Sputum: Përshkrimi, Pamja, Llojet

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është sputum? Sekretimi nga rrugët e frymëmarrjes gjatë kollitjes
 • Si duket sputum? p.sh. e bardhë ose e pangjyrë dhe e qartë (p.sh. në COPD, astma, fibrozë cistike), e verdhë-gjelbër dhe e turbullt (p.sh. në anginë purulente, skarlatina, pneumoni), kafe në të zezë (p.sh. te duhanpirësit) ose me gjak (p.sh. në kancerin e mushkërive) .
 • Shkaku: Procesi natyral i pastrimit të mushkërive për të hequr substancat e dëmshme dhe patogjenët nga mushkëritë.
 • Kur të shihni një mjek? Në rast të prodhimit të zgjatur të pështymës, kontaminimit të gjakut, simptomave shtesë si ethe ose gulçim.
 • Ekzaminimi: Ekzaminimi i pështymës në laborator
 • Trajtimi: Në varësi të shkakut themelor: p.sh. mjekim mukolitik, antibiotikë, inhalacione.

Përkufizimi i pështymës

Sputum është termi mjekësor për sputum. Është një sekrecion ose lëng i prodhuar nga mukoza e tubave bronkiale. Shërben për pastrimin e mushkërive. Megjithatë, prodhimi i tepërt i pështymës mund të jetë gjithashtu një shenjë e një sëmundjeje të frymëmarrjes.

Në varësi të shkakut, sasia, ngjyra dhe konsistenca e pështymës mund të ndryshojnë. Pamja dhe konsistenca e pështymës shpesh i jep mjekut një indikacion fillestar nëse ekziston një sëmundje respiratore (p.sh. pneumonia, COPD, kanceri i mushkërive, bronkiti).

Si duket sputum?

Konsistenca e pështymës gjithashtu mund të ndryshojë dhe mund të jetë e hollë, viskoze, ngjitëse, me gunga, e thërrmuar, e shkumëzuar ose e rrudhur, për shembull.

Kuptimi: ngjyra dhe cilësi

Pështyma e shëndetshme është zakonisht e ndritshme dhe shfaqet vetëm herë pas here dhe në sasi të vogla. Nga ana tjetër, sputumi i tepërt ose i zbardhur shpesh tregon një sëmundje të traktit respirator. Nga njëra anë, ndotësit e thithur (p.sh. pirja e duhanit) mund të dëmtojnë mukozën e tubave bronkiale, nga ana tjetër, viruset, bakteret ose kërpudhat e thithura mund të shkaktojnë një infeksion dhe të ndezin rrugët e frymëmarrjes (infeksion i traktit respirator). Ngjyra dhe konsistenca e pështymës japin një tregues fillestar të shkakut.

E rëndësishme: Edhe pse sputum mund t'i japë mjekut një tregues fillestar të shkakut, ekzaminime të mëtejshme janë të nevojshme për një diagnozë të besueshme.

Pështymë qelqore-bardhë

Pështyma e shtuar, e bardhë-qelqtë shpesh tregon një infeksion viral si bronkit akut, grip ose një ftohje të thjeshtë.

Megjithatë, sëmundjet kronike të mushkërive si COPD, astma bronkiale ose bronkiti kronik si dhe fibroza cistike (fibroza pulmonare cistike) gjithashtu mund të çojnë në prodhimin e tepërt të pështymës së bardhë të qelqtë. Pështyma është zakonisht e trashë dhe e rrëshqitshme. Pështyma ndodh për një periudhë më të gjatë kohore ose në mënyrë të përsëritur.

Pështymë e verdhë-gjelbër

Pështyma e verdhë në të gjelbër zakonisht përmban qelb dhe shpesh tregon një infeksion bakterial të frymëmarrjes si angina purulente, ethet e kuqe, pneumoni, kollë e mirë ose tuberkuloz. Në rastin e infeksioneve bakteriale, pështyma shpesh ka erë të keqe dhe është e thërrmuar. Viruset janë gjithashtu rrallë shkaku i pështymës në të verdhë-gjelbër.

