e tepërt, nga ana tjetër, bën një tendosje të veçantë në shpinë mesit.

Skolioza, shpina e zbrazët (hiperlordoza lumbare), hernia diskale dhe sëmundjet reumatike janë shkaqe të tjera të mundshme.

Simptomat

Nyjet vertebrale janë në afërsi të nervave që rrjedhin në kanalin kurrizor brenda shtyllës kurrizore. Nëse kanali kurrizor ngushtohet nga spondiloartroza, simptomat janë të mundshme.

Të prekurit shpesh përjetojnë gjithashtu një ndjesi të pakëndshme shpimi gjilpërash. Këto ankesa zakonisht zhduken me kalimin e kohës ose nëse pacienti nuk lëviz. Në raste ekstreme, është e mundur që dëmtimi nervor i shkaktuar nga spondiloartriti mund të çojë edhe në paralizë.

Përveç kësaj, spondiloartriti shpesh e bën shtyllën kurrizore më të palëvizshme. Individët e prekur kanë vështirësi të përkulen ose të përkulen në njërën anë. Zakonisht, shtylla e mesit (LS) është më e prekur nga osteoartriti. Shtylla kurrizore cervikale (HWS) dhe shpina torakale (BWS) duhet të përballojnë më pak stres dhe për këtë arsye nuk zhvillojnë spondilartrozë aq shpejt.

Osteoartriti i shtyllës kurrizore të qafës së mitrës shpesh rezulton në dhimbje në qafë, e cila herë pas here rrezaton edhe në krahë.

Lexoni më shumë rreth simptomave të përgjithshme të osteoartritit në artikullin Simptomat e osteoartritit.

Diagnozë

Lexoni më shumë rreth diagnozës së konsumimit të kyçeve në artikullin Arthrosis.

Trajtim

Mjeku zakonisht trajton spondiloartritin në mënyrë konservative në fillim, për shembull me medikamente (ilaçe kundër dhimbjeve, relaksues të muskujve), terapi profesionale dhe terapi fizike. Terapitë manuale si trajtimi i pikës së nxitjes gjithashtu shpesh lehtësojnë simptomat.

Përveç kësaj, injeksione që përmbajnë analgjezik ndihmojnë. Kjo shpesh përfshin një anestezi lokale, të kombinuar me "kortizon" nëse është e nevojshme.

Në rastet e dhimbjeve të vazhdueshme, mjekët përdorin edhe procedura që fikin nervat që janë përgjegjës për ndjesinë e dhimbjes. Për këtë qëllim, ata përdorin valët e radios, për shembull. Nxehtësia e krijuar bën që nervat të shkatërrohen. Kjo e ashtuquajtur terapi me radiofrekuencë (gjithashtu neurotomi me radiofrekuencë) është shkencërisht më e studiuara.

Mund të lexoni më shumë rreth terapisë konservative për konsumimin e kyçeve në artikullin mbi osteoartritin.

decompression

Gjatë një laminektomie, mjeku heq pjesë individuale të kockave nga vertebra. Kjo është e rëndësishme kur strukturat kockore ngushtojnë kanalin kurrizor dhe hapjet nëpër të cilat kalojnë nervat. Nervat e shtypura lehtësohen në këtë mënyrë.

Ndërhyrje pa shkrirje

Për të stabilizuar një shtyllë kurrizore të paqëndrueshme, është e mundur që mjeku të fusë të ashtuquajturat vida pedikulli në disa rruaza. Kjo është veçanërisht e dobishme kur pacientët kanë dhimbje gjatë lëvizjes. Vidhat kanë një lidhje të veçantë dhe mund të lidhen me njëra-tjetrën nëpërmjet një shufre. Në këtë mënyrë, ata sjellin rruazat në pozicionin e duhur. Për të siguruar që nyjet vertebrale mbeten ende të lëvizshme, mjeku përdor një shufër të lëvizshme. Në këtë mënyrë ai stabilizon shtyllën kurrizore por nuk e kufizon funksionin e saj.

Shkrirja e trupit vertebral

Përveç kësaj, një disk ndërvertebror i shkatërruar mund të zëvendësohet me një të ashtuquajtur kafaz. Kjo është një shportë e vogël e bërë prej metali, plastike ose qeramike. Në disa raste, mjeku gjithashtu "ndërton" materialin kockor të trupit në shpinë. Me kalimin e kohës, ajo rritet në rruaza dhe i lidh fort ato së bashku.

Shpina stabilizohet në zonat e operuara dhe nervat e shtypur rifitojnë më shumë hapësirë. Megjithatë, këto trajtime e bëjnë shtyllën kurrizore të ngurtësuar. Prandaj, ato zakonisht konsiderohen vetëm në rastet e spondiloartritit të avancuar.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Në rastin e spondiloartritit, lehtësimi i vazhdueshëm i dhimbjes shpesh mund të arrihet përmes terapisë së vazhdueshme. Kjo dhe një cilësi e mirë e jetës janë qëllimet kryesore të trajtimit.

Për ta arritur këtë, është veçanërisht e rëndësishme të ndërtohet muskulatura stabilizuese. Fizioterapia ofron udhëzime për vetë-ndihmë në këtë drejtim.

Parandalim

Konsumimi i lidhur me moshën mund të parandalohet vetëm në një masë të caktuar. Është e dobishme, për shembull, për të shmangur peshën e tepërt dhe stresin e njëanshëm.

Ushtrimi i rregullt dhe i ekuilibruar që forcon shpinën është një mënyrë e mirë për të parandaluar spondilartrozën dhe shumë çrregullime të tjera të shpinës.

Ata që përdorin teknika dhe mjete ndihmëse që lehtësojnë tendosjen dhe janë të lehta në nyje kur mbajnë ngarkesa të rënda dhe bëjnë punë të rënda fizike, shpesh parandalojnë sëmundjet profesionale dhe humbjen e orarit të punës.