Endoskopia e stomakut me anestezi

Gastroskopi nën anestezi lokale

Nëse gastroskopia kryhet pa anestezi, zakonisht do t'ju jepet një ilaç qetësues disa orë para ekzaminimit. Më pas përdoret një spraj i veçantë për të anestezuar lehtë fytin pak para gastroskopisë, në mënyrë që të mos shkaktohet refleks i gabimit kur futet tubi.

Anestezia përveç anestezisë lokale zakonisht nuk është e nevojshme për gastroskopinë sepse mukoza e traktit gastrointestinal është më pak e ndjeshme ndaj dhimbjes. Prandaj, gastroskopia nuk shkakton dhimbje.

Duke mos përdorur anestezi të përgjithshme, qarkullimi stresohet më pak dhe vetëdija dhe reagimi preken vetëm pak nga qetësuesi. Prandaj, mund të ktheheni më shpejt në shtëpi pas gastroskopisë.

Mos hani ose pini më derisa anestetiku lokal të jetë konsumuar plotësisht. Kjo zakonisht zgjat rreth dy orë.

Gastroskopia nën qetësim

Pacienti është në një lloj gjumi muzgu gjatë gastroskopisë dhe kohëzgjatja e trajtimit perceptohet gjithashtu si më e shkurtër dhe më e këndshme. Pasi të përfundojë gastroskopia, ai ose ajo shkon në një dhomë rikuperimi. Aty pacienti mbetet i monitoruar derisa të mos jetë më i lodhur.

Vetë-vlerësimi dhe reagimi janë të dëmtuara për disa orë pas një qetësimi të tillë. Gjatë kësaj kohe, ju nuk do të jeni në gjendje të merrni pjesë aktive në trafikun rrugor ose të përdorni makineri.

Shoqërojeni veten në shtëpi (personi që merr, taksi) nëse gastroskopia është kryer si procedurë ambulatore në zyrën e mjekut. Diskutoni me mjekun tuaj për sa kohë duhet të qëndroni larg trafikut dhe makinave. Si rregull, ai rekomandon që të përmbaheni nga ngasja dhe të ngjashme për 12 deri në 24 orë. Periudha e saktë kohore varet kryesisht nga mjekimi i administruar.

Gastroskopi me anestezi

Ilaçet përdoren për të fikur ndjesinë e dhimbjes dhe reflekset e pacientit ndërsa pacienti është në gjumë të thellë. Gjatë këtij procesi, pacienti ajroset artificialisht dhe monitorohen funksionet jetësore si rrahjet e zemrës dhe furnizimi me oksigjen. Pas gastroskopisë nën anestezi të përgjithshme, pacienti duhet të mbikëqyret derisa efekti anestezik të jetë zhdukur plotësisht.

Ashtu si me qetësimin më të lehtë, pacientët duhet të përmbahen nga drejtimi i automjetit ose përdorimi i makinerive pas anestezisë së përgjithshme.

Në ndryshim nga anestezia lokale dhe qetësimi, gastroskopia nën anestezi përfshin rreziqe shtesë. Për këtë arsye, mjeku duhet të kryejë paraprakisht ekzaminime të mëtejshme për të siguruar që faktorët e rrezikut si sëmundjet kardiovaskulare janë sqaruar.