Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave: Shkaqet, Parandalimi, Mbështetja

Vështrim i shkurtër

  • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: shkaku nuk është kuptuar përfundimisht; Faktorët e rrezikut gjenetik, problemet gjatë shtatzënisë dhe lindjes, faktorët e jashtëm të rrezikut si mjedisi i gjumit
  • Simptomat: foshnjat SIDS zakonisht gjenden të vdekur. "Ngjarja në dukje kërcënuese për jetën" shpallet me ndalim të frymëmarrjes, muskuj të dobët dhe lëkurë të zbehtë.
  • Diagnoza: Pas vdekjes autopsi e trupit.
  • Trajtimi: Përpjekje e mundshme për masa reanimuese
  • Kursi dhe prognoza: Rritja e rrezikut për vëllezërit dhe motrat pas SIDS
  • Parandalimi: Eliminimi i faktorëve të rrezikut, gjumë në thes gjumi, temperaturë të ftohtë të dhomës, pa objekte në shtrat, ambient pa tym, fle në shtratin e vet pranë prindërve etj.

Çfarë është sindroma e vdekjes së papritur e foshnjave?

Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave do të thotë që një fëmijë vdes papritur dhe papritur. Në këtë vdekje tragjike të një foshnjeje ose vogëlushi në dukje të shëndetshëm, mjekët i referohen gjithashtu si Sindroma e Vdekjes së Papritur të Foshnjave, ose SIDS. SIDS njihet në gjuhën e folur si "vdekja në krevat fëmijësh" ose "sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave". Shkaqet nuk mund të përcaktohen me siguri.

Sipas përkufizimit, sindroma e vdekjes së papritur të foshnjës ndodh kur një fëmijë vdes papritur para 365 ditëve të jetës, pra brenda vitit të parë të jetës. Shumica e vdekjeve ndodhin gjatë dy ditëve të para të jetës dhe midis muajit të dytë dhe të pestë të jetës. Rreth 80 për qind e vdekjeve ndodhin para gjashtë muajve të jetës. Pas kësaj, rreziku i SIDS zvogëlohet. Djemtë preken më shpesh se vajzat.

Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Deri më sot, shkaku i sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave nuk është përcaktuar përfundimisht. Ekspertët supozojnë se ekziston një ndërveprim i disa faktorëve. Nga njëra anë, këto kanë të bëjnë me rrjedhën e shtatzënisë dhe gjendjen fizike dhe shëndetin e fëmijës (faktorët endogjen të rrezikut).

Së dyti, faktorët mjedisorë, pra ndikimet e jashtme, luajnë një rol vendimtar në sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave (faktorët e rrezikut ekzogjen).

Çrregullime të funksioneve të mbajtjes së jetës

Edhe një foshnjë tashmë i ka këto reflekse që mbështesin jetën, por ato duhet së pari të piqen. Në sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave, ekspertët supozojnë se këto funksione kontrolli dështojnë. Një ulje e nivelit të O2 ose rritje e nivelit të CO2 gjatë gjumit nuk kompensohet më - fëmija vdes.

Gjenet si faktor rreziku

Studiuesit kanë zbuluar se binjakët dhe vëllezërit e motrat e fëmijëve SIDS kanë një rrezik gjashtëfish më të lartë të vdekjes nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave. Prandaj ata dyshojnë se ndryshimet në përbërjen gjenetike luajnë një rol. Këto ndikojnë në metabolizmin e substancave të dërguara dhe kontrollin e funksioneve jetësore - rreziku i sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave rritet.

Lindja me probleme si faktor rreziku

Studime të ndryshme kanë hetuar lidhjen midis procesit të lindjes dhe sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave. Sipas këtyre studimeve, foshnjat e lindura para kohe kanë një rrezik në rritje të SIDS. Kjo vlen edhe për fëmijët nga lindjet e shumëfishta. Të porsalindurit që kanë probleme me frymëmarrjen gjatë ose pas lindjes janë gjithashtu në rrezik për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave.

Faktorët e rrezikut pozicioni i prirur dhe mbinxehja

Shumica e foshnjave vdesin në gjumë në orët e hershme të mëngjesit. Shumica gjenden nga prindërit e tyre në pozicionin e prirur. Foshnjat SIDS shpesh janë të zhytur në djersë dhe shtrihen me kokën nën mbulesë. Kur foshnjat flenë në bark, rreziku i SIDS rritet ndjeshëm: Pozicioni i prirur konsiderohet faktori më i madh i rrezikut për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave.

Rreziku i SIDS është edhe më i lartë nëse shtrati është shumë i butë ose nëse ka jastëkë shtesë, kafshë pellushi, copa dhe batanije në shtrat. Këto gjëra mund të pengojnë frymëmarrjen. Fëmija rimerr shumë dioksid karboni, ndërsa në të njëjtën kohë ajri i frymëmarrjes përmban gjithnjë e më pak oksigjen. Fëmija as nuk është në gjendje ta kompensojë këtë mangësi dhe as të çlirohet me lëvizje të qëllimshme. Vdekja e papritur e foshnjës është e pashmangshme.

