Djegiet nga dielli: Parandalimi dhe trajtimi

Djegia nga dielli: Përshkrimi

Djegia nga dielli (dermatitis solaris) është një inflamacion akut i shtresave sipërfaqësore të lëkurës, i shoqëruar nga një skuqje e dukshme e lëkurës dhe madje edhe fshikëza. Shkaku është rrezatimi i tepërt UV (veçanërisht rrezatimi UV-B) – pavarësisht nëse vjen nga dielli apo nga një burim artificial rrezatimi.

Dëmtimi nga rrezatimi prek kryesisht epidermën, pra shtresën më të lartë të lëkurës. Por inflamacioni mund të ndodhë edhe në shtresën e poshtme, dermë. Rastet e përsëritura të djegies nga dielli gjatë disa viteve gjithashtu shkaktojnë plakjen e lëkurës më shpejt dhe përfundimisht mund të çojnë në kancer të lëkurës.

Llojet e lëkurës dhe koha e vetë-mbrojtjes

Llojet e ndryshme të lëkurës kanë ndjeshmëri të ndryshme ndaj djegies nga dielli:

Njerëzit me lëkurë shumë të hapur, flokë bionde të kuqërremtë, sy blu ose jeshil dhe njolla i përkasin llojit të lëkurës I. Të pambrojtur, ata mund të qëndrojnë në diell vetëm për pesë deri në dhjetë minuta (koha e vetë-mbrojtjes) përpara se lëkura e tyre të bëhet e kuqe - shenjat e djegies nga dielli. Lëkura praktikisht nuk bëhet fare kafe.

Lëkura e tipit II karakterizohet nga flokë bjonde në bionde të errëta, lëkurë të hapur dhe sy blu ose jeshil. Koha e vetë-mbrojtjes këtu është dhjetë deri në 20 minuta.

Njerëzit me llojin e lëkurës IV kanë flokë kafe të errët në të zezë dhe lëkurë me ngjyrë kafe. Koha e tyre e vetëmbrojtjes është 30 deri në 40 minuta.

Fëmijët: Veçanërisht të rrezikuar nga djegia nga dielli

Fëmijët digjen veçanërisht lehtë nga dielli, sepse lëkura e tyre është ende shumë më e ndjeshme se ajo e të rriturve. Kjo është veçanërisht e vërtetë për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, sepse lëkura e tyre është ende shumë e hollë dhe nuk ka pigment.

Tek fëmijët, fytyra, krahët dhe këmbët preken më shpesh nga djegia nga dielli, pasi këto zona shpesh ekspozohen në rrezet e diellit direkte në verë pa mbrojtje. Përveç kësaj, goditja e diellit ose lodhja nga nxehtësia mund të ndodhë më lehtë te fëmijët.

Alergji nga dielli

Alergjia nga dielli duhet të dallohet nga djegia nga dielli: Rroka të vogla, njolla kruajtjeje ose flluska formohen në lëkurë pas ekspozimit në diell. Nyjet e ngjashme me aknet vërehen tek të rinjtë.

Djegia nga dielli: Simptomat

Djegia nga dielli është një djegie që ndodh, për shembull, pas kontaktit të lëkurës me zjarrin. Ashpërsia e djegies nga dielli varet nga intensiteti dhe kohëzgjatja e ekspozimit në diell si dhe nga kushtet individuale (siç është lloji i lëkurës). Bëhet një dallim midis tre shkallëve të ashpërsisë:

Shkalla 1: Djegie e lehtë nga dielli; zonat e prekura të lëkurës janë të kuqe dhe të mbinxehura, të tensionuara dhe shpesh janë gjithashtu pak të fryra. Djegia nga dielli kruhet dhe digjet.

Shkalla 3: Djegia e shkallës së tretë nga dielli korrespondon me një djegie të rëndë. Shtresat më të sipërme të lëkurës shkatërrohen dhe shkëputen. Plagët zakonisht shërohen me dhëmbëza.

Në rastin e një djegieje të gjerë të shkallës së dytë ose të tretë nga dielli, mund të shfaqen edhe ethe dhe simptoma të përgjithshme. Mos i hapni vetë flluska të djegura, përndryshe një infeksion bakterial mund t'i bashkohet djegies nga dielli.

Lëkura e buzëve është shumë e ndjeshme ndaj rrezatimit të tepërt UV. Brenda disa orësh shfaqen skuqje dhe ënjtje, veçanërisht në buzën e poshtme. Përveç kësaj, djegia e buzëve nga dielli mund të shkaktojë fshikëza, formim kore, shkallëzim dhe dhimbje djegëse. Në përgjithësi, djegia nga dielli në fytyrë është veçanërisht e pakëndshme.

