Lindja e vdekur: Shkaqet dhe çfarë mund të ndihmojë

Kur është lindja e vdekur?

Në varësi të vendit, ka përkufizime të ndryshme për një lindje të vdekur. Faktorët vendimtarë janë java e shtatzënisë dhe pesha e lindjes së fëmijës në momentin e vdekjes.

Në Gjermani, një fëmijë konsiderohet i vdekur nëse nuk tregon shenja jete në lindje pas javës së 22-të të shtatzënisë dhe peshon të paktën 500 gram. Në këtë rast, prindërit mund t'i japin fëmijës një emër. Ky emër shënohet në regjistrin e vdekjeve. Zyra e gjendjes civile do të lëshojë një certifikatë për fëmijën tuaj, e cila do t'ju nevojitet për agjencitë e sigurimeve shoqërore dhe punëdhënësit. Ndryshe nga rasti i abortit, pas lindjes së vdekur ju keni të drejtën e mbrojtjes së lehonisë, ndihmës familjare dhe një mamie pas lindjes.

Lindja e vdekur: Ndonjëherë e papritur, ndonjëherë me shenja.

Për disa gra, gjakderdhja, dhimbja e barkut dhe/ose mungesa e lëvizjeve të fetusit njoftojnë se diçka nuk është në rregull. Ekografia mund të konfirmojë dyshimin: foshnja në bark nuk jep shenja jete! Megjithatë, ndonjëherë, gjithçka duket se është si zakonisht, kështu që mjeku në mënyrë të papritur zbulon vdekjen e foshnjës gjatë kontrollit.

Ndoshta gjinekologu diagnostikon një keqformim të rëndë tek fëmija i palindur, me të cilin ai nuk është i zbatueshëm dhe do të vdesë menjëherë pas lindjes. Për të parandaluar që një fëmijë kaq i dëmtuar rëndë të mbijetojë në lindje, ndonjëherë mund të jetë i nevojshëm fetocidi (vrasja e qëllimshme e një fëmije të palindur në mitër).

Të gjithë skenarët përfundojnë në të njëjtën situatë të pashpresë: lindja e foshnjës së dashur.

Lajm shokues për lindjen e vdekur

Shumë gra, sapo mësojnë për vdekjen e fëmijës së tyre, duan t'i japin fund situatës së pangushëllueshme dhe të pashpresë sa më shpejt dhe me prerje cezariane. Megjithatë, merrni kohën tuaj. Ju keni krijuar një lidhje emocionale me fëmijën tuaj të palindur gjatë javëve të shtatzënisë, e cila tani ka marrë fund krejt papritur. Ndarja shumë shpejt me prerje cezariane e bën të vështirë lamtumirë dhe mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm në procesin e pikëllimit.

Prandaj shpesh është më mirë të lindësh një fëmijë i vdekur, gjë që është e mundur në shumicën e rasteve. Pyesni gjinekologun ose maminë tuaj për këshilla të hollësishme dhe të qetë për një "lindje të heshtur" të tillë.

“Lindja e heshtur

Nëse fëmija nuk është i qëndrueshëm për shkak të një keqformimi të rëndë, ai mund të lindë i gjallë dhe të vdesë në krahët e prindërve disa minuta ose orë më vonë. Për të siguruar që fëmija juaj të mos vuajë gjatë procesit, mjeku do të administrojë një qetësues kundër dhimbjeve ose do t'i japë mbështetje frymëmarrjes nëse është e nevojshme. Në thelb, ju nuk jeni vetëm në këtë situatë. Mjekët dhe mjekët obstetër janë aty për t'ju mbështetur.

Shkaqet e lindjes së foshnjës

Pas një lindjeje të vdekur, shumë prindër mundohen nga pyetja "pse". Përgjigja për këtë pyetje mund të jetë e rëndësishme për procesin e pikëllimit, për të pajtuar me atë që kanë përjetuar, si dhe për shtatzënitë e mëvonshme.

