Kanceri i stomakut: Simptomat, prognoza, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Fillimisht, fryrje, humbje e oreksit, neveri ndaj disa ushqimeve, më vonë me gjak, të vjella me gjak, gjak në jashtëqitje, dhimbje në pjesën e sipërme të barkut, urth, vështirësi në gëlltitje, humbje të padëshiruar në peshë, djersitje gjatë natës dhe temperaturë.
 • Kursi: Përhapet në mënyrë progresive nga vendi i origjinës në indet ngjitur dhe jep metastaza në organe të tjera ndërsa sëmundja përparon.
 • Shkaqet: Kanceri i stomakut shkaktohet nga ndryshimet në materialin gjenetik të qelizave të stomakut. Nuk dihet saktësisht pse ndodhin këto.
 • Faktorët e rrezikut: Faktorët e rëndësishëm të rrezikut përfshijnë një dietë të pasur me kripë dhe me pak fibra. Alkooli, nikotina dhe disa toksina të prodhuara nga pirja e duhanit, pjekja në skarë dhe kurimi i ushqimit rrisin gjithashtu rrezikun e sëmundjeve.
 • Terapia: Nëse është e mundur, tumori hiqet kirurgjik. Kimioterapia dhe radioterapia përdoren para operacionit për të zvogëluar madhësinë e tumorit. Pas operacionit, ato përdoren për të parandaluar përsëritjen.
 • Parandalimi: Për të parandaluar kancerin e stomakut, është e dobishme të shmangni faktorët e rrezikut. Në veçanti, trajtimi i vazhdueshëm i infeksioneve me Helicobacter pylori dhe një dietë e shëndetshme duket se zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes.

Çfarë është kanceri i stomakut?

Më shpesh, qelizat e gjëndrave të mukozës gastrike që prodhojnë lëngun e stomakut degjenerojnë. Mjekët më pas flasin për një adenokarcinoma. Në raste të rralla, tumori e ka origjinën nga qelizat limfatike (limfoma MALT) ose nga qelizat e muskujve dhe të indit lidhor (sarkoma).

Kanceri i stomakut: shpeshtësia

Kanceri i stomakut është një sëmundje e moshës më të madhe. Mosha mesatare e fillimit është 72 vjeç për burrat dhe 76 për gratë. Vetëm rreth dhjetë për qind e të gjithë të prekurve e zhvillojnë sëmundjen në moshën 30 deri në 40 vjeç.

Fazat e kancerit të stomakut

Në varësi të malinjitetit të tij dhe përhapjes së qelizave kancerogjene në stomak, si dhe në nyjet limfatike apo pjesë të tjera të trupit, mjekët e ndajnë kancerin e stomakut në faza të ndryshme.

Klasifikimi sipas malinjitetit

Nga ana tjetër, në fazën G4, dallimet janë shumë të mëdha dhe qelizat e degjeneruara të stomakut kanë humbur tashmë shumë nga vetitë dhe aftësitë e tyre tipike. Në këtë kontekst, mjekët flasin edhe për qeliza të padiferencuara. Sa më i avancuar të jetë stadi, aq më agresiv rritet zakonisht tumori.

Klasifikimi sipas shkallës së përhapjes

Madhësia e tumorit (T):

 • T1: tumori i hershëm i kufizuar në shtresën më të brendshme të mukozës
 • T2: tumori ndikon gjithashtu në shtresën e muskujve të lëmuar të stomakut
 • T3: tumori ndikon gjithashtu në shtresën e jashtme të indit lidhor (seroza) të stomakut
 • T4: Tumori gjithashtu prek organet përreth

Nyjet limfatike (N):

 • N1: Një deri në dy nyje limfatike përreth (rajonale) preken nga qelizat e kancerit.
 • N2: Tre deri në gjashtë nyje limfatike rajonale preken nga qelizat e kancerit.

Metastazat (M):

 • M0: Nuk ka metastaza të largëta në organet e tjera.
 • M1: Ka metastaza të largëta në organe të tjera.

Shembull: një tumor T2N2M0 është një kancer gastrik që tashmë ka pushtuar shtresën muskulore të stomakut (T2), ka prekur tre deri në gjashtë nyjet limfatike përreth (N2), por nuk ka shkaktuar ende metastaza të kancerit të stomakut (M0).

Cilat janë simptomat e kancerit të stomakut?

Ndërsa sëmundja përparon, të prekurit shpesh ankohen për një ndjenjë të vazhdueshme ngopjeje në pjesën e sipërme të barkut ose për një humbje të papritur të oreksit. Nëse këto simptoma shumë jospecifike nuk zhduken vetë pas tetë javësh më së voni, ato mund të jenë simptoma të kancerit të stomakut. Më pas është e rëndësishme që të prekurit të shkojnë menjëherë te mjeku.