Nëse mukoza është e verdhë ose e gjelbër, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se bakteret janë përgjegjëse për infeksionin. Prandaj, mjeku duhet të administrojë antibiotikë vetëm pas një diagnoze të besueshme të një infeksioni bakterial (në laborator).

Shumë nga këto sëmundje shoqërohen edhe me ethe, kollë dhe dhimbje të fytit. Megjithatë, mund të ndodhë edhe një kollë pa pështymë (p.sh. kollë e thatë). Gjithashtu është e mundur që pështyma të prodhohet pa kollë.

Sasitë e mëdha të sputumit të gjelbër në të verdhë mund të tregojnë zgjerim patologjik të mushkërive (bronkektazi). Kjo pështymë zakonisht përbëhet nga një shtresë e sipërme me shkumë, një shtresë e mesme mukoze dhe një sediment viskoz me qelb ("sputum me tre shtresa"). Një alergji (astma alergjike) gjithashtu mund të jetë shkaku i pështymës së verdhë.

Pështymë gri, kafe ose e zezë

Kolla e duhanpirësit, nga ana tjetër, zakonisht shfaqet së bashku me pështymë kafe ose, më rrallë, të zezë në mëngjes.

Pështymë e përgjakshme

Pështyma që përmban gjak (hemoptizë) mund të duket rozë, e kuqe e lehtë ose kafe e ndryshkur dhe përmban njolla të kuqe ose kafe. Mund të tregojë një dëmtim ose sëmundje të traktit respirator. Për shembull, sekrecionet e ndryshkura në kafe ndodhin ndonjëherë në pneumoni.

Gjakderdhja e kuqe e ndezur dhe me vija në pështymë shihet gjithashtu shpesh në rastin e trakesë së përflakur ose tubave bronkiale, si dhe kancerit të mushkërive. Megjithatë, aspergilloza (sëmundje e shkaktuar nga myku), COPD, bronkiti kronik, astma bronkiale, absceset e mushkërive, bronkiektazia ose tuberkulozi mund të çojnë gjithashtu në gjak në pështymë. Në rastin e tuberkulozit në veçanti, kjo zakonisht manifestohet në formën e njollave të vogla të gjakut në pështymë.

Nëse pështyma përbëhet ekskluzivisht nga gjaku (hemaptoe), kjo gjithashtu mund të tregojë kancerin e mushkërive ose plasjen e një arterie bronkiale. Pështyma rozë dhe e shkumëzuar, nga ana tjetër, zakonisht tregon edemë pulmonare. Ky është uji në mushkëri, i cili është një urgjencë mjekësore.

Si prodhohet sputum?

Sistemi bronkial është i ngulitur në mushkëri dhe funksionon si një sistem tubash që transporton oksigjenin në trup. Nga tubi i mushkërive, bronket degëzohen në të dy mushkëritë si degët e një peme. Në membranën mukoze të bronkeve, qeliza të caktuara - të ashtuquajturat qeliza gote - formojnë një sekret që mbulon një pjesë të madhe të rrugëve të frymëmarrjes me një shtresë të hollë mukusi.

Kjo ka për detyrë të mbrojë mushkëritë nga trupat e huaj, pluhuri, patogjenët (p.sh. viruset, kërpudhat, bakteret) ose grimcat e tymit. Për ta bërë këtë, qerpikët në sipërfaqen e mukozës transportojnë sekrecionet në të cilat substancat e dëmshme ngjiten drejt gojës me lëvizje ritmike, sikur në një rutine. Atje më pas kollitet në formë sputum (kollë produktive). Prandaj, formimi i pështymës është një reagim natyral i trupit për të pastruar rrugët e frymëmarrjes.

