Alergjia nga dielli: Përshkrimi, shkaktarët, simptomat, trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë është alergjia nga dielli? Kryesisht jo një alergji e vërtetë, por një lloj tjetër mbindjeshmërie ndaj rrezatimit UV.
 • Shkaqet: nuk janë sqaruar përfundimisht; dyshohen alergjenë apo edhe radikale të lira (përbërje agresive të oksigjenit).
 • Simptomat: të ndryshueshme: kruajtje, skuqje e lëkurës, vezikula dhe/ose flluska janë të zakonshme
 • Diagnoza: intervista e pacientit, test i lehtë
 • Trajtimi: freskoni, hidratoni, në raste të rënda mundësisht mjekim ose ambientim me rrezatim paraprak nga mjeku
 • Prognoza: Me kalimin e kohës, lëkura mësohet me diellin, në mënyrë që simptomat gradualisht të ulen. Megjithatë, të prekurit nuk do të shpëtojnë kurrë plotësisht nga një alergji ndaj diellit.

Alergji nga dielli: Përshkrimi

Simptomat tipike të alergjisë nga dielli si kruarja dhe skuqja e lëkurës janë të ngjashme me simptomat e alergjive "të vërteta" (të tilla si alergjia ndaj nikelit). Në fakt, megjithatë, një alergji ndaj diellit zakonisht nuk është një alergji klasike, pra një reagim i tepruar i sistemit imunitar (përjashtim: reaksioni fotoalergjik). Në vend të kësaj, trupi i personit të prekur nuk mund të mbrohet më mjaftueshëm nga rrezet e diellit.

Me një përqindje prej mbi 90 përqind, dermatoza polimorfe e lehtë (PLD) është forma më e zakonshme e alergjisë nga dielli. Në Evropën Perëndimore, rreth 10 deri në 20 për qind e popullsisë vuajnë prej tij. Gratë e reja me lëkurë të hapur janë veçanërisht të prekura. Shumë fëmijë vuajnë gjithashtu nga PLD.

Alergji nga dielli tek fëmijët

Disa fëmijë vuajnë edhe nga alergjia ndaj diellit. Fëmijët e vegjël dhe foshnjat në përgjithësi duhet të lyhen me një faktor të lartë mbrojtës nga dielli përpara se të ekspozohen në diell. Në këtë moshë, mekanizmi mbrojtës i trupit ndaj rrezatimit ultravjollcë ende nuk është zhvilluar plotësisht. Si rezultat, të vegjëlit marrin djegie nga dielli ose alergji nga dielli më shpejt.

Kjo e fundit është më e zakonshme në fytyrë. Të ashtuquajturat “tarracat e diellit” si hunda, balli dhe mjekra preken veçanërisht. Tek të rriturit, këto zona shpesh janë mësuar tashmë me ekspozimin në diell, por jo tek fëmijët. Prandaj, këshillohet një mbulesë e kokës (edhe për të rriturit) – veçanërisht pasi jo vetëm që mbron kundër alergjive nga dielli, por edhe kundër goditjes nga dielli.

Alergjia nga dielli: simptoma

Lloji dhe ashpërsia e simptomave të një alergjie nga dielli ndryshojnë. Ndonjëherë edhe simptomat vonohen, kështu që laikët nuk e kanë aq të lehtë të identifikojnë diellin si “fajtor”.

Dermatoza e lehtë polimorfe: simptoma

Dermatoza e lehtë polimorfe shfaqet kryesisht në muajt mars deri në qershor. Kryesisht shfaqet në ato pjesë të trupit që nuk janë mësuar me diellin (dekolte, shpatulla, qafë, anët zgjatuese të krahëve dhe këmbëve). Simptomat mund të ndryshojnë shumë nga personi në person (prandaj emri polimorf = shumëplanësh). Përveç kësaj, ato shpesh shfaqen me vonesë. Vetëm disa orë ose ditë pas ekspozimit në diell, kjo alergji ndaj diellit shkakton simptoma:

 • Lëkura fillon të kruhet dhe të digjet.
 • Në lëkurë shfaqen njolla të kuqërremta.
 • Zhvillohen flluska, nyje apo edhe flluska.
 • Zona e prekur e lëkurës mund të fryhet.