Djegia nga dielli: Kohëzgjatja

Djegia nga dielli shfaq simptomat e para rreth gjashtë deri në tetë orë pas ekspozimit në diell. Pas 24 deri në 36 orë, simptomat arrijnë kulmin e tyre dhe më pas ulen përsëri pas një deri në dy javë.

Djegiet nga dielli: Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Drita e diellit përbëhet nga rreze me gjatësi vale të ndryshme. Rrezatimi ultravjollcë (rrezatimi UV) është përgjegjës për djegien nga dielli. Në varësi të gjatësisë së valës, ajo ndahet në:

  • Rrezatimi UV-A (gjatësia vale: 400 deri në 315 nm (nanometra)
  • Rrezatimi UV-B (315 deri në 280 nm)
  • Rrezatimi UV-C (280 deri në 100 nm)

Djegiet nga dielli shkaktohen kryesisht nga rrezatimi UV-B. Dëmton qelizat në epidermë, me ç'rast këto lëshojnë substanca të dërguara që ndërmjetësojnë inflamacionin (ndërmjetësues të inflamacionit si kemokinat, prostaglandinat). Brenda pak orësh, këto shkaktojnë inflamacion në shtresën e poshtme të lëkurës (dermis). Kjo rezulton në djegie nga dielli me simptomat tipike të skuqjes, ënjtjes, kruajtjes dhe dhimbjes.

Rrezatimi UV-A me valë më të shkurtër mund të depërtojë më thellë në lëkurë dhe sy sesa rrezatimi UV-B. Ai intensifikon efektin UV-B dhe gjithashtu është i përfshirë në procesin e plakjes së lëkurës.

Rrezatimi UV-C është edhe më i rrezikshëm dhe do të shkaktonte djegie nga dielli edhe më shumë se drita UV-B. Sidoqoftë, praktikisht filtrohet plotësisht në shtresat e sipërme të atmosferës së tokës, kështu që nuk arrin në sipërfaqen e tokës.

Djegia nga dielli: Faktorë që ndikojnë

Nëse merrni djegie nga dielli dhe sa e rëndë është ajo varet, ndër të tjera, nga sa kohë ndikojnë rrezet e diellit në lëkurën tuaj. Lloji i lëkurës gjithashtu luan një rol të rëndësishëm: njerëzit me lëkurë të hapur digjen nga dielli më shpejt se njerëzit me nuancë lëkure më të errët, sepse kanë më pak pigmente në lëkurën e tyre që bllokojnë rrezet e diellit.

Djegie nga dielli & Solarium

Rrezitja në solariume shpesh mendohet të jetë më pak e dëmshme për shëndetin sesa banja e diellit. Megjithatë, rrezatimi artificial UV në solariume ka të njëjtat efekte akute dhe afatgjata në trup si drita natyrale UV e diellit (plakje më e shpejtë e lëkurës, djegie nga dielli, rritje e rrezikut të kancerit të lëkurës).

Rrezitja paraprake në solariume shpesh synon të përgatisë lëkurën për diellin e verës. Megjithatë, shumë solariume lëshojnë vetëm rrezatim UV-A: atëherë njeriu bëhet ngjyrë kafe, por mbrojtja e lëkurës nga vetja UV (si Vorbeugung kundër djegieve nga dielli) vështirë se krijohet, sepse përveç kësaj ajo ka nevojë edhe për rrezatim të mjaftueshëm UV-B.

Përveç kësaj, edhe me lëkurë të nxirë ekziston rreziku i zhvillimit të kancerit të lëkurës.

Djegia nga dielli: ekzaminime dhe diagnoza

Jo çdo djegie nga dielli duhet të ekzaminohet nga një mjek. Një djegie e lehtë nga dielli gjithashtu mund të trajtohet në mënyrë të pavarur. Megjithatë, në rastet e mëposhtme të djegies nga dielli këshillohet një vizitë te mjeku:

  • Skuqje dhe dhimbje të forta
  • @ Flluska
  • Dhimbje koke
  • Përzier dhe të vjella

Në çdo rast, nëse fëmijët e vegjël ose foshnjat marrin djegie nga dielli, ata duhet të vizitojnë një pediatër.

Djegia nga dielli: Trajtim

Mënyra se si trajtohet djegia nga dielli varet kryesisht nga ashpërsia e saj.

Në rastin e një djegieje të lehtë nga dielli, zakonisht është e mjaftueshme për të ftohur zonat e prekura të lëkurës. Për ta bërë këtë, mund të bëni një kompresë të lagur/të ftohtë, për shembull me kamomil të ftohtë ose çaj jeshil, kos ose gjizë.

Ju gjithashtu mund të jeni në gjendje të aplikoni kremra qetësues të lëkurës me dexpanthenol ose calendula ose kremra ose xhel ftohës të aloe vera. Për fëmijët, sigurohuni që preparatet të jenë të përshtatshme për këtë grupmoshë.

Nëse është e nevojshme, një mjek mund të përshkruajë një kortikosteroid (“kortizon”) për të reduktuar inflamacionin, i cili aplikohet në nivel lokal – për shembull, si krem ​​ose locion.

Në rastin e djegies nga dielli të shkallës së 2-të, duhet patjetër të konsultoheni me një mjek. Ai ose ajo mund të shpojë flluska siç duhet. Kjo lejon që lëngu të dalë dhe fshikëzat të shërohen më shpejt. Flluskat nuk duhet t'i hapni vetë, sepse ato më pas mund të infektohen lehtësisht.

Përveç kësaj, mjeku mund të vendosë një fashë me pomadë antiseptike dhe garzë të yndyrshme nëse djegia nga dielli është më e rëndë. Ai gjithashtu mund të përshkruajë tableta kundër dhimbjes dhe inflamacionit, për shembull me përbërësit aktivë ibuprofen ose diklofenak.

Djegia nga dielli – çfarë ndihmon kundër tij

Mund të gjeni më shumë këshilla dhe mundësi trajtimi në tekstin Djegia nga dielli – çfarë ndihmon kundër tij.

Djegia nga dielli: ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Prognoza për djegien nga dielli varet nga ashpërsia e djegieve. Një djegie e lehtë nga dielli zakonisht shërohet brenda pak ditësh dhe nuk lë asnjë dëmtim të përhershëm. Në rastet më të rënda të djegies nga dielli, procesi i shërimit zgjat më shumë dhe mund të mbeten plagë.

Djegie nga dielli dhe kanceri i lëkurës

Djegia nga dielli shpesh konsiderohet mjaft e padëmshme – një keqkuptim fatal: edhe pse shtresat sipërfaqësore të lëkurës rigjenerohen pas djegies nga dielli, gjurmët e dëmtimit mbeten në shtresat më të thella të indeve. Dhe dëmtimi i rrezatimit nga çdo djegie nga dielli që merrni gjatë jetës suaj shtohet. Përfundimisht, mund të zhvillohet në kancer të lëkurës, veçanërisht nëse keni pasur djegie të rënda nga dielli si fëmijë.

Pasojat e tjera të djegies nga dielli

Rrezet UV gjithashtu shkaktojnë dëme në lëkurë edhe para se djegia nga dielli të bëhet e dukshme. Ekspozimi i rregullt në diell e bën lëkurën me pore të trashë dhe më pak elastike dhe nxit formimin e pikave të zeza dhe rrudhave.

Parandaloni djegien nga dielli

Nëse ushtroheni, duhet të zgjidhni orët e mëngjesit ose të mbrëmjes për këtë në verë, kur intensiteti i rrezatimit është më i ulët.

Përdorni një krem ​​kundër diellit me një faktor të lartë mbrojtjeje nga dielli për të mbrojtur lëkurën tuaj nga djegia nga dielli dhe dëmtime të tjera nga rrezatimi. Megjithatë, kjo funksionon vetëm nëse aplikoni një sasi mjaft të madhe, të paktën 30 minuta para se të dilni në diell. Përsëriteni aplikimin nëse keni djersitur shumë, si dhe pas notit.

Në përgjithësi, kini kujdes kur jeni në ujë: Në një thellësi prej një metri, ju ende matni 50 për qind të rrezatimit UV-B dhe 80 për qind të rrezatimit UV-A në krahasim me rrezatimin jashtë ujit. Kështu që ju gjithashtu mund të digjeni nga dielli gjatë notit dhe snorkelimit (për shembull në shpinë). Zakonisht e vëreni shumë vonë, sepse pothuajse asnjë dritë infra të kuqe godet lëkurën tuaj nën ujë (uji thith shumicën e kësaj pjese të rrezatimit të diellit).

Megjithatë, rrezet infra të kuqe do të ngrohnin lëkurën dhe kështu do të paralajmëronin për një djegie të afërt nga dielli. Pra, për t'u mbrojtur nga djegia nga dielli edhe në ujë, duhet të zgjidhni një krem ​​mbrojtës që nuk lahet lehtë. Për mbrojtje shtesë kundër djegieve nga dielli, vishni një T-shirt kur zhyteni ose zhyteni me snorkeling.

Reflektimi i rrezatimit diellor gjithashtu nuk duhet të nënvlerësohet: sipërfaqe të tilla si uji, bora ose rëra pasqyrojnë rrezatimin UV si një pasqyrë, gjë që e intensifikon atë. Kjo e bën veçanërisht të lehtë djegien nga dielli gjatë ecjes me pedale ose në pistat e skive.