Stent: Përkufizimi, Arsyet, Procedura dhe Rreziqet

Çfarë është një stent?

Një stent stabilizon enët e ngushtuara pasi ato janë zgjeruar. Qëllimi është të parandalohet që anija të mos bllokohet përsëri. Përveç kësaj, mbështetësja vaskulare e bërë nga fibra metalike ose sintetike fikson depozitat vaskulare, zbut sipërfaqen e brendshme të enës duke e shtypur atë në murin e enës dhe në këtë mënyrë përmirëson rrjedhjen e gjakut në enë. Varianti më i zakonshëm është "stenti i zemrës" në arteriet koronare, i cili përdoret në pacientët me sëmundje koronare të zemrës. Këtu, stenti tashmë ka zëvendësuar operacionin bypass. Kirurgu përdor një tub të hollë plastik (kateter) për të futur stentën, i cili mund të kompresohet fort falë strukturës së tij të rrjetës së hollë. Ka lloje të ndryshme.

Stent vetë-vendosës

Stent për zgjerimin e balonit

Stenti i palosur është ngjitur në një të ashtuquajtur kateter baloni, i cili mund të fryhet si pjesë e një procedure vazodilatimi të njohur si angioplastika transluminale perkutane (PTA). Rrjeta metalike e stentit më pas ruan formën e saj të zgjeruar.

Stentet e veshura

Përveç stenteve të pambuluara (stentet metalike të zhveshura, BES), stentet me elucionin e drogës (DES) tani po përdoren gjithnjë e më shpesh. Mjekimi i lëshuar parandalon formimin e qelizave të reja dhe në këtë mënyrë kundërvepron ri-okluzionin (ri-stenozën). Hulumtimet po kryhen gjithashtu për stentet plotësisht të bioresorbueshme (BRS), të cilat degradohen pas njëfarë kohe, për shembull për të shmangur rrezikun në rritje të okluzionit nga mpiksja e gjakut nëse stenti qëndron në vend për një periudhë më të gjatë kohore.

Kur kryhet vendosja e stentit?

Një stent përdoret gjithmonë kur një zgjerim i përhershëm i një ene të mbyllur ose organi të zbrazët nuk mund të garantohet thjesht duke zgjeruar enët (angioplastika transluminale perkutane, PTA).

Kjo ndodh më shpesh në situatat e mëposhtme

 • Ngushtimi i arterieve koronare në sëmundjet koronare të zemrës (CHD)
 • Çrregullime të qarkullimit të gjakut në arteriet e krahut dhe të këmbës në sëmundjen okluzive të arterieve periferike (PAD)
 • Goditja në tru për shkak të ngushtimit të arterieve karotide (stenozë karotide)
 • Zgjerimi i aortës (aneurizma e aortës)
 • Ngushtimi i arterieve renale (stenozë e arteries renale)
 • Ngushtimi i kanaleve (p.sh. stenoza e kanalit biliar)

Si bllokohen anijet?

Megjithatë, një mpiksje gjaku (tromb) gjithashtu mund të bllokojë një enë pa arteriosklerozë. Tre faktorë janë përgjegjës për formimin e një trombi (triada Virchow): një ndryshim në përbërjen e gjakut, një ngadalësim i rrjedhjes së gjakut dhe ndryshime në muret e enëve të gjakut. E ashtuquajtura emboli gjithashtu mund të shkaktojë një mbyllje vaskulare. Trombet shkëputen nga vendndodhja e tyre origjinale dhe udhëtojnë përmes qarkullimit të gjakut në enë më të ngushta, ku shkaktojnë bllokimin. Megjithatë, një stent zakonisht nuk ka nevojë të vendoset në rast të ngjarjeve të tilla tromboembolike.

Çfarë bëhet gjatë vendosjes së stentit?

Pas administrimit të një anestezie lokale, mjeku fillimisht shpon një enë gjaku afër sipërfaqes, zakonisht arterien në krah ose ijë, dhe fut një "këllëf". Nën kontrollin me rreze X, ai shtyn një kateter të posaçëm përmes tij në shtrëngimin e enës së bllokuar dhe injekton medium kontrasti për të vizualizuar shtrëngimin përsëri.