Të vjella me gjak dhe jashtëqitje të ngurta

Ndryshimi i ngjyrës dhe konsistencës është për shkak të reagimit të gjakut me acidin gastrik. Përveç kësaj, gjaku i kuq i ndezur koagulohet gjatë rrugës përmes zorrëve, gjë që sjell edhe një ndryshim në ngjyrë. Nga ana tjetër, sa më i lehtë dhe më i freskët gjaku të jetë në jashtëqitje, aq më poshtë në traktin tretës është zakonisht burimi i gjakderdhjes.

Anemi

Simptomat e kancerit të stomakut në fazën e avancuar

Në fazën e avancuar të tumorit, simptomat e mëtejshme të kancerit të stomakut bëhen të dukshme: të prekurit shpesh vërejnë një humbje të padëshiruar në peshë të shkaktuar nga tumori. Nëse karcinoma e stomakut ndodhet në daljen e stomakut, kalimi i ushqimit në zorrë mund të pengohet. Kjo shkakton një ndjenjë ngopjeje, e shoqëruar shpesh me nauze dhe të vjella. Të vjellat shpesh ndodhin në rrjedhje.

Në kancerin e avancuar, tumori ndonjëherë mund të ndihet në pjesën e sipërme të barkut. Si një shenjë e mëtejshme e kancerit të stomakut, vështirësitë në gëlltitje dhe një ndjenjë e përgjithshme dobësie ndonjëherë ndodhin gjatë rrjedhës së sëmundjes.

Simptomat e kancerit metastatik të stomakut

Në fazat e avancuara, kanceri i stomakut shpesh formon tumore bijë në organe të tjera. Në varësi të organit të përfshirë, shfaqen simptoma të tjera:

Tek gratë, karcinoma e stomakut ndonjëherë përhapet në vezore. Qelizat e tumorit "pikojnë" nga stomaku në zgavrën e barkut dhe zakonisht prekin të dy vezoret. Mjekët e quajnë tumorin që rezulton një "tumor Krukenberg". Simptomat këtu janë gjithashtu relativisht jo specifike. Për shembull, shfaqen gjakderdhje vaginale, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale dhe simptoma B.

Shenjat e mundshme të kancerit të stomakut? Absolutisht merrni seriozisht!

Megjithatë, të prekurit shpesh nuk i marrin seriozisht simptomat e mundshme të kancerit të stomakut. Veçanërisht të moshuarit shpesh ia atribuojnë ankesat e tyre pleqërisë ose gabimisht gjejnë një shpjegim tjetër për shenjat e dyshimta. Kanceri i stomakut është një sëmundje serioze që është më e vështirë për t'u trajtuar sa më vonë të zbulohet. Nëse mjeku e diagnostikon sëmundjen herët, nga ana tjetër, ka një shans të mirë për shërim.

A është i shërueshëm kanceri i stomakut?

Por edhe nëse sëmundja është tashmë shumë e avancuar dhe nuk ka më asnjë shpresë për shërim, mjekësia ofron mundësi gjithëpërfshirëse për ta bërë kohën e mbetur të jetës sa më pa dhimbje dhe të këndshme për të prekurit. Në Gjermani ekzistojnë specialistë të mjekësisë paliative posaçërisht për këtë qëllim, të cilët specializohen, ndër të tjera, në ofrimin e kujdesit optimal për personat me kancer në stomak dhe të afërmit e tyre.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Përse ndodhin ndryshimet gjenetike që çojnë në kancerin e stomakut ende nuk dihet saktësisht. Megjithatë, ka shumë faktorë rreziku që nxisin kancerin e stomakut.

Zakonet dietike

Toksinat nga disa lloje myku, aflatoksinat, janë po aq kancerogjene. Për këtë arsye, nuk këshillohet të konsumoni ende ushqime të mykura.

Pirja e duhanit dhe alkooli

Nikotina dhe alkooli janë gjithashtu substanca kancerogjene që rrisin rrezikun e kancerit të stomakut dhe kancereve të tjera.

Sëmundje të tjera

Disa sëmundje janë gjithashtu të lidhura me zhvillimin e kancerit të stomakut:

 • Ulçera gastrike (një plagë e mukozës gastrike e shkaktuar nga acidi i tepërt i stomakut)
 • Sëmundja e Ménétrier-it (“gastriti gjigant i palosshëm” me mukozë gastrike në rritje)
 • Infeksioni me "mibrionin e stomakut" Helicobacter pylori (ky infeksion bakterial gjithashtu çon në gastrit)
 • Gastriti kronik atrofik (inflamacion kronik i mukozës së stomakut me atrofi të indeve shoqëruese)

Faktorët gjenetikë

Rreziku është veçanërisht i lartë nëse një ndryshim i caktuar gjenetik ndodh në familje: në rastin e karcinomës gastrike difuze trashëgimore (HDCG), një mutacion në të ashtuquajturin gjeni CDH1 shkakton kancerin e stomakut të shfaqet më shpesh tashmë në moshën e rritur. Rreth një deri në tre për qind e të gjithë njerëzve të prekur nga kanceri i stomakut i përkasin këtij grupi.