Megjithatë, nëse membrana mukoze dëmtohet (p.sh. nga pirja e duhanit), viruset, bakteret dhe organizmat e tjerë të dëmshëm mund të shumohen lehtësisht mbi të dhe të shkaktojnë inflamacion, për shembull. Si rezultat, qelizat që prodhojnë mukus prodhojnë gjithnjë e më shumë mukozë (zakonisht të trashur) për të pastruar mushkëritë nga substancat e dëmshme. Në varësi të shkakut, ngjyra dhe konsistenca e pështymës mund të ndryshojnë gjithashtu (shih më lart).

Kur të shihni një mjek?

 • sputum dhe kolla vazhdojnë për më shumë se disa ditë.
 • pështyma ka ngjyrë të përgjakshme ose purulente (të verdhë).
 • shfaqen simptoma shtesë si ethe, dhimbje gjoksi ose gulçim.

Pështyma e përgjakshme duhet të kontrollohet nga një mjek, veçanërisht te duhanpirësit.

Si e shqyrton mjeku sputumin?

Ngjyra dhe konsistenca e pështymës mund t'i japë mjekut një tregues fillestar të shkakut dhe sëmundjeve të mundshme. Megjithatë, për të vendosur një diagnozë të besueshme, mjeku zakonisht kryen ekzaminime të mëtejshme. Për shembull, mjeku do të ekzaminojë sputumin në laborator nën një mikroskop (ekzaminimi i pështymës).

Kjo lejon që patogjenët si bakteret, kërpudhat ose viruset, të cilat shpesh janë përgjegjëse për infeksionet e frymëmarrjes, të zbulohen në sputum. Mjeku gjithashtu mund të zbulojë qeliza të ndryshuara patologjikisht në pështymë, të cilat ndonjëherë mund të tregojnë kancer të mushkërive.

Nëse është e nevojshme, mjeku do të kryejë gjithashtu një test gjaku për të përcaktuar nivelet e inflamacionit dhe patogjenët e mundshëm. Në varësi të shkakut të dyshuar, mjeku më pas do të organizojë ekzaminime të mëtejshme si një radiografi e mushkërive, skanim CT, MRI ose bronkoskopi.

Si kryhet ekzaminimi i pështymës?

Nëse dyshohet për një infeksion me baktere ose kërpudha, kampioni i pështymës ruhet në një tretësirë ​​ushqyese në një inkubator për disa ditë. Nëse prej saj rritet një kulturë bakteriale ose kërpudhore, atëherë mjeku mund të përcaktojë patogjenin e saktë dhe të fillojë trajtimin e duhur.

Këshillat e mëposhtme do t'ju ndihmojnë të merrni sputum:

 • Është më e lehtë të kolliteni sputumin në mëngjes pas zgjimit.
 • Shpëlajeni gojën tërësisht me ujë rubineti paraprakisht. Kjo siguron që pështyma të përzihet sa më pak të jetë e mundur me mikrobet e pranishme në mënyrë natyrale në gojë (flora e gojës). E rëndësishme: Mos i lani dhëmbët paraprakisht dhe mos e shpëlani gojën me gargarë.
 • Kolliteni mukozën me forcë lart në gojë dhe më pas pështyjeni në filxhan. Për të marrë një sasi të mjaftueshme, shpesh është e nevojshme të përsëritet procesi.
 • Mbyllni filxhanin menjëherë pas kësaj dhe dorëzojeni tek mjeku sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse kjo nuk është e mundur, mbajeni enën me sputum në frigorifer derisa ta dorëzoni.

Si duket trajtimi?

Në rastin e infeksioneve të rrugëve të frymëmarrjes të shoqëruara me kollë dhe prodhim të pështymës, është e rëndësishme që të pini mjaftueshëm dhe ta merrni me lehtësi fizikisht. Në rastin e një kolle produktive, mjeku mund të përshkruajë edhe ilaçe ekspektorante në formën e tabletave, lëngjeve ose inhalacioneve. Këta agjentë e bëjnë mukozën viskoze më të lëngshme dhe e bëjnë më të lehtë kollitjen e pështymës. Ilaçet anti-inflamatore mund të ndihmojnë gjithashtu me inflamacionin e tubave bronkial. Është më mirë të pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për këtë.