Sulmi ishemik kalimtar: shkaqet, simptomat dhe trajtimi

A sulmi kalimtare ishemike (Shkurtimisht TIA) ndodh si rezultat i një shqetësimi të qarkullimit të gjakut në tru. Deficitet neurologjike të kthyeshme ndodhin si pjesë e sulmit.

Çfarë është një sulm ishemik kalimtar?

Në një sulmi kalimtare ishemike (Tia), gjak rrjedhin në tru prishet. Simptomat janë të ngjashme me ato të a pash. Për këtë arsye, TIA quhet gjithashtu e vogël pash. Çrregullimet neurologjike për shkak të mikroembolizmit në tru zgjidhet brenda 24 orësh. Mesatarisht, sulmet zgjasin një deri në dy orë. Çdo deficit neurologjik që zgjat më shumë se 24 orë tregon një ishemik pash. Sulmet ndodhin më shpesh midis moshës 60 dhe 70 vjeç sulmi kalimtare ishemike mund të konsiderohet paralajmërues i një goditje të vërtetë dhe prandaj duhet të sqarohet urgjentisht nga një mjek. Në dy orët e para pas një TIA, rreziku i goditjes në tru është rritur me dhjetë për qind. Në dy javët e para, rreziku rritet me pesë për qind shtesë. Një në tre pacientë me një sulm ishemik kalimtar do të pësojë një goditje në jetën e tyre. Gjysma e të gjitha goditjeve ndodhin në vitin pas TIA.

Shkaqet

Një TIA rezulton nga një mangësi në furnizimin e oksigjen në zona të caktuara të trurit. Kjo furnizim i ulët është i njohur edhe si ishemi. Iskemitë shkaktohen nga shqetësime të mikroqarkullimit në tru anije. Kryesisht, mikroembolitë e trurit gjak anije janë përgjegjës për çrregullimet e qarkullimit të gjakut. Shtë zbuluar se shumë TIA shkaktohen nga goditje të vogla. Prandaj, shkaqet janë të ngjashme me shkaqet e goditjes në tru. Emboli arteriale të gjak anije janë të zakonshme. trombozë e enëve të daljes venoze gjithashtu mund të rezultojë në ishemi. Për shembull, nëse këputjet vaskulare ndodhin si rezultat i presion të lartë të gjakut, truri nuk furnizohet sa duhet oksigjen. Hemorragjitë gjithashtu rezultojnë në simptoma të mungesës neurologjike. Një TIA mund të zhvillohet edhe në hemorragji spontane për shkak të mpiksjes së dëmtuar të gjakut, hemorragjive subaraknoidale dhe hematomave subdurale ose epidurale. Rrallë, sulmet shkaktohen nga vazospazma, të tilla si në a migrenë sulm.

Simptomat, ankesat dhe shenjat

Simptomat e një TIA janë të ngjashme me simptomat e goditjes së plotë. Sidoqoftë, ato zakonisht nuk janë aq të theksuara. Krahu hemiplegik dhe këmbë paralizimi janë karakteristikë. Në terminologjinë mjekësore, këto quhen ndryshe hemiplegji ose hemiparezë. Personat e prekur mund të kenë çrregullime në të folur. Në këtë rast, të kuptuarit e të folurit dhe gjetja e fjalës dëmtohen. Në të folurit spontan, gjenden çrregullime të ngatërrimit të fjalëve dhe neologjizma të fjalëve. Në disa raste, pacientët kanë një dëshirë të detyruar të shprehen verbalisht (logorrea), duke rezultuar në një rrjedhë të pandërprerë dhe të shpejtë të fjalës. Përveç kësaj çrregullime në të folur, çrregullimet e të folurit mund të jenë gjithashtu të pranishme. Në rastin e një çrregullimi të të folurit, personi i prekur nuk mund të artikulojë më saktë tingujt e të folurit. Rrjedha e fjalës mund të shqetësohet nga belbëzimi ose ndotja. Mikroemboli në enët e retinës ose në zonën e optikës nerva mund të shkaktojë amaurosis fugax, një i përkohshëm verbëri. Dëgjimi dhe bilancit çrregullime me marramendje dhe të ashtuquajturat sulme rënie mund të ndodhin gjithashtu. Sulmet e rënies janë rënie të papritura ndërsa pacienti normalisht është i vetëdijshëm. Ato rezultojnë nga një humbje e tonit në këmbë muskujt. Ndërgjegja e pacientit mund të errësohet. Nëse është me të vërtetë një TIA, simptomat zgjidhen plotësisht brenda 24 orësh. Për trurin, iskemia është e tolerueshme në një dritare prej pesë deri në tetë minuta. Nëse ishemia zgjat më shumë, simptomat nuk regresohen. Në këtë rast, një goditje është e pranishme.

