Sportet e qëndresës

Çfarë është sporti i rezistencës?

Qëndrueshmëri sporti është sport në të cilin aftësohet trupi për t'i rezistuar një stimuli të caktuar stresi. Këto janë stimuj të stresit që zgjasin gjatë. Në durim sport, rezistenca e trupit stërvitet me kalimin e kohës. Në durim sportet, qëllimi kryesor është të përmirësojë aktivitetin kardiovaskular, të optimizojë gjak qarkullimi në muskujt që punojnë dhe përshtatja e proceseve metabolike me ngarkesën.

Llojet e sporteve të qëndrueshmërisë

Bëhet një dallim midis qëndrueshmërisë aerobike, në të cilën trupi ka oksigjen të mjaftueshëm të disponueshëm për të përballuar stresin dhe qëndresës anaerobe, në të cilën trupi merr forma metabolike në të cilat laktat prodhohet. laktat pragu i tolerancës është përmirësuar këtu, dmth aftësia e trupit për t'u marrë me nënproduktin metabolik. Ekzistojnë shumë forma të tjera të qëndrueshmërisë që i përshtaten llojit të ngarkesës oritenteiren, p.sh. durimi bazë, qëndrueshmëria e forcës, qëndrueshmëria specifike për sportet dhe shumë më tepër.

Cilat sporte i përkasin sporteve të rezistencës?

Sportet e qëndrueshmërisë përfshijnë të gjitha sportet në të cilat mbahet një ngarkesë për një periudhë të caktuar kohe. Sportet klasike të qëndresës janë: Sportet në grup si futbolli, hendbolli, volejbolli ose hokeji janë gjithashtu sporte të qëndrueshmërisë. Edhe pse kërkesat e forcës dhe shpejtësisë janë gjithmonë të përfshira, trupi kërkohet të performojë për një periudhë më të gjatë kohore. Sjellja e lodhjes së trupit është stërvitur. - Vrapim në distancë të gjatë

  • Cycling
  • Not
  • hiking
  • Triathlon
  • kanotazh
  • Skijimi ndër-vend
  • Kalërimi, ku disiplina sprint e sportit përkatës zakonisht nuk bie nën këputjen e qëndrueshmërisë

Si duhet ta rregulloj dietën time për sportet e qëndrueshmërisë?

In trajnim durimi trupi sfidohet për një periudhë të gjatë kohore dhe ka nevojë për shumë energji. Kështu që duhet të siguroheni që rezervat e energjisë së trupit janë të mbushura mirë para se të filloni stërvitjen. Ndryshe nga trajnimi forca, ka të bëjë me rezistencën, jo me rritjen e muskujve.

Shumë proteina nevojiten për rritjen e muskujve, pasi muskujt tanë përbëhen nga proteina. Në sportet e rezistencës, nga ana tjetër, rezervat e energjisë janë më të rëndësishme. Karbohidratet janë furnizues të shpejtë të energjisë.

Prandaj është e arsyeshme të hani një karbohidrate të pasur dietë para trajnimit. Njeriu duhet të bjerë përsëri në degëzuar karbohidratet (produkte drithërash, perime), pasi sheqeri i pastër konsumohet shpejt. Sidoqoftë, një sasi e caktuar e proteinave duhet gjithashtu të përfshihet në dietë për t’iu kundërvënë humbjes së muskujve. Nëse trupi nuk furnizohet me proteina të mjaftueshme, ai do të përdorë rezervat e proteinave të trupit, muskujt. Një sasi e caktuar e proteinave para stërvitjes mbron muskulin nga prishja gjatë ushtrimeve.

A mund të bëni sporte të rezistencës në shtëpi?

Sportet e durimit mund të bëhen edhe në shtëpi. Biçikletat e stërvitjes si p.sh. crosstrainers ose ergometrat janë të përshtatshme nëse ka hapësirë ​​të mjaftueshme, por gjithashtu mund të rrisni durimin duke punuar në shtëpi. Ushtrimet që rrisin pulsin për një periudhë më të gjatë kohore janë ideale për këtë qëllim.

Ushtrimet në të cilat punon i gjithë trupi (p.sh. Jumping Jacks ose Burpees) janë të përshtatshme për këtë qëllim. Zakonisht stërvitje të tilla janë ushtrime të qëndrueshmërisë së forcës. Një ushtrim kryhet për një periudhë më të gjatë kohore, matur në kohë ose përsëritje.

Zakonisht pushimi zëvendësohet nga një ushtrim për një grup tjetër të muskujve, në mënyrë që rrahjet e pulsit të qëndrojnë përgjithmonë në një nivel të ngritur. Trajnimi në qark i këtij lloji është ideal nëse keni pak kohë dhe doni të sfidoni veten në shtëpi. Idetë e trajnimit mund të gjenden në një larmi të internetit ose në aplikacione, dhe gjithashtu ka disa libra ose video që ofrojnë plane trajnimi për trajnim në shtëpi.