Gripi i verës: Shkaqet, diagnoza dhe trajtimi

Gripi i verës: Përshkrimi

Gripi i verës i ngjan një ftohjeje dhe shkaktohet nga viruset Coxsackie. Patogjenët janë të përhapur në mbarë botën dhe mund të shkaktojnë edhe sëmundje të tjera (p.sh. sëmundje dorë-këmbë-gojë, bajame).

Gripi i verës: Infeksion

Patogjenët shumohen në zorrë dhe ekskretohen në jashtëqitje. Ndryshe nga patogjenët e shumicës së ftohjes dhe gripit, ata shpesh transmetohen përmes infeksionit të njollosur: Me higjienë të dobët, viruset e ekskretuara transmetohen drejtpërdrejt ose tërthorazi (p.sh. dorezat e dyerve) te të tjerët.

Rrallëherë, njerëzit infektohen duke thithur pikat e sekrecionit që përmbajnë viruse që lëshojnë personat e infektuar kur kolliten, teshtitin ose flasin (infeksion me pika).

Pas infektimit, duhen shtatë deri në 14 ditë që të shpërthejë gripi i verës (periudha e inkubacionit).

Gripi i verës: simptomat

Sëmundja shfaqet kryesisht në muajt e ngrohtë të vitit, veçanërisht në verë. Megjithatë, simptomat e "gripit" nuk duhet të shfaqen me çdo infeksion. Edhe njerëzit që duken të shëndetshëm nga jashtë, mund ta mbajnë virusin dhe ta nxjerrin atë për disa javë (infeksion asimptomatik).

Megjithatë, tek njerëzit me sistem imunitar të dobësuar (për shembull, për shkak të terapisë së kancerit) dhe tek të sapolindurit, gripi i verës mund të shoqërohet me komplikime. Meningjiti dhe inflamacioni i valvulave të zemrës janë veçanërisht të frikësuar. Këto pamje klinike jo rrallë janë fatale.

Gripi i verës tek fëmijët

Të rinjtë kanë më shumë gjasa të preken nga gripi i verës sesa të rriturit. Tek fëmijët, megjithatë, sëmundja është zakonisht e padëmshme. Viruset mund të transmetohen shpejt në kopshte dhe çerdhe, ku higjiena e duarve është shpesh e dobët dhe të vegjëlve u pëlqen të fusin në gojë objekte që mund të jenë të kontaminuara me patogjenë.

Gripi i verës: çfarë të bëni?

Gripi i verës është një sëmundje e padëmshme në shumicën e rasteve. Të sëmurët duhet ta kenë të qetë fizikisht dhe të pinë mjaftueshëm lëngje. Kompresat për viçin dhe, nëse është e nevojshme, përdorimi i paracetamolit mund të ulë temperaturën. Simptomat duhet të zhduken pas tre ditësh, përndryshe këshillohet një vizitë te mjeku. Një infeksion me enterovirus mund të zbulohet duke treguar patogjenët në një mostër jashtëqitjeje ose tampon fyti.

Parandalimi i gripit të verës

Viruset e gripit të verës transmetohen kryesisht në kushte të këqija higjienike. Prandaj, higjiena e mirë e duarve ka një efekt parandalues: lani duart me sapun pas çdo përdorimi të tualetit.

Ushtrimi i rregullt në ajër të pastër dhe një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar (fruta, perime, drithëra) mund të forcojnë sistemin imunitar kundër infeksionit me patogjenët e gripit të verës (dhe patogjenë të tjerë).