Në të njëjtën kohë, nxehtësia grumbullohet në trupin e foshnjës. Supozohet se kjo mbinxehje dëmton gjithashtu funksionet fizike. Nëse rregullimi kardiovaskular më pas dështon, kjo mund të çojë në vdekje të papritur të foshnjës.

Infeksionet me faktorë rreziku

Trupi i foshnjës reagon ndaj toksinave të tyre me temperaturë, e cila nga ana tjetër streson qarkullimin dhe çon në humbje të shtuar të lëngjeve. Të gjitha këto kërcënojnë mekanizmat qendrorë rregullues të fëmijës dhe rrisin rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjës.

Faktori i rrezikut stresi dhe statusi social

Gjithnjë e më shumë njerëz ndihen të ngarkuar nga stresi. Në mënyrë të pandërgjegjshme, ata ua transferojnë një pjesë fëmijëve të tyre. Studimet tregojnë se stresi i prindërve rrit rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave, veçanërisht për foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Mosha e re e nënës (nën 20 vjeç) dhe shtatzënitë e afërta duket se rrisin rrezikun e SIDS. Faktorë të tjerë përfshijnë statusin e ulët financiar dhe social të familjes.

Faktorët e rrezikut duhani, droga, alkooli.

Studimet tregojnë: Kur nënat pinë duhan ose përdorin drogë gjatë shtatzënisë, kjo jo vetëm që çon në çrregullime zhvillimore ose keqformime të embrionit ose fetusit në shumë raste. Gjithashtu rrit rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave.

A ka shenja që paralajmërojnë sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave?

Shumica e prindërve të fëmijëve SIDS i gjejnë foshnjat e tyre tashmë të vdekura në shtrat. Shpesh, vetëm disa orë më parë, gjithçka ishte normale, fëmija po shkonte mirë, duke shkelmuar dhe duke qeshur – gjë që e bën këtë ngjarje sa të papritur aq edhe të dhimbshme.

E diferencuar nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave është e ashtuquajtura "ngjarja në dukje kërcënuese për jetën" (ALE). Në këtë rast, foshnjat e prekura marrin frymë vetëm shumë dobët – ose edhe aspak – krejt papritur dhe pa ndonjë shkak të dukshëm. Muskujt dobësohen. Lëkura bëhet e zbehtë ose kaltërosh. Përveç kësaj, ndonjëherë ka shenja të mbytjes ose mbytjes.

ALE shfaqet si kur fëmija është në gjumë ashtu edhe kur është zgjuar. Prindërit që e vërejnë atë kanë ende një shans për të ringjallur fëmijën e tyre.

Si diagnostikohet sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave?

Foshnja që vdiq nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjës më pas i nënshtrohet autopsisë. Kjo do të thotë që mjekët ligjorë apo patologët e ekzaminojnë trupin e fëmijës. Ato përcaktojnë nëse shkaqet e brendshme apo të jashtme kanë sjellë vdekjen e fëmijës.

Diagnoza "Sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave" (ose "SIDS") është si rrjedhim një diagnozë e përjashtimit, e vendosur kur nuk mund të identifikohet asnjë shkak tjetër i vdekjes.

Çfarë duhet bërë në rast urgjence?

Trajtimi shpesh vjen shumë vonë - foshnjat SIDS vdesin pa u vënë re në gjumë. Nëse prindërit ose të rriturit e tjerë njohin një ndalim të frymëmarrjes dhe qarkullimit të gjakut, mjeku i urgjencës duhet të thirret menjëherë. Në kohën derisa të mbërrijë mjeku i urgjencës, ju mund t'i shpëtoni jetën fëmijës duke kryer reanimim. Reanimimi tek një foshnjë përfshin ngjeshjet e gjoksit dhe frymëmarrjen e shpëtimit, ashtu si tek një i rritur:

Shtrijeni fëmijën në shpinë me kokën në një pozicion neutral (jo të zgjatur). Jepni 5 frymëmarrje një herë në fillim, pasuar nga 30 ngjeshje në gjoks dhe më pas 2 frymëmarrje. Pas kësaj, gjithmonë alternoni në një model 30:2. Kjo do të thotë: shtypni 30 herë, merrni frymë 2 herë.

Cila është prognoza pas sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave?

Humbja e një foshnje nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjës është një goditje e rëndë për të gjithë familjen. Por zakonisht nuk do të thotë fundi: shumë kanë një fëmijë tjetër pas humbjes. Megjithatë, nëse prindërit kanë humbur tashmë një fëmijë nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjës, rreziku për të pasur një vëlla ose vëlla të mëvonshëm rritet. Mjekët rekomandojnë që ata të shmangin faktorët e njohur të rrezikut dhe në këtë mënyrë të minimizojnë rrezikun e SIDS.