Diagnostikimi dhe rrjedha e sëmundjes

Për shkak se simptomat zakonisht nuk zgjasin shumë, një TIA është e vështirë të diagnostikohet. Prandaj, fokusi i diagnozës është në historinë dhe ekzaminimin klinik. Nëse pacienti dihet se ka aritmi kardiake ose koronare arterie sëmundja, kjo vërteton dyshimin për TIA në prani të simptomave neurologjike të kthyeshme. Imazhe të rezonancës magnetike me peshimin e difuzionit mund të përdoret si një modalitet i imazhit. Kjo mund të përdoret për të diagnostikuar indet e trurit me furnizim të pamjaftueshëm të gjakut. Sidoqoftë, ndjeshmëria është vetëm 50 për qind, kështu që jo çdo pamjaftueshmëri zbulohet. Modalitete të tjera të imazhit të përdorura për të diagnostikuar TIA përfshijnë ultrasonografinë Doppler të enëve cerebrale ekstrakraniale, ultrasonografinë transkraniale Doppler, tomografia e llogaritur, rezonanca magnetike angiography, dhe angiografia e zbritjes dixhitale.

komplikimet

kjo kusht mund shpie ndaj ankesave dhe komplikimeve të ndryshme. Këto varen shumë nga manifestimi i saktë i sëmundjes. Në përgjithësi, pacientët vuajnë nga një sëmundje e rëndë çrregullimi i qarkullimit të gjakut në tru. Kjo çon në çrregullime në të folur dhe të menduarit e dëmtuar përgjithësisht. Jeta e përditshme e të prekurve është dukshëm më e vështirë dhe e kufizuar. Në shumë raste, pacientët gjithashtu vuajnë nga belbëzimi dhe probleme të dëgjimit ose shikimit. Në raste të rënda, ata varen nga ndihma e njerëzve të tjerë në jetën e tyre. Ka një turbullirë të vetëdijes dhe humbje të mëtejshme të vetëdijes. Toni i muskujve gjithashtu zvogëlohet ndjeshëm si rezultat i sëmundjes, kështu që të prekurit nuk janë më në gjendje të kryejnë veprimtari të thjeshta në jetën e përditshme. Për më tepër, mund të ndodhë një goditje në tru, e cila në rastin më të keq mund të ndodhë shpie deri në vdekjen e pacientit. Trajtimi i kësaj sëmundje kryhet me ndihmën e ilaçeve. Kjo nuk shpie te komplikimet e mëtejshme. Sidoqoftë, kjo nuk i zvogëlon plotësisht simptomat, kështu që një goditje në tru ende mund të ndodhë. Jetëgjatësia e personit të prekur zvogëlohet ndjeshëm si rezultat. Të afërmit ose prindërit e pacientit gjithashtu mund të preken nga këto simptoma.

Kur duhet të shkoni te mjeku?