Forma të tjera të alergjisë nga dielli: simptoma

Përveç dermatozës së lehtë polimorfe, ka lloje të tjera të alergjive nga dielli që manifestohen disi ndryshe. Kjo perfshin:

Reaksion fototoksik.

Në këtë rast, substancat kimike – të njohura si fotosensibilizues – e bëjnë lëkurën më të ndjeshme ndaj dritës. Simptomat e alergjisë nga dielli si kruarja si dhe një tendencë e shtuar për djegie nga dielli janë pasojat.

Reagimi fotoallergjik

Kjo formë e rrallë e alergjisë nga dielli është një alergji e vërtetë ndaj dritës (fotoalergji). Sistemi imunitar formon antitrupa, d.m.th. substanca mbrojtëse, të cilat drejtohen kundër një lënde të caktuar, si p.sh. antibiotikët, kozmetika, make-up ose parfumi. Herën tjetër që substanca bie në kontakt me rrezet e diellit, antitrupat e sulmojnë atë - ndodh një reaksion alergjik. Simptomat e fotoalergjisë janë të ngjashme me ato të reaksionit fototoksik. Prandaj shpesh është e vështirë të bëhet dallimi midis formave të ndryshme të alergjisë nga dielli.

Aknet Majorka (Acne aestivalis).

Kjo formë e alergjisë nga dielli quhet edhe puçrra e verës. Konsiderohet një formë e veçantë e dermatozës së lehtë polimorfe.

Shenjat e akneve në Mallorca janë nyjet me madhësinë e kokës së gjirit dhe njolla të lëkurës që kruhen me dhunë. Nyjet i ngjajnë puçrrave të akneve. Në fakt, kjo formë e alergjisë ndaj diellit është veçanërisht e zakonshme tek njerëzit që kanë tendencë të kenë akne ose lëkurë të yndyrshme.

Urtikaria e lehtë (urtikaria solaris)

Trajtimi: Alergjia nga dielli – çfarë të bëni?

Nëse shfaqni simptoma të alergjisë nga dielli, duhet të qëndroni sa më larg rrezet e diellit. Nëse kjo nuk është e mundur, atëherë duhet të aplikoni një krem ​​kundër diellit me një faktor mjaftueshëm të lartë të mbrojtjes nga dielli (SPF) dhe gjithashtu të mbuloni lëkurën me veshje sa më shumë që të jetë e mundur (pantallona të gjata, mëngë të gjata, kapele).

Në rastin e reaksioneve fotoalergjike si dhe fototoksike, duhet të shmangni edhe substancën nxitëse.

Simptomat e një alergjie nga dielli mund të lehtësohen me produkte qumështi (p.sh. një paketë gjizë) dhe - në raste të rënda - me ilaçe:

Trajtimi i alergjive nga dielli me produkte qumështi

Nëse lëkura ka qenë e ekspozuar ndaj diellit të tepërt dhe reagon me një alergji ndaj diellit, duhet ta ftohni dhe hidratoni. Kompresat ftohëse me dhallë, gjizë ose kos nga frigoriferi bëjnë pikërisht këtë. Ftohtësia bën që enët e gjakut të tkurren dhe çdo ënjtje të ulet. Lagështia ndihmon lëkurën e dëmtuar të rikuperohet.

Terapia medicinale për alergjitë nga dielli

Nëse me urtikarie të lehta shfaqen simptoma të përgjithshme si nauze dhe rënie e presionit të gjakut, duhet të njoftoni menjëherë mjekun!

Alergjia nga dielli: Trajtim parandalues

Pacientët me alergji nga dielli mund të bëjnë disa gjëra për të parandaluar kruajtjen, flluska dhe bashkë. që ndodhin në radhë të parë:

Përdorni mjaftueshëm krem ​​kundër diellit

Gjëja më e rëndësishme është që gjithmonë të siguroheni që të keni mbrojtje të mjaftueshme nga dielli. Sigurisht, kjo vlen edhe nëse nuk keni alergji nga dielli! Rrezet UV rrisin rrezikun e kancerit të lëkurës. Përdorni një krem ​​të mirë kundër diellit që ofron të paktën faktor mbrojtës nga dielli (SPF) 30. Përveç kësaj, produkti duhet të jetë sa më i lirë nga konservuesit dhe ngjyrat.

Aplikoni kremin kundër diellit rreth 30 deri në 45 minuta para se të dilni në diell. Pastaj ka kohë të mjaftueshme për të hyrë në fuqi. Sa kohë zgjat mbrojtja mund të vlerësohet duke përdorur formulën e mëposhtme: Faktori i vetë-mbrojtjes (rreth 5-45 minuta, në varësi të llojit të lëkurës) x SPF = minuta e mbrojtur në diell.

Me një faktor mbrojtës nga dielli (SPF) 30 dhe një lloj lëkure të hapur, kjo do të thotë: 10 minuta x 30 = 300 minuta. Për të qenë në anën e sigurt, megjithatë, duhet të kaloni vetëm 60 për qind të kësaj kohe të llogaritur në diell. Meqë ra fjala: Nëse djersitni shumë ose bëni not në mes, duhet të ripërdorni kremin tuaj kundër diellit.

Vesh rroba

Veshja gjithashtu mbron nga rrezet e diellit, veçanërisht nëse është e bërë nga një material që nuk transmeton shumë dritë. Kapelet, shallet dhe bluzat, për shembull, mund të bllokojnë pjesërisht rrezet UV nga lëkura edhe në plazh. Prodhuesit specifikojnë një faktor mbrojtjeje ndaj rrezeve ultraviolet për disa tekstile, të tilla si veshje sportive.

Qëndroni brenda

Në mesditë, rrezatimi është më intensiv, prandaj më mirë duhet të qëndroni brenda. Xhamat e dritareve zakonisht bllokojnë shumicën e rrezeve të dëmshme. Pacientët me alergji ndaj diellit duhet të aplikojnë ende filma mbrojtës.

phototherapy

Në rastet e alergjive shumë të rënda ndaj diellit (p.sh. dermatoza e rëndë polimorfe e lehtë), fototerapia mund të jetë e dobishme. Në pranverë ose pak kohë përpara një udhëtimi të planifikuar për pushime në jug, lëkura ngadalë mësohet me rrezet e diellit. Për këtë qëllim, rrezatohet me doza në rritje të dritës UV në disa seanca. Ndoshta paraprakisht aplikohet një substancë aktive, e cila e bën lëkurën më të ndjeshme ndaj dritës. Kjo quhet fotokimioterapi ose PUVA (phototherapy psoralen-UV-A).

Asnjëherë nuk duhet të kryeni fototerapi vetë – gabimet mund të shkaktojnë djegie të mëdha të lëkurës! Lëreni një dermatolog për ta kryer.

Kapni radikalet e lira

Duhanpirësit nuk duhet të marrin beta-karotinë, pasi mund të rrisë rrezikun e kancerit të mushkërive – i cili gjithsesi tashmë është rritur nga nitoina.

Merr ndihme

Një alergji ndaj diellit mund të ndërhyjë në jetën shoqërore. Disa të sëmurë vuajnë aq shumë sa që zhvillojnë një humor depresiv. Në këtë rast, duhet të konsultoheni me një mjek. Nëse është e nevojshme, këshillohet mbështetje profesionale psikoterapeutike.

Alergjia nga dielli: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Dermatoza e dritës polimorfe

Në dermatozën e lehtë polimorfe (PLD), mekanizmi mbrojtës i lëkurës kundër rrezeve UV nuk funksionon siç duhet: kur rrezet e diellit godasin lëkurën, trupi normalisht reagon duke prodhuar më shumë melaninë. Ky është një pigment i lëkurës që supozohet të mbrojë materialin gjenetik nga rrezet e dëmshme UV. Lëkura bëhet kafe për shkak të melaninës. Njerëzit nga vendet jugore, ku dielli shkëlqen shumë, prandaj në përgjithësi kanë një ngjyrë më të errët të lëkurës. Sa më shpesh një trup i ekspozohet diellit, aq më shumë mësohet normalisht me rrezet e dëmshme.

Disa shkencëtarë besojnë se alergenet formohen në trup nga rrezet e diellit. Alergjenët janë substanca që aktivizojnë sistemin imunitar në mënyrë që ai të luftojë substancën e supozuar të dëmshme - si në një alergji konvencionale. Megjithatë, ky shpjegim ende nuk është vërtetuar.

Sipas një teorie tjetër, përbërësit agresivë të oksigjenit (radikalet e lira) formohen në lëkurë kur ekspozohen ndaj rrezeve të diellit, të cilat besohet se janë shkaku i alergjisë nga dielli. Ato mund të dëmtojnë qelizat dhe të rrisin rrezikun e kancerit të lëkurës. Dëmtimi i qelizave të lëkurës nga radikalet e lira mund të aktivizojë gjithashtu sistemin imunitar – duke rezultuar në simptoma të dermatozës së lehtë polimorfe. Megjithatë, ky supozim gjithashtu nuk është vërtetuar qartë.

Reaksion fototoksik

Reaksioni fototoksik shkaktohet nga ndërveprimi ndërmjet dritës UV-A, qelizave njerëzore dhe një substance kimike. Kjo e fundit mund të jetë, për shembull, një substancë medicinale, përbërës të caktuar të parfumeve ose kozmetikës ose substancave bimore (furanokumarinat).

Reagimi fotoallergjik

Akne në Majorka

Aknet Majorka shkaktohen nga ndërveprimi i rrezeve UV-A me përbërësit e kremit yndyror të diellit ose sebumit të trupit në shtresat më të sipërme të lëkurës. Ende nuk është përcaktuar përfundimisht nëse sistemi imunitar është i përfshirë.

Foturtikaria

Shkaku i saktë i urtikarisë së lehtë është i paqartë. Megjithatë, dihet se simptomat shkaktohen nga komponenti UV-A në rrezet e diellit.

Alergjia nga dielli: ekzaminime dhe diagnoza

Nëse dyshohet për një alergji ndaj diellit, mjeku fillimisht do të diskutojë me ju historinë tuaj mjekësore (anamnezë). Duke vepruar kështu, ai do të pyesë për shembull

 • natyrën dhe rrjedhën e simptomave,
 • çdo medikament që mund të merrni dhe
 • sëmundjet e mundshme të mëparshme.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, alergjia ndaj diellit është një dermatozë e lehtë polimorfe. Më rrallë, një formë tjetër e alergjisë nga dielli qëndron pas saj. Për të konfirmuar diagnozën, mjeku mund të kryejë një test me dritë, në të cilin ai rrezaton zona të caktuara të lëkurës me rreze ultravjollcë. Në dermatozën e lehtë polimorfe, simptomat tipike shfaqen pas disa orësh në zonat e trajtuara.

Në rastin e alergjisë nga dielli në kombinim me substanca kimike si reaksioni fototoksik, mjeku mund të aplikojë shkaktarë të dyshimtë (si përbërësit e kozmetikës) në zona të përshtatshme të lëkurës dhe më pas t'i rrezatojë ato. Ky test fotopatch mund të përdoret për të zbuluar se cila substancë po shkakton simptomat e lëkurës në kombinim me dritën UV.

Alergjia nga dielli: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Fatkeqësisht, alergjia ndaj diellit nuk mund të shërohet. Personat të cilët janë tepër të ndjeshëm ndaj dritës së diellit shoqërohen nga ky problem gjatë gjithë jetës së tyre. Megjithatë, simptomat mund të zvogëlohen me kalimin e kohës pasi lëkura mësohet me diellin.

Shkalla në të cilën të prekurit vuajnë nga simptomat ndryshon nga personi në person dhe varet mbi të gjitha nga forma e alergjisë së lehtë. Megjithatë, nëpërmjet sjelljes korrekte, masave parandaluese dhe koncepteve të ndryshme të terapisë, zakonisht mund të parandalohen shpërthimet e rënda dhe simptomat e një alergjie nga dielli mund të lehtësohen ndjeshëm.