Ankthi i të huajve: koha, shkaqet, këshillat

Vetëm pak kohë më parë, fëmija juaj ishte një rreze dielli që i shikonte të gjithë me kureshtje, por nga një ditë në tjetrën ata reagojnë ndaj mjedisit të tyre me refuzim. Një kontakt i shkurtër me sy dhe gjithçka ka mbaruar: fëmija largohet, mban duart e tij të vogla përpara fytyrës, shpëton në krahët e nënës ose edhe qan.

Shpjegimi është i thjeshtë: fëmija juaj është i huaj! Por kjo nuk është arsye për t'u shqetësuar. Në fakt, çuditshmëria është një fazë e rëndësishme në zhvillimin e fëmijës suaj dhe një shenjë e pjekurisë emocionale dhe sociale.

Kur bebet behen te huaj?

Kur foshnjat fillojnë të ndihen të çuditshme dhe sa e theksuar është kjo varet nga ritmi personal dhe karakteri individual i fëmijës suaj.

Pasiguria ndaj të huajve zakonisht rritet mes muajit të 4-të dhe të 8-të të jetës. Prandaj, psikologu i zhvillimit Réné A. Spitz i dha fazës së çuditshmërisë emrin "ankthi 8-mujor".

Pse foshnjat ndihen të çuditshme?

Gjatë fazës së të huajit, foshnja juaj fillon të bëjë dallimin midis të njohurit dhe të panjohurës. Edhe në muajt e parë, ajo njeh mamin dhe babin nga zëri dhe aroma e tyre. Megjithatë, disa muaj më vonë, ajo gjithashtu mund të njohë qartë fytyrën e kujdestarëve të saj më të afërt dhe t'i dallojë ata nga njerëzit më pak të njohur.

Prandaj çudia është thjesht një distancë e natyrshme dhe e shëndetshme nga të huajt. Nga pikëpamja evolucionare, çuditshmëria është një mekanizëm i rëndësishëm mbrojtës për mbijetesën.

Çudia: Frika nga ndarja

Çudia shpreh edhe një aspekt tjetër të rëndësishëm: ankthin e ndarjes. Në muajt e parë të jetës, foshnja ka mësuar se kujdestari i tij kujdeset me siguri për të dhe i plotëson nevojat e tij. Ajo kujdeset dhe merr ushqim, dashuri dhe rehati.

Nga kjo ndjenjë sigurie, ai zhvillon atë që njihet si besimi bazë, i cili do të jetë vendimtar edhe për marrëdhëniet ndërpersonale më vonë. Megjithatë, në këtë fazë, fëmija juaj është ende plotësisht i varur nga ju. Sapo dilni nga dhoma ose nga fusha e tyre e shikimit, ata reagojnë me shqetësim apo edhe panik.

Çudia - një shenjë e një lidhjeje të sigurt

Qoftë intensive apo vetëm e lehtë: nëse foshnja juaj është e tjetërsuar nga të tjerët, ekziston një lidhje e sigurt dhe e qëndrueshme mes jush dhe fëmijës suaj. Fëmija juaj e di se ka një stacion bazë të besueshëm në ju kur është i shqetësuar, i shqetësuar ose i pasigurt. Vetëm me këtë njohuri ata mund të eksplorojnë me guxim mjedisin e tyre dhe të zhvillojnë një personalitet të hapur dhe me vetëbesim.

Çuditshmëria: Vlerësimi i situatës së rrezikut

Kujdesi i tepërt është po aq i dëmshëm për fëmijën sa edhe pak. Prindërit tepër të shqetësuar mund të vënë frenat në etjen e pasardhësve të tyre për veprim. Një qëndrim tepër i shkujdesur i përcjell fëmijës se të huajt në përgjithësi nuk paraqesin asnjë rrezik.

Çfarë duhet të bëni nëse fëmija juaj është i huaj?

Si prindër, ju nuk mund ta stërvitni fëmijën tuaj që të mos jetë i huaj – dhe as nuk duhet ta stërvitni. Mbështetni fëmijën tuaj gjatë fazës së çuditshmërisë duke i dhënë atij siguri dhe një ndjenjë sigurie.

Nëse fëmija juaj është i huaj, mos e detyroni në krahët e të afërmve nëse ata vërtet nuk duan. Megjithatë, gjithashtu nuk duhet të mbroni shumë një fëmijë që është i huaj. Aftësitë sociale, të cilat janë të rëndësishme për pjesën tjetër të jetës së tij, mund të zhvillohen vetëm përmes kontaktit me njerëzit e tjerë.

Këshilla për të përballuar çuditshmërinë?

Masat e mëposhtme do ta ndihmojnë fëmijën tuaj të mësohet me një person të ri, si kujdestarin e fëmijëve, gjatë fazës së çuditshmërisë:

  • Ki durim!
  • Gradualisht krijoni kontakte me këtë person të ri së bashku.
  • Përfshini personin në aktivitete: lojë, ushqyerje, ndërrim pelenash.
  • Njoftoni se po largoheni dhe jini pozitivë dhe të gëzuar - mos u largoni.
  • Vrapimi i testit brenda mundësive: Dilni nga dhoma në fillim vetëm për pak kohë dhe gradualisht rrisni mungesën tuaj.

Kur foshnjat nuk janë të huaj

Për psikologët e zhvillimit, sjellja e devijuar është një tregues se lidhja është më pak e qëndrueshme. Nëse një foshnjë nuk tjetërsohet, kjo është zakonisht për shkak të përvojave negative me kujdestarin. Nëse përjeton refuzim, sjellje të largët, luhatje humori, ftohtësi emocionale, neglizhencë ose abuzim, lidhja është e shqetësuar.

Çudia - një çështje karakteri

Sjellja e lidhjes është gjithashtu e para-programuar gjenetikisht dhe nuk varet vetëm nga sjellja e nënës ose kujdestarëve të tjerë të afërt. Për shembull, ka guximtarë që hidhen me guxim në gjithçka dhe lepurushë të ndrojtur që eksplorojnë me kujdes dhe me tentativë gjithçka të re.

Prandaj, shkalla në të cilën një foshnjë tjetërsohet ndikohet gjithashtu nga karakteri i fëmijës. Prindërit mund të bëjnë diçka për ta kundërshtuar këtë, d.m.th. të ngadalësojnë ose inkurajojnë dhe të kenë një efekt pozitiv në qëndrimin e fëmijës nëpërmjet sjelljes së tyre. Por pavarësisht nëse fëmija juaj është shumë apo shumë i panjohur, jini streha e tyre e sigurt nga e cila mund të nisin aventura të reja!