Anomalitë e sjelljes, shqetësimet e bilancit, marramendje, ose mosfunksionimi i përgjithshëm duhet t'i paraqitet menjëherë një mjeku. Nëse ka ndryshime në aftësinë për të folur, një kufizim i shikimit dhe parregullsi në kujtim aktivitet, ekziston një nevojë akute për veprim. Në rast të veçorive ose anomalive të papritura, nevojitet kujdes mjekësor sa më shpejt që të jetë e mundur. Një çrregullim i gjetjes së fjalëve, si dhe një rënie në të kuptuarit e të folurit janë sinjale paralajmëruese të organizmit. Ata tregojnë një kujtim çrregullim Nëse ndodh turbullira e vetëdijes ose humbje e vetëdijes, duhet të lajmërohet një shërbim urgjent mjekësor. Ekziston një situatë e rrezikshme për jetën e personit të prekur. Megjithëse sulmi tërhiqet plotësisht në shumicën e pacientëve, një rrjedhë e pafavorshme e sëmundjes mund të çojë në një goditje në tru. Prandaj, gjithmonë duhet të kërkohet konsulta me një mjek dhe të fillohet një ekzaminim gjithëpërfshirës. Nëse shqetësimet e sekuencave të lëvizjes, vështirësitë e bashkërendim si dhe humbjen e muskulit forcë shfaqen, nevojitet një mjek. Një ndjenjë e sëmundjes, një rënie në aftësinë mendore ose një ndjenjë e përgjithshme e sëmundjes duhet gjithashtu të shqyrtohet dhe trajtohet. Nëse ka paralizë ose sjellje të detyruar, ka arsye për shqetësim. Të flasësh pa ndalur dhe një fluks shumë i shpejtë i të folurit janë karakteristike. Të prekurit shpesh nuk e lejojnë veten të ndërpritet në rrjedhën e tyre të të folurit. Ndihma mjekësore duhet të kërkohet për të parandaluar përkeqësimin e mëtejshëm të shëndetësor.

Trajtimi dhe terapia

Për sa kohë që simptomat e TIA vazhdojnë, bëhet i njëjti trajtim si për goditjen në tru. Bëhet një përpjekje për të shpërndarë embolusin me ilaçe. Speciale droga i quajtur fibrinolitikët përdoren për këtë qëllim. Nëse trajtimi me ilaçe është i pasuksesshëm, mund të tregohet operacioni, një tromboendarterektomi. Sapo simptomat e TIA të zgjidhen, fokusi është në parandalimin e sulmeve të mëtejshme. Sulmet ishemike kalimtare shpesh janë pararendëse të një goditjeje “madhore”. Rezultati ABCD2 përdoret për të vlerësuar rrezikun. Kjo rezultat përfshin pesë faktorët e rrezikut mosha, tensioni i gjakut, simptomat, kohëzgjatja e simptomave dhe sëmundja diabet mellitus. Caktohen pika të ndryshme në varësi të kriterit, kështu që në total mund të arrihet një rezultat midis zeros dhe shtatë. Rezultati ABCD2 ofron informacion se sa i lartë është rreziku i pësimit të një goditje në tru brenda dy ditësh nga një sulm kalimtar. Një rezultat nga zero në tre tregon një rrezik të ulët. Katër deri në pesë pikë përfaqësojnë një rrezik të moderuar dy-ditor dhe gjashtë deri në shtatë pikë përfaqësojnë një rrezik të lartë dy-ditor. Në gjashtë deri në shtatë pikë, pacientët kanë tetë për qind më shumë gjasa të zhvillojnë një goditje në tru brenda dy ditëve.

Parandalim

Jepen antikoagulantë për të parandaluar një TIA tjetër. Kirurgjia në enët që furnizojnë trurin mund të përmirësojë rrjedhën e gjakut për të parandaluar sulme të mëtejshme.