Arsyet për një lindje të vdekur mund të jenë:

  • Çrregullime të placentës, p.sh., probleme të qarkullimit të gjakut ose shkëputje e parakohshme e placentës
  • Mungesa e oksigjenit për arsye të tjera përveç çrregullimit të placentës
  • Infeksionet që dëmtojnë foshnjën ose placentën dhe transmetohen përmes lëngut amniotik ose membranave të vezës
  • furnizimi i pamjaftueshëm i fëmijës nëpërmjet kordonit të kërthizës (nyjet e kordonit të kërthizës, prolapsi i kordonit të kërthizës, kordoni i kërthizës rreth qafës)
  • keqformime fetale

autopsi pas lindjes së vdekur

Pas lindjes pas lindjes së vdekur

Qoftë lindje e vdekur apo prerje cezariane, periudha pas lindjes është një kohë e trishtuar për shumicën e nënave. Për trupin, nuk ka dallim midis lindjes së gjallë dhe lindjes së vdekur: barku i zbrazët, dhimbjet e mëvonshme dhe fillimi i prodhimit të qumështit janë të pranishme në të dyja rastet. Në një lindje të vdekur, e gjithë kjo është një kujtesë e përditshme e humbjes së dhimbshme. Ky është fillimi i asaj që mund të jetë një periudhë e zgjatur zie.

Në periudhën pas lindjes së vdekur, mamitë janë shpesh pika e parë e kontaktit. Ata janë aty për të ndihmuar me problemet fizike dhe emocionale dhe për të ofruar informacione të dobishme, për shembull, për një kurs të veçantë regresioni pas lindjes për gratë pas lindjes së vdekur.

Pas një lindjeje të vdekur, sigurimi shëndetësor mbulon koston e një mamie pas lindjes për disa javë.

Ritualet e lamtumirës

Pas një lindjeje të vdekur, prindërit, vëllezërit e motrat dhe të afërmit duhet të jenë në gjendje të thonë lamtumirë. Është e mundur të shtroni trupin në klinikë, në shtëpinë e funeralit ose në shtëpi. Më pas, ju mund ta varrosni fëmijën tuaj të vdekur në varrin e familjes ose në varrin e një fëmije. Djegia ose varrimi në tokë, si dhe varrimi jashtë varrezave në një varr peme ose varrimi në det janë të mundshme pas lindjes së vdekur.

Vajtim pas lindjes së vdekur

Nëna, babai, vëllezërit e motrat, të afërmit - të gjithë ata që e prisnin me padurim fëmijën janë të pikëlluar. Secili e bën këtë në mënyrën e vet: disa në heshtje dhe introspektivë, të tjerët me lot dhe me vajtime të forta. Miqtë dhe të afërmit e mirëkuptues dhe të dhembshur që ju qëndrojnë pranë dhe të cilëve ju mund t'i shpërndani zemrën tuaj janë një dhuratë.

Ditët e veçanta përkujtimore (ditëlindja, "Ndriçimi i qirinjve në mbarë botën"), kujdesi për varrin e një fëmije dhe mbajtja e një ditari janë mënyra për të jetuar pikëllimin dhe për të përpunuar atë që ka ndodhur. Kjo është e rëndësishme që më vonë kujtimi i lindjes së vdekur të mos ndihet më vetëm me dhimbje, por të shoqërohet edhe me dashuri dhe mirënjohje ndaj fëmijës së humbur.

Lindja e vdekur - atëherë dhe tani

Shumëçka ka ndryshuar në dekadat e fundit. Në të kaluarën supozohej se lidhja mes nënës dhe fëmijës krijohej vetëm pas lindjes dhe shikimi i fëmijës së vdekur do të përkeqësonte traumën. Prandaj, në rastin e lindjes së vdekur, gratë nuk arritën ta shihnin fëmijën e tyre dhe nuk kishte varrim. Megjithatë, përvojat e grave të prekura tregojnë se shikimi dhe ndjenja e fëmijës ka një efekt pozitiv në procesin e pikëllimit. Qenia e vogël është kështu – qoftë edhe për një kohë të shkurtër – pjesë e jetës dhe e pranuar si një qenie e plotë njerëzore.