Sulfat bakri

Produkte

Bakër sulfati është në dispozicion si një substancë e pastër në barnatore dhe farmaci. Gjendet gjithashtu si një përbërës aktiv në ilaçe, për shembull në bakër zink zgjidhje (Eau d'Alibour).

Struktura dhe vetitë

Bakër(II) sulfat (CuSO)4, Mr = 159.6 g / mol) është një kripë bakri e acid sulfurik. Në farmaci përdoret shpesh pentahidrati i sulfatit të bakrit (- 5 H2Përdoret O), një blu, kristalor dhe pa erë pluhur ose kristale blu të tejdukshëm që janë lehtësisht të tretshëm në ujë. Sulfati i bakrit pa ujë është një gri jeshile pluhur. Sulfati i bakrit mund të përgatitet me përqendrim acid sulfurik dhe bakri thelbësor.

Efektet

Sulfati i bakrit ka veti antimikrobike, antifungale, gërryese dhe astringjente.

Fushat e aplikimit

Në formën e përgatitjeve të përshtatshme:

  • Për trajtimin lokal të lëkurë sëmundje.
  • Sulfati i bakrit përmbahet në ilaçe të ndryshme alternative.
  • Për trajtimin e një infektimi algash, shihni sulfat bakri si ilaç algash.
  • Si reagjent.
  • Si një fungicid kundër sulmit të kërpudhave në bimë.

Për eksperimente kimike:

  • Kur nxehet pentahidrati i sulfatit të bakrit, ai humbet ujë të kristalizimit dhe ngjyrës së tij blu, sepse sulfati i bakrit anhidrik është gri. Procesi mund të përmbyset duke shtuar ujë.
  • Për rritjen e kristaleve.
  • Elemental hekur reagon me sulfatin e bakrit për tu formuar sulfat hekuri. Në proces, joni i bakrit zëvendësohet nga një hekur jon Për shembull, një gozhdë e bërë nga hekur është e veshur me bakër kur zhytet në një tretësirë ​​të sulfatit të bakrit. Në të njëjtën kohë, tretësira bëhet e gjelbër për shkak të sulfatit të hekurit të sapoformuar:

Shih gjithashtu nën reaksione redoks.

Efektet anësore

Sulfati i pastër i bakrit është i dëmshëm për shëndetësor kur gëlltitet. Ajo shkakton lëkurë acarim, i rëndë acarim i syve dhe është shumë toksike për organizmat ujorë. Duhet të respektohen masat e duhura paraprake në Fletën e të Dhënave të Sigurisë së Materialit.