Në mënyrë të ngjashme, një sindromë e trashëguar e tumorit të zorrëve, karcinoma trashëgimore kolorektal pa polipozë (HNPCC, sindroma Lynch), rrit rrezikun e kancerit të stomakut.

Nëse dyshohet për kancer në stomak (për shembull, për shkak të të vjellave ose jashtëqitjeve të zeza), mjeku fillimisht do të kryejë një gastroskopinë. Gjatë këtij ekzaminimi, mjeku ekzaminon stomakun nga brenda dhe, nëse është e nevojshme, merr një mostër indi (biopsi). Ky mostër më pas ekzaminohet në laborator për praninë e qelizave të kancerit të stomakut. Gastroskopia gjithashtu jep informacion për përhapjen e një tumori ekzistues.

Një rreze X e mushkërive dhe një tomografi kompjuterike (CT) përdoren gjithashtu në kërkimin e metastazave. Laparoskopia është një procedurë kirurgjikale në të cilën mjeku fut një endoskop të pajisur me një aparat fotografik dhe një burim drite në bark përmes një prerjeje të vogël në lëkurë për ta ekzaminuar më nga afër. Laparoskopia përdoret kryesisht për kancerin e avancuar të stomakut.

Trajtim

Masat kirurgjikale për kancerin e stomakut

Në rastin e kancerit të stomakut më të avancuar, është e nevojshme heqja e pjesshme deri në të plotë të stomakut (rezeksioni i stomakut). Për të siguruar që kalimi i ushqimit të jetë akoma i mundur, kirurgu lidh pjesën e mbetur të stomakut ose ezofagut (në rastin e heqjes së plotë të stomakut) drejtpërdrejt me zorrën e hollë. Nëse kanceri i stomakut ka prekur tashmë shpretkën ose pankreasin, mjeku zakonisht i heq edhe këto.

Të prekurit shpesh kanë nevojë për minerale dhe vitamina shtesë, për shembull vitaminë B12: Për ta përthithur këtë nga ushqimi, trupi ka nevojë për një përbërje të caktuar proteine ​​sheqeri që prodhohet normalisht në mukozën e stomakut (i ashtuquajturi "faktor i brendshëm"). Kjo është arsyeja pse mungesa e vitaminës B12 është më e zakonshme pas heqjes së stomakut.

Kimioterapia dhe radioterapia për kancerin e stomakut

Edhe nëse nuk është më e mundur të hiqet plotësisht tumori me operacion, mjeku mund të këshillojë kimioterapinë, radiokimioterapinë e kombinuar ose terapi të tjera tumorale të bazuara në barna, nëse pacienti është në gjendje të përgjithshme mjaft të mirë. Qëllimi është përmirësimi i mbijetesës dhe ruajtja e cilësisë së jetës.

Terapia për kancerin e avancuar të stomakut

Terapia me antitrupa është e disponueshme si një qasje më e re trajtimi në raste të caktuara: në rreth 20 për qind të të gjitha karcinomave të stomakut, ka një numër në rritje të të ashtuquajturve receptorë HER2 - vende lidhëse për faktorët e rritjes që janë të rëndësishëm për rritjen e tumorit - në sipërfaqen e qelizat e kancerit. Antitrupat HER2 zënë këta receptorë HER2 dhe kështu ndihmojnë në ngadalësimin e rritjes së tumorit. Përveç kësaj, pacientët marrin kimioterapi.

Tuba ushqyese dhe ilaçe kundër dhimbjeve

Shumë njerëz vuajnë nga dhimbje të forta në fazat e avancuara të kancerit të stomakut. Ilaçet qetësuese të dhimbjes më pas ndihmojnë në përmirësimin e ndjeshëm të cilësisë së jetës.

Parandalim

Ekzistojnë gjithashtu dëshmi se një dietë mesdhetare me shumë fruta dhe perime dhe përmbajtje të lartë të vitaminës C është mbrojtëse. Fakti që dieta ndikon në rrezikun e kancerit të stomakut tregohet edhe nga fakti që sëmundja shfaqet relativisht shpesh në Japoni, për shembull. Nga ana tjetër, japonezët që kanë emigruar në SHBA, nuk kanë rrezik të shtuar të kancerit të stomakut në brezin e ardhshëm.