Për “ngjarjen në dukje kërcënuese për jetën”, pas një ndodhie të vetme, rreziku për një tjetër si dhe për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjës rritet.

Si mund të parandalohet sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave?

Ekspertët rekomandojnë disa masa për të reduktuar rrezikun e SIDS. Ato janë të orientuara drejt eliminimit të faktorëve të jashtëm të rrezikut që gjenden shpesh tek fëmijët e prekur.

Masat parandaluese duket se funksionojnë në mënyrë shumë efektive, siç mund të shihet nga statistikat. Fushata të ndryshme për mjedisin e sigurt të gjumit për foshnjat reduktuan ndjeshëm numrin e rasteve të SIDS në dekadat e fundit.

  1. Pozicioni në shpinë për të fjetur
  2. Shtrati i duhur
  3. Ambient pa duhan

Vendoseni fëmijën tuaj në shpinë për të fjetur

Masa më efektive kundër sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave është mos vendosja e foshnjës në bark për të fjetur. Vendoseni në shpinë për frymëmarrje të lirë.

Sa më pak shtrat, aq më mirë

Mos vendosni çarçafë shtesë, jastëkë, kafshë pellushi ose lëkurë kafshësh në shtrat. Kjo zvogëlon rrezikun që fëmija të mbinxehet ose të vendosë diçka përpara rrugëve të frymëmarrjes. Sigurohuni që sipërfaqja e gjumit të jetë e fortë në mënyrë që fëmija të mos zhytet.

Përdorni një thes gjumi

Vendoseni fëmijën tuaj në një thes gjumi të një madhësie të përshtatshme për moshën për të fjetur. Siguron një temperaturë konstante. Më e rëndësishmja, parandalon kthimin në pozicionin e prirur, gjë që nxit sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave. Nëse nuk keni një çantë gjumi, mbulojeni fëmijën me një batanije të sheshtë dhe fusni atë fort. Në këtë mënyrë, fëmija nuk do të rrokulliset aq lehtë në shtrat dhe rrezikon të rrëshqasë kokën nën mbulesa.

Shmangni nxehtësinë e tepërt

Lëreni fëmijën tuaj në shtratin e tij, por jo vetëm.

Kjo pikë është diskutuar në të kaluarën si një faktor rreziku SIDS. Disa shkencëtarë besojnë se bashkëfjetja e fëmijës së vogël në shtratin prindëror zvogëlon rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave. Megjithatë, një studim thotë se të porsalindurit janë ndoshta edhe më të prekur nga sindroma e vdekjes së papritur të foshnjave kur të ashtuquajturat bashkë-fjetja.

Prandaj, vendoseni fëmijën tuaj në një shtrat të veçantë dhe vendoseni pranë shtratit të prindërve tuaj. Kjo do t'ju mundësojë të veproni në kohë në rast urgjence dhe të parandaloni sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave.

Merrni pjesë në kontrollet parandaluese

Kontrollet e rregullta janë të rëndësishme për të zbuluar sëmundjet e mundshme ose çrregullimet e zhvillimit të foshnjës në një fazë të hershme. Përveç kësaj, pediatri ka këshilla të dobishme se si të parandaloni sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave. Merrni seriozisht simptomat e sëmundjes dhe mos hezitoni të konsultoheni me pediatrin. Sepse infeksionet rrisin rrezikun e SIDS.

Ushqyerja me gji dhe biberoni mbrojnë

Disa studime kanë treguar se biberonët reduktojnë mesatarisht rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave. Mjekët e shpjegojnë përfitimin me faktin se thithja e biberonit stërvit dhe zgjeron rrugët e sipërme të frymëmarrjes. Gjithashtu i bën foshnjat të flenë më pak thellë. Prandaj, prindërit këshillohen t'u ofrojnë bebeve një biberon, por jo t'ua detyrojnë.

Udhëzimet mjekësore të sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave rekomandojnë gjithashtu që nënat ta ushqejnë me gji foshnjën e tyre gjatë vitit të parë të jetës, nëse është e mundur. Në të kaluarën, mendohej se biberoni reduktonte suksesin e ushqyerjes me gji. Sot është e qartë se të dyja masat së bashku, biberoni dhe ushqyerja me gji, ulin rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave.

Ambient pa duhan!

Pirja e duhanit rrit rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave. Pra, mos pini duhan gjatë, apo pas shtatzënisë. Kjo vlen edhe për babain, të afërmit dhe miqtë që janë pranë foshnjës ose gruas shtatzënë. Një mjedis pa tym mbron në mënyrë efektive fëmijën tuaj dhe zvogëlon gjasat e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjave.