Sulpirid: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon sulpiridi

Sulpiridi bllokon vendet e bashkimit (receptorët) të neurotransmetuesit dopamine në qelizat nervore, të ashtuquajturit receptorë dopamine-2 dhe dopamine-3. Efekti i arritur varet shumë nga doza e zgjedhur:

Në doza të ulëta, sulpiridi ndihmon kundër depresionit, marramendjes dhe të përzierave (efekt antidepresiv, antivertiginoz dhe antiemetik). Në doza më të larta, sulpiridi ka një efekt antipsikotik dhe për këtë arsye mund të ndihmojë me skizofreninë.

Psikozat si skizofrenia kanë disa shkaqe. Një shkaktar për shumë sëmundje mendore duket të jetë një çekuilibër i substancave të dërguara (neurotransmetuesve) në tru. Kjo kryesisht i referohet ndryshimeve në shpërndarjen e dopaminës, noradrenalinës dhe serotoninës. Këto substanca të dërguara përdoren për të transmetuar sinjale midis qelizave nervore dhe për këtë arsye janë të përfshira në zhvillimin e gjendjeve shpirtërore si eksitimi ose plogështia.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes nga goja, përbërësi aktiv absorbohet ngadalë dhe jo plotësisht nga zorrët në gjak. Metabolizohet vështirë në trup, por ekskretohet pothuajse i pandryshuar, kryesisht nëpërmjet veshkave në urinë. Pas rreth tetë orësh, niveli i substancës aktive në gjak tashmë ka rënë përsëri përgjysmë.

Kur përdoret sulpiridi?

Sulpiridi përdoret për të trajtuar skizofreninë akute ose kronike tek të rriturit dhe fëmijët, si dhe për marramendjen (siç është sëmundja e Meniere). Përdoret gjithashtu kur administrimi i antidepresantëve të tjerë për një sëmundje depresive ka qenë i pasuksesshëm.

Si përdoret sulpiridi

Pacienti zakonisht merr substancën aktive sulpiride në formë orale, si tabletë ose lëng. Tabletat gëlltiten të tëra me lëng të mjaftueshëm. Nëse është e nevojshme, sulpiridi mund të injektohet edhe në muskul si tretësirë ​​për injeksion.

Kjo dozë mbajtëse për pacientët me skizofreni është 300 deri në maksimum 1000 miligramë sulpride në ditë (e ndarë në disa doza individuale). Nëse çrregullimet mendore janë veçanërisht të rënda, mjeku mund ta rrisë dozën në maksimum 1600 miligramë në ditë.

Doza mbajtëse për terapinë kundër depresionit dhe marramendjen tek të rriturit është 150 deri në 300 miligramë në ditë.

Fëmijët, të moshuarit dhe pacientët me funksion të dëmtuar të veshkave marrin një dozë më të ulët.

Cilat janë efektet anësore të sulpiridit?

Efektet anësore të zakonshme janë të përziera, dhimbje koke, marramendje dhe lodhje. Rrahjet e përshpejtuara të zemrës (takikardia) dhe ankesat gastrointestinale si nauze, të vjella ose kapsllëk janë gjithashtu të mundshme.

Sulpiridi ndikon në ekuilibrin hormonal, i cili mund të shfaqet me dhimbje gjoksi dhe dhimbje menstruale. Tek meshkujt, dëshira seksuale (epshi) dhe fuqia mund të ulen.

Sjellja sedentare, shqetësimi motorik dhe të ashtuquajturat çrregullime motorike ekstrapiramidale janë çrregullime të lëvizjes që ndodhin si një efekt anësor tipik i antipsikotikëve, ndër të tjera. Sidoqoftë, ato janë më pak të zakonshme me sulpiride sesa me përfaqësuesit e tjerë të këtij grupi të drogës.

Nëse vuani nga efekte anësore të rënda ose simptoma të papërmendura, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj.

Çfarë duhet të kem parasysh kur përdor sulpirid?

contraindications

Sulpiridi nuk duhet të përdoret nëse jeni alergjik ndaj substancës aktive ose benzamideve të tjera. Përveç kësaj, ilaçi nuk duhet të përdoret në rastet e mëposhtme

  • krizat epileptike në të kaluarën
  • feokromocitoma (tumor që prodhon hormone të medullës së veshkave)
  • sëmundjet organike të trurit të lidhura me gjendjet e ngacmimit
  • Sëmundja e Parkinson-it
  • forma të caktuara të psikozës (të tilla si psikoza manifestuese)
  • Hiperprolaktinemia (prodhimi i tepërt i hormonit prolaktinë)

Ndërveprimet

Për shembull, sulpiridi rrit efektin qetësues të barnave depresive qendrore (të tilla si pilulat e gjumit ose qetësuesit). Në kombinim me agjentët stimulues të SNQ, nga ana tjetër, mund të shkaktojë rritje të shqetësimit, nervozizmit dhe ankthit.

Sulpiridi mund të dobësojë efektin e barnave për uljen e presionit të gjakut (antihipertensivë), gjë që mund të çojë në një rritje të rrezikshme të presionit të gjakut (krizë e presionit të gjakut).

Barnat që ndikojnë në përçueshmërinë kardiake nuk duhet të përdoren së bashku me sulpiridin. Droga të tilla përfshijnë beta-bllokues, glukokortikoidë ("kortizon") dhe laksativë.

Konsumi i njëkohshëm i sulpiridit me alkool duhet të shmanget për shkak të efekteve anësore të paparashikueshme.

Aftësia për të drejtuar automjete dhe për të përdorur makineri

Për shkak se sulpiridi mund të shkaktojë çrregullime nervore qendrore si marramendje ose përgjumje, pacientët nuk duhet të përdorin makineri të rënda ose të marrin pjesë aktive në trafikun rrugor gjatë fazës së ndërprerjes.

Shtatzënia dhe laktacioni

Ekzistojnë vetëm të dhëna të kufizuara për përdorimin e sulpiridit gjatë shtatzënisë. Dihet se substanca aktive mund të kalojë barrierën placentare. Përveç kësaj, si të gjithë antipsikotikët, mund të shkaktojë efekte anësore tek të porsalindurit kur merret në tremujorin e fundit të shtatzënisë – ka raporte për çrregullime të lëvizjes, simptoma të tërheqjes, agjitacion dhe probleme me marrjen e ushqimit.

Prandaj, sulpiridi duhet të përdoret tek gratë shtatzëna vetëm pas një vlerësimi të rreptë të rrezikut-përfitimit nga mjeku.

Si të merrni ilaçe me sulpirid

Sulpiridi disponohet me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër në të gjitha dozat dhe format farmaceutike.