Sulfasalazine: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon sulfasalazina

Sulfasalazina përdoret si një trajtim bazë për sëmundjet reumatizmale dhe sëmundjet inflamatore të zorrëve (IBD). Reumatizma është një grup sëmundjesh autoimune. Kjo do të thotë që sistemi imunitar sulmon dhe zbërthen indet e trupit (të tilla si kërci i kyçeve). Sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve shkaktohen gjithashtu nga një reagim i gabuar i sistemit imunitar.

5-ASA me sa duket është përgjegjëse për efektin pozitiv në IBD, ndërsa sulfapiridina duket se është kryesisht efektive në reumatizëm. Prandaj, sulfasalazine përdoret për të dyja kushtet.

Sulfasalazina është një nga medikamentet e pakta nga e cila formohen dy përbërës aktivë në trup në të njëjtën kohë.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Më shumë se 90 për qind e sulfapiridinës përthithet, ndërsa rreth 30 për qind e 5-ASA absorbohet. Sulfapiridina metabolizohet në mëlçi dhe ekskretohet në urinë.

Kur përdoret sulfasalazina?

Sulfasalazina përdoret në fushat e mëposhtme të aplikimit (indikacione):

  • Trajtimi akut dhe parandalimi i rikthimit (profilaksia e relapsit) të kolitit ulceroz.
  • Trajtimi akut i sëmundjes së Crohn-it të lehtë deri të moderuar që përfshin zorrën e trashë (një pjesë e zorrës së trashë)
  • Terapia bazë e poliartritit kronik (artriti reumatoid)

Si përdoret sulfasalazina

Sulfasalazina merret si tabletë. Doza përcaktohet individualisht nga mjeku. Për të reduktuar efektet anësore, ilaçi duhet të "përdoret" ngadalë. Kjo do të thotë se trajtimi fillon me një dozë të ulët, e cila më pas rritet ngadalë.

Merret për një kohë të gjatë, edhe kur pacienti ndihet më mirë dhe nuk ka pothuajse asnjë/asnjë ankesë. Kjo ndodh sepse nëse mjekimi ndërpritet, sëmundja mund të përkeqësohet përsëri. Ndonjëherë sulfasalazina përdoret në kombinim me medikamente të tjera.

Cilat janë efektet anësore të sulfasalazines?

Simptomat e mundshme përfshijnë nauze, të vjella, diarre dhe dhimbje barku. Mund të shfaqen gjithashtu dhimbje koke, marramendje dhe lodhje. Efekte të tilla anësore janë më të dukshme në javët e para të trajtimit.

Disa pacientë zhvillojnë rënie të flokëve, kruajtje, skuqje të lëkurës dhe flluska të dhimbshme në gojë dhe/ose fyt gjatë trajtimit. Mund të ndodhin edhe ndryshime në numërimin e gjakut.

Tek meshkujt, substanca aktive mund të dëmtojë fertilitetin sepse zvogëlon numrin e spermës (oligospermia) për kohëzgjatjen e përdorimit dhe deri në tre muaj më pas. Prandaj, para fillimit të trajtimit, duhet të sqarohet çdo dëshirë për të pasur fëmijë te pacientët meshkuj.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni sulfasalazine?

contraindications

Sulfasalazina nuk duhet të merret në:

  • mungesa e glukozës-6-fosfat dehidrogjenazës (një sëmundje trashëgimore)
  • anomalitë para-ekzistuese të numërimit të gjakut ose sëmundjet e organeve gjakformuese
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë ose veshkave
  • obstruksioni i zorrëve
  • porfiria (një çrregullim i rrallë metabolik)
  • terapi e njëkohshme me metenaminë (një ilaç për djersitjen e tepërt)

ndërveprime të drogës

Në të kundërt, antibiotikët mund të zvogëlojnë zbërthimin e sulfasalazinës në sulfapiridinë dhe 5-ASA duke prishur florën e zorrëve, duke dobësuar kështu efektin e saj.

Ndërveprime të tjera janë të mundshme. Prandaj, pacientët duhet të informojnë mjekun e tyre për të gjitha medikamentet që përdorin – duke përfshirë përgatitjet pa recetë – përpara se të fillojnë terapinë.

Kufizimi i moshës

Sulfasalazina është kundërindikuar te fëmijët nën dy vjeç.

Shtatzënia dhe laktacioni

Megjithatë, nëse përbërësi aktiv mesalazina tregon të njëjtin efikasitet terapeutik në pacientët me sëmundje inflamatore të zorrëve, ajo duhet të preferohet mbi sulfasalazinë.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë sulfasalazinë

Sulfasalazine kërkon një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër, kështu që disponohet vetëm nga farmacitë me recetë.