Në PTA, një tullumbace e palosur vendoset në majë të kateterit. Sapo vendoset në shtrëngim, mbushet me një përzierje të kripës dhe mediumit të kontrastit dhe zgjerohet. Baloni shtyp depozitat dhe kalcifikimet në murin e anijes dhe kështu hap enën.

Pasi të përfundojë vendosja e stentit, mjekët heqin të gjithë kateterët dhe këllëfin dhe vendosin një fashë presioni. Kjo duhet të qëndrojë në vend për disa orë.

Cilat janë rreziqet e implantimit të stentit?

Përveç rreziqeve të përgjithshme kirurgjikale si infeksionet, çrregullimet e shërimit të plagëve dhe gjakderdhjet e vogla, komplikimet e mëposhtme mund të ndodhin në raste të rralla:

 • Aritmi kardiake gjatë procedurës
 • Okluzioni vaskular
 • Perforim vaskular me humbje gjaku kërcënuese për jetën
 • Sulm në zemër ose goditje në tru
 • Tromboza e stentit: Stenti bllokohet nga një mpiksje gjaku

Komplikimet në fund të fundit varen shumë nga vendndodhja e implantimit të stentit. Kushtet para-ekzistuese të pacientit gjithashtu ndikojnë në shkallën e komplikimeve.

Çfarë duhet të kem parasysh pas vendosjes së stentit?

Brenda javëve të para pas operacionit të stentit, një mjek do t'ju ekzaminojë përsëri tërësisht. Ai do të dëgjojë zemrën dhe mushkëritë tuaja dhe do të kryejë teste të ndryshme, si EKG në pushim, matje të presionit të gjakut dhe teste laboratorike. Këto përsëriten në intervale të rregullta.

Jeta me stent

Një stent nuk ju kufizon në jetën tuaj të përditshme. Ekzaminimet si rezonanca magnetike (MRI) janë gjithashtu të mundshme. Mos pirja e duhanit, aktiviteti i rregullt fizik dhe një dietë e ekuilibruar janë të dobishme në parandalimin e vazokonstriksionit të shkaktuar nga pllakat. Nëse arrini të mbani nën kontroll faktorët e rrezikut për arteriosklerozën, mund të mos keni nevojë për një stent të ri.

Sport me stent

Aktiviteti fizik i rregullt ka këto efekte pozitive në trup:

 • përmirëson furnizimin me oksigjen të trupit
 • ul presionin e gjakut
 • rregullon nivelet e sheqerit në gjak
 • rregullon nivelin e lipideve në gjak
 • redukton depozitat e yndyrës
 • kundërshton proceset inflamatore
 • promovon peshë të shëndetshme trupore
 • redukton hormonet e stresit

Një stent nuk është një kriter përjashtimi për sportin. Stenti nuk shkakton asnjë kufizim. Megjithatë, është e rëndësishme të zgjidhni një lloj sporti që nuk ngarkon shumë sistemin kardiovaskular dhe i përshtatet sëmundjes themelore.

Trajnimi i moderuar i qëndrueshmërisë është veçanërisht i përshtatshëm për shumicën e pacientëve me zemër. Kjo përfshin, për shembull

 • (i shpejtë) ecje
 • Ecja në një dyshek të butë/në rërë
 • hiking
 • Ecja dhe ecja nordike
 • vraponte për sport
 • Skijimi ndër-vend
 • Gjimnastikë me hapa
 • Trajnim për çiklizëm ose ergometër
 • Ngjitja e shkallëve (p.sh. në stepper)

Fillimi i stërvitjes pas operacionit të stentit

Sa kohë duhet të pushoj pasi të jetë vendosur një stent? Kjo varet nga sëmundja themelore. Pas një infarkti të lehtë të miokardit, pacienti zakonisht mund të kthehet ngadalë në aktivitet pas rreth një jave. Nga ana tjetër, pas një ataku të rëndë në zemër, ata do të trajtohen më gjatë në spital. Mobilizimi i parë terapeutik zakonisht fillon aty.

Shënim: Nëse keni një sëmundje të zemrës, gjithmonë duhet të diskutoni fillimin e stërvitjes me mjekun që ju trajton. Ata e dinë rastin tuaj dhe gjendjen tuaj fizike dhe mund të bëjnë një rekomandim të duhur.

Kur filloni stërvitjen, është e rëndësishme të filloni me një intensitet të ulët dhe ta rritni ngadalë.