Subluksimi: Shkaqet, Simptomat, Terapia

Vështrim i shkurtër

  • Nyjet e prekura: Përgjithësisht e mundur në çdo nyje, por kryesisht në nyje që janë veçanërisht të ndjeshme ndaj lëndimeve si shpatulla, bërryl, ijë, gju
  • Paraliza e Chassaignac: rast i veçantë në bërryl vetëm tek fëmijët, shpesh i shkaktuar nga një lëvizje e fortë dridhje e krahut; referuar si paralizë pasi parakrahu bëhet i palëvizshëm, mjeku rikthen kokën radiale
  • Rast i veçantë i rruazave të qafës së mitrës: rrëshqitje e vertebrës së parë të qafës së mitrës në raport me të dytën, e shkaktuar nga aksidente, keqformime ose dobësi të indit lidhës, dhimbje në zonën e qafës, çrregullime motorike ose shqisore dhe madje edhe paralizë.
  • Trajtimi kiropraktik: metodë në të cilën terapisti lëshon manualisht nyjet e bllokuara vertebrale dhe gjymtyrët

Çfarë është një subluksacion?

Në një nyje, kockat janë pak a shumë të lidhura në mënyrë fleksibël me njëra-tjetrën. Pjesët e kockave që shtrihen kundër njëra-tjetrës quhen sipërfaqe artikulare. Ata kanë një shtresë kërci të lëmuar. Ligamentet, një kapsulë kyçe dhe muskujt pothuajse gjithmonë mbajnë kockat e kyçit në pozicion.

Forca e jashtme mund të bëjë që funksioni i tyre stabilizues të jetë i pamjaftueshëm dhe sipërfaqet e nyjeve të zhvendosen kundër njëra-tjetrës. Nëse kjo nuk ndodh plotësisht, por ata ende kanë kontakt të pjesshëm me njëri-tjetrin, kjo quhet një subluksacion.

Lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Dislokimi.

Cilat pjesë të trupit preken?

Në parim, një nënluksacion është i mundur në çdo nyje. Megjithatë, ashtu si dislokimi, ai prek kryesisht nyjet që janë veçanërisht të ndjeshme ndaj lëndimeve për shkak të anatomisë ose pozicionit të tyre në trup, si shpatullat, bërrylat, ijet dhe kapaku i gjurit (patela). Të dyja rastet e zhvendosjes së plotë ose jo të plotë ndodhin edhe në dhëmbë si rezultat i forcave të jashtme. Nëse dhëmbi është ende në kontakt me prerjen e kockës së nofullës, ky është një subluksacion.

Në nyje të caktuara, pjesët e kockave pothuajse kurrë nuk zhvendosen plotësisht, kështu që subluksimi është shumë më i zakonshëm këtu. Një shembull është zhvendosja e trupave vertebralë.

Paraliza e Chassaignac (pronatio dolorosa)

Një formë e veçantë e subluksacionit që shfaqet vetëm tek fëmijët është paraliza e Chassaignac. Është një rast i veçantë ndër subluksacionet, pasi shfaqet vetëm tek fëmijët deri në moshën gjashtë vjeç. Paraliza e Chassaignac ka marrë emrin e kirurgut francez Charles Chassaignac dhe është një nga dëmtimet më të zakonshme në këtë moshë. Për shkak se fëmijët e prekur mezi janë në gjendje të lëvizin parakrahun e tyre, ajo quhet paralizë - e cila nuk është plotësisht e saktë mjekësore.

Çfarë e shkakton paralizën e Chassaignac?

Një rast tipik se si zhvillohet paraliza e Chassaignac është si vijon: fëmija qëndron në rrugë me një të rritur në dorë dhe befas fillon të vrapojë, i rrituri e tërheq fëmijën për dore sepse po vjen një makinë.