Kujdesi pasues

Pas trajtimit të një sulmi ishemik kalimtar, mund të jetë thelbësore marrja e ilaçeve për hollimin e gjakut (Macumar) për të parandaluar goditje të mundshme dhe infarkte të miokardit, veçanërisht nëse ateroskleroza është shkaku. Shtë e rëndësishme të kontrolloni Quick dhe INR vlerat në gjak rregullisht për të parandaluar që gjaku të bëhet shumë i hollë. Përveç kësaj, nëse tensioni i gjakut është i ngritur, duhet të merren ilaçe antihipertensive. Përveç kësaj, ekzaminimet e rregullta përcjellëse të trurit (MRI, CT) por edhe të zemër (EKG) nga specialistët e duhur janë jashtëzakonisht të rëndësishme në mënyrë që të zbulohen shtrëngimet vaskulare dhe rrjedha e mundshme e reduktuar e gjakut në një fazë të hershme dhe kështu të parandalohet përsëritja e një sulmi ishemik kalimtar, por edhe sulmet në zemër dhe goditjet në tru. Pacientët gjithashtu duhet të përmbahen nga pirje duhani. nikotinë të përfshira në duhani ngushton enët e gjakut, dhe karbon monoksid i thithur përmes duhani tymi bllokon gjithashtu gjakun trombocitet. Alkool konsumi duhet të shmanget, pasi alkooli gjithashtu ka një efekt vazokonstriktor dhe gjithashtu rritet tensioni i gjakut. Përveç aktivitetit sportiv promovon gjakun qarkullim dhe ul presionin e gjakut përfundimisht. Shmangia e kripës sa më shumë që të jetë e mundur, e cila gjendet në veçanti në ushqimet e lehta, por edhe ushqime të lehta (patate të skuqura, shkopinj kripe, kriska), dhe një dietë i ulët në vitaminë K (shmangni perimet jeshile si lakër jeshile dhe brokoli) gjithashtu ndihmojnë në përmirësimin e enëve të gjakut qarkullim dhe parandalojnë sëmundjet e rënda dytësore.

Ja se çfarë mund të bëni vetë

Edhe nëse simptomat zhduken plotësisht brenda 24 orësh, TIA duhet parë gjithmonë si paralajmëruese e apopleksisë. Për ta shmangur atë, individët e prekur duhet të minimizojnë faktorët e rrezikut dhe zhvillojnë pajtueshmëri pozitive. Meqenëse shkaqet e një sulmi ishemik kalimtar trajtohen zakonisht me ilaçe, trajnimi i ilaçeve është i rëndësishëm. Pacientët duhet të mësojnë se cilat ilaçe duhet të marrin dhe kur, dhe kë të informojnë për aplikimin. Për më tepër, kujdesi pasues formon një pjesë të rëndësishme të kurimit dhe parandalimit. Mjekët duhet ta bëjnë të qartë rëndësinë e takimeve për të sëmurët. faktorët e rrezikut që çoi në një TIA mund të jetë shumë. Njerëzit me diabet duhet të synojë për një HbA1c me më pak se 8% për të vonuar efektet e vonshme të sëmundjes. Njerëzit me hipertensionit minimizoni rrezikun e apopleksisë shumë herë nëse, mesatarisht, vlera sistolike nuk tejkalon 140 mm Hg dhe vlera diastolike nuk kalon 90 mm Hg. Depozitat arteriosklerotike, të cilat mund të gjurmohen përsëri në rritje LDL konsumi, mund të reduktohet jashtëzakonisht nga ata që preken duke ndryshuar zakonet e tyre dietike. Kjo sepse a dietë me pak yndyrë dhe kolesterolit dhe e pasur me fibra dhe vitamina nga njëra anë do të parandalojë depozitat e reja dhe nga ana tjetër do të shpërndajë depozitat ekzistuese. Nëse shkaku i ishemisë është i tepruar alkool konsumi, të sëmurët mund të zvogëlojnë rreziqet e sëmundjeve dytësore me ndihmën e tërheqjes.