Forcat që rezultojnë mund të çojnë në zhvendosjen e kokës radiale, e njohur gjithashtu si koka radiale. Kjo ndodh sepse aparati ligamentoz që mban kokën radiale në dy nyjet e saj nuk është ende shumë i qëndrueshëm tek fëmijët më të vegjël. Si rezultat, koka radiale ndonjëherë rrëshqet nga topi dhe nyja e folesë me humerusin. Një forcë e pafavorshme ushtrohet edhe në nyjen e bërrylit në lojën popullore "engjëjt fluturojnë".

Më pas fëmijët e mbajnë krahun pak të përkulur dhe të kthyer nga brenda. Ata pothuajse nuk përjetojnë dhimbje në këtë pozicion mbrojtës.

Trajtimi i paralizës së Chassaignac

Ky lloj subluksimi është i lehtë për t'u trajtuar. Në rastin ideal, koka radiale kthehet përsëri në ligamentin mbajtës në formë unaze me një lëvizje të synuar nga mjeku dhe dhimbja dhe kufizimi i lëvizjes zgjidhen po aq shpejt sa u shfaqën. Krahut zakonisht nuk ka nevojë t'i jepet ndonjë pushim i veçantë pas rivendosjes së dislokimit.

Komplikimet e paralizës së Chassaignac

Ashtu si me çdo subluksacion dhe dislokim, ekziston një rrezik i shtuar i një dislokimi të ri pas një dëmtimi të këtij lloji. Nëse koka radiale rrëshqet përsëri nga ligamenti unazor menjëherë pas reduktimit, një gips i sipërm i krahut mund të ndihmojë. Kjo aplikohet për rreth dy javë dhe e mban krahun në një pozicion të rrotulluar nga jashtë. Në këtë mënyrë parandalohet një subluksacion i ri.

Subluksimi i trupave vertebral

Nëse rruaza e parë (më e lartë) e qafës së mitrës zhvendoset në lidhje me rruazën e dytë të qafës së mitrës, kjo quhet një subluksacion atlantoaksial. Simptomat neurologjike dhe madje edhe paraplegjia janë pasoja të mundshme.

Si ndodh një subluksacion atlantoaksial?

Rruaza e parë e qafës së mitrës ka strukturën e një unaze mbi të cilën mbështetet koka. Një zgjatje kockore (bosht i dendur) rritet nga vertebra e dytë e qafës së mitrës përmes kësaj unaze nga poshtë. Në këtë mënyrë, rruaza e parë dhe e dytë e qafës së mitrës formojnë nyjen atlantoaksiale, e cila lejon që koka të rrotullohet anash.

Simptomat dhe trajtimi i subluksacionit atlantoaksial

Rreziku më i madh me një subluksacion atlantoaksial është se palca kurrizore, e cila gjithashtu kalon nëpër unazën vertebrale të qafës së mitrës, është dëmtuar. Përveç dhimbjes në zonën e qafës, veçanërisht kur përkulni qafën, janë të mundshme edhe çrregullime motorike ose shqisore të gjymtyrëve. Në raste të rënda, të gjitha gjymtyrët janë të paralizuara (“paraplegjia e lartë”, tetraplegjia).

Në rastin e një subluksimi të shkaktuar nga keqformime, simptomat zakonisht shfaqen gradualisht në muajt e parë të jetës, ndërsa në rastin e një subluksacioni akut shfaqen shumë papritur. Një subluksacion atlantoaksial duhet të konfirmohet me një procedurë imazherike. Nëse palca kurrizore është e dëmtuar, operacioni është zakonisht i pashmangshëm.

Subluksimi në kiropraktikë

Nënluksimi luan një rol relativisht të madh në trajtimin kiropraktik. Kjo metodë trajtimi përfshin çlirimin manual të nënluksacioneve të nyjeve vertebrale dhe të ekstremiteteve. Është e rëndësishme që trajtimi të kryhet në mënyrë korrekte në mënyrë që të mos dëmtohen nervat, muskujt, kockat ose ligamentet.

Koncepti i kiropraktikës dhe efektiviteti i tij specifik janë të diskutueshëm dhe nuk vërtetohen qartë